Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

piknik

Pikniki? Postani mojster žara!

N.J.
26. april 2018, 13:16
0
Velikost pisave:

Končno so se temperature dvignile na 'normalno delovno temperaturo' in čas je, da na plano privlečemo vsak svoj žar in nanj 'vržemo' prve čevape. Hladno pivo, dobra družba – je sploh še kaj boljšega? Da pa se ne bodo gostje zmrdovali nad vašimi umetninami, si preberite nekaj napotkov, da se bo še dolgo šušljajo, kako dobro ste spekli meso.

Peka na žaru
(Foto: Thinkstock)

Izberite pravi žar

V prvi vrsti imejte pri nakupu žara v mislih vaše potrebe in zahteve, koliko ste pripravljeni odšteti in kam boste žar postavili. Ga boste razstavili na vrtu? Nosili s seboj v naravo? Pekli na balkonu? Električni in plinski žari so preprostejši za uporabo in čiščenje, hitro se segrejejo, temperaturo pa lahko poljubno nastavljamo in uravnavamo. Največja pomanjkljivost je, da hrana nima značilnega vonja in okusa po dimu. Če vam to res veliko pomeni, izberite klasičen žar na oglje, ki da peki poseben čar, treba pa si je vzeti nekaj časa, da zakurimo oglje in pravilno segrejemo žar.

Pečenje na žaru
(Foto: iStockphoto)

Da se hrana ne bi prijemala na rešetko in iz mesa ne bi curljal dragoceni sok, mora biti žar, preden nanj položimo meso, dobro razgret. Oglje je dovolj razžarjeno približno 15-20 min po prižiganju, ko se na površini pokažejo beli, nazobčani robovi, žerjavica pa zažari v rdečkasti barvi. Temperaturo žara (na oglje, plin ali elektriko) najlažje preverimo tako, da dlan podržimo približno 5 cm nad ploščo ali ogljem – če zdržimo približno pet sekund (in ne več), potem je žar pripravljen za peko.

PREBERITE: Izognite se nevarnostim!

Velja upoštevati nekaj osnovnih pravil:

1. Pred peko žar in rešetko dobro očistite s ščetko in papirjem, da se vam ne bo začela žgati stara maščoba.

2. Rešetko ali ploščo pred peko namastimo z oljem ali dobro natremo s slanino ter položimo najmanj 10 do 15 cm od izvora toplote.

3. Na žaru pecite kose približno enake velikosti in debeline; piščančje prsi potolčite, da dobite približno 2 cm debele kose.

4. Za popoln uspeh jedi, pripravljenih na žaru, moramo živila pred peko marinirati ali pa zgolj začiniti s svežimi ali suhimi zelišči in začimbami.

RECEPT: Sočna bedrca na žaru
RECEPT: Ramstek na žaru

RECEPT: Vse o čevapčičih

Osnovno marinado pripravimo iz olja, svežih zelišč in začimb. Po želji lahko dodamo limonin ali pomarančni sok, gorčico, med, pivo, sojino omako, balzamični kis, kečap, pekočo omako... Sladkorne in medene marinade, sojino omako in začimbne mešanice z mleto papriko, uporabimo šele takrat, ko so jedi že pečene, saj bi drugače preveč porjavele in dobile grenak okus.

5. Če kupite pakirane čevapčiče, pleskavice ... jih iz pakiranja vzemite skupaj s spodnjim papirjem. Položite jih na žar in šele nato snemite papir.

6. Med peko živila mažite z oljem, da se ne izsušijo, Najbolj nevtralnega okusa je rastlinsko olje. Najlažje boste to počeli z za to namenjenim čopičem, lahko pa uporabite tudi vejico rožmarina ali timijana, ki dajeta poseben okus.

Če pripravljamo meso, ki je bolj pusto oziroma ribe, zelenjavo, lahko ta živila zavijemo v folijo in tako poskrbimo,da bo pripravljena hrana obdržala dragoceni sok in ostala bolj sočna.

Riba na žaru
(Foto: Profimedia)

Kako pripraviti sočni steak?

Ste tudi vi med tistimi, ki običajno na žaru pečejo čevapčiče, ražnjiče, pleskavice, kakšne klobasice, piščančje meso, vratovino in zelenjavo? Če želite očarati goste, pripravite ... tadam! GOVEJI STEAK!

Priprava takšnih kosov seveda zahteva nekaj več vaje, znanja in potrpežljivosti, a se ves trud bogato obrestuje, ko gostom postrežemo s sočnim mesom, ki se kar topi v ustih.

Za peko na žaru izberemo lepo marmoriran, od 2 do 4 cm debel, po možnosti suho zorjeni kos mesa z reber, hrbtnega dela ali ledij, ki naj bo ogret na sobno temperaturo. Meso na vsaki strani pečemo eno minuto za vsak centimeter debeline, ko je pečeno, pa ga pustimo počivati na deski za rezanje tako dolgo, kot smo ga pekli.

Kaj pa sladica?

Poleg priljubljenih mesnih specialitet lahko na žaru pečemo tudi zelenjavo, sir, različne vegetarijanske izdelke, morske sadeže in ribe ter pripravimo celo sladico. Če se odločite za sadje na žaru, ne morete zgrešiti.  Banane, marelice, ananas, nektarine, breskve so super izbira, nad katero bodo ljubitelji sladkega zagotovo presenečeni!

Po koncu peke žar vedno skrbno očistimo in pospravimo pepel, ki pa ga nikoli ne odlagamo v naravo, če še ni pogašen oziroma dokončno ugasnjen!

Peka na žaru
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev