Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
sončev izbruh - 5

Zaradi izbruha Sonca popoln radijski mrk!

S.R.
29. december 2011, 14:33
6
Velikost pisave:

Navdušenci nad nebesnimi pojavi bodo te dni upali na jasno nebo, saj bodo Zemljo zopet zadeli delci z nedavne sončne nevihte, ki bodo tako kot pred kratkim povzročili prečudovit pojav imenovan sij (severni ali južni) oziroma aurora.

sončev izbruh - 3
CME kot ga je posnel Nasin satelit STEREO-B. (Foto: NASA)

Vse pa le ni tako rožnato, saj strokovnjaki pričakujejo motenje radijskih signalov oziroma kar popoln radijski mrk, ki lahko traja tudi več dni. Vzrok je izbruh sončne energije, ki ga s tujko imenujemo ''coronal mass ejection'' ali CME. Delci, ki so se sprostili ob izbruhu so namreč dosegli Zemljo in povzročili magnetne nevihte.
Izbruh je del povečane aktivnosti Sonca, ki poteka v 11-letnih ciklih. Počasi se približujemo koncu trenutnega cikla, tako da lahko vrhunec pričakujemo okoli leta 2013, sam cikel pa se bo končal okoli leta 2015.
Center za napovedi vremena v vesolju, ki spada pod Agencijo za oceane in atmosfero je javnosti sporočil, da ''28. in 29. decembra zaradi trka delcev večih CME-jev pričakujejo magnetne nevihte jakosti G1 (šibke), vse do 31. decembra so zato pričakovani radijski mrki tipa R1 (šibki). V praksi to pomeni, da lahko pričakujemo motnje v delovanju vseh naprav, ki se zanašajo na radijske valove. Mednje spadajo tudi sistemi GPS, radiji in mobilni telefoni.
Ob sončnem izbruhu se v vesolje sprosti na milijarde ton plinov, ki vsebujejo ultravijolično in elektromagnetno sevanje. V vesolje se poženejo s hitrostjo dobrih 8.000.000 kilometrov na uro. Poleg tega pa so neverjetno vroči – okoli 100.000.000 stopinj Celzija.
Zemlja je občasno kar zasuta s temi delci, kar vodi do neverjetnih sijev na nebu. Aurore sicer povzročijo ionizirani sončevi delci, ki jih ujame Zemljino magnetno polje. Takrat se plini vsrkajo v atmosfero in oddajajo sunke energije, ki jih s tal lahko vidimo kot svetlobo.

sončev izbruh - 1
Posledica neviht je tudi veličastna aurora. (Foto: NASA)

A ti isti delci lahko povzročijo tudi omenjene magnetne nevihte, ki lahko v skrajnih primerih motijo tudi satelite in celo električno omrežje. Leta 1989 je bil CME tako krivec za izpad elektrike v Quebecu v Kanadi. Brez električne energije je takrat ostalo šest milijonov ljudi. Prejšnji mesec so sateliti zaznali eno največjih neviht, kar jih Sonce sploh lahko proizvede. Poimenovali so ga X1.9, nekaj dni po izbruhu pa je dosegel Zemljo in povzročil motnje v komunikacijskih sistemih. Še en velik izbruh se je zgodil v avgustu, a ker se je zgodil na strani Sonca, ki je obrnjena stran od Zemlje izbruh ni povzročil nobenih težav.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 15
Komentarjev: 6
 
markym 30.12.2011 20:33:34
burek, če te motijo reklamni panoji se lahko pritozis na inspektorat, po novem letu bojo morali tako ali tako to šaro ugašati po 22 uri.
 
layers 30.12.2011 19:08:36
svetloba s sonca potuje okoli 8 minut, koliko casa potuje ta nevihta , da sele po treh dneh neki napovedujejo. drugace pa imam stanje sonca na netu, ampak tu je premalo casovnih podatkov da bi sel nazaj gledat. mogoce pa spet hocjo haarp zalaufat.
layers 30.12.2011 23:42:47
Sončno površino sestavlja plazma, ki gori s temperaturo 5.500 stopinj. Že pred desetletji so astronomi opazili sončne pege, ki so jih pozneje povezali z močno sončno magnetno aktivnostjo. Sončne pege so v osnovi hladnejše od normalne okoliške fotosfere (zgornje plasti sončeve atmosfere), saj gorijo 'le' s temperaturo 3.000–4.500 K (2.727–4.227 C). Sončne pege merijo že zadnjih 400 let in so opazne ob sončnem zahodu v tropskih regijah, ko sonce postane oranžno.

tolk o vasih 100.000.000 celzijih
Spetsnaz 30.12.2011 19:05:42
Sonce ne obstaja. To sen nam samo zdi ! To je lucka, ki sveti nad nasim akvarijem...
Vurer 29.12.2011 15:49:45
kdaj pele avtobus za žužemberk?
 
burek69 29.12.2011 15:07:01
no, ko bi vsaj res crknalo vse za nek časa, kar je na elektriko...bi biu vsaj mir...pa da raznese una dva reklamna transparenta u LJ v centru, k tok onesnažujeta noč, da bo treba jiva sabotirat...
Več komentarjev