Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Števec hitrosti

Za to vam grozi 1200 evrov kazni in odvzem vozniškega izpita!

N.J.
18. december 2017, 09:16
Velikost pisave:

11 mrtvih, 44 hudo telesno poškodovanih in 68 lažje poškodovanih. To je grozljiva statistika, ki so jo v preteklem letu zapisali povzročitelji prometnih nesreč na slovenskih cestah, ki so vozili pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog.

užitek v vožnji
(Foto: iStockphoto)

Bi sedli v avtomobil, če bi vedeli, da je voznik pod vplivom alkohola ali drog in drugih psihoaktivnih snovi? Če imate otroka – bi ga peljali pod vplivom teh snovi? Verjamemo, da ne. Zato je prav, da tudi tedaj, ko smo sami, nikoli ne sedemo za volan, če uživamo katero od prej omenjenih snovi, saj tako ogrožamo ne le svoje življenje, temeč tudi življenja vseh drugih udeležencev v prometu, pri čemer nikakor ne smemo pozabiti na pešce, ki so še posebej ranljiva skupina.

Čeprav je ogromno možnosti, kako priti na zabavo ali z zabave domov, še vedno preveč ljudi za volan sede tudi pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc. Tako kot aalkohol, tudi prepovedane droge močno vplivajo na sposobnost vožnje posameznika. Vpliv drog se razlikuje od substance do substance, prav vse pa vplivajo na zbranost, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Spremeni se tudi dojemanje resničnosti. Spremeni se čustvovanje, vedenje, razmišljanje, prihaja tudi do povsem fizičnih učinkov (slabost, krči, tresenje ...) in vse to močno zmanjša sposobnost za vožnjo.

Zabava, alkohol in varnost - 1
(Foto: iStockphoto)

Decembra poostren nadzor

V decembru, mesecu, ko se zvrsti mnogo zabav in koncertov, bodo potekale številne aktivnosti AVP, Policije in nevladnih organizacij za osveščanje o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog na udeležence v cestnem prometu v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi. Eden izmed ukrepov so posebni hitri testi, s pomočjo katerih lahko policisti ugotavljajo prisotnost kanabisa, amfetaminov, metamfetaminov, ekstazija, benzodiazepinov, kokaina, cracka in opiatov, kakršna sta morfin in heroin v slini.

Vse, kar mora policist storiti, je, da od osebe, za katero sumi, da vozi pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, zahteva, da položi testni listič za 5 sekund na jezik, dokler se ta ne obarva rdeče. Po največ osmih minutah odčita rezultat, na podlagi katerega lahko nato odredi strokovni pregled z odvzemov vzorcev krvi in urina za analizo. Le rezultat analize vzorcev in mnenje zdravnika namreč služita kot dokaz v nadaljnjem postopku.

AVP je letos za policiste kupila 1000 hitrih testov za droge, z namenom povečati varnost v prometu. Akcija, v okviru katere bodo izvajali poostren nadzor, bo potekala med 11. In 24. decembrom.

In če zavrnete pregled?

Voznika, ki ne upoštevajo policistove odredbe za strokovni pregled, doletijo globa v višini najmanj 1.200 EUR, 18 kazenskih točk ter odvzem vozniškega izpita. Enaka kazen je zagrožena za primer, ko preiskave pokažejo, da je voznik pozitiven na droge.

Zabava je mimo. Kako domov?!

Če ste uživali alkohol ali prepovedane droge in druge psihoaktivne snovi, nikar ne sedajte za volan. Pojdite z javnim prevozom, s taksijem, zapelje naj vas prijatelj, ki ni užival alkohola in drugih prepovedanih snovi. Le tako boste vselej imeli čisto vest, da ste za lastno varnost in varnost drugih storili vse, kar je v vaši moči.

Zabava, alkohol in varnost - 5
(Foto: iStockphoto)

Sponzorirana vsebina

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,2
glasov 19