Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Albert Einstein

Na spletu so se znašli vsi Einsteinovi skrivni rokopisi!

M.J.
21. marec 2012, 11:53
5
Velikost pisave:

Kompleten arhiv Alberta Einsteina, od osebnih pisem ljubicam do zapisov o revolucionarnih odkritjih, bo prvič v celoti predstavljen na svetovnem spletu.

Na židovski univerzi iz Jeruzalema, ki je lastnica dokumentacije znanega pokojnega nemškega fizika židovskega porekla, so se odločili, da bodo njegove spise vzeli iz posebnega arhiva, jih fotografirali v visoki ločljivosti in jih objavili na svetovnem spletu. Z njihovo pomočjo si bo lahko javnost ustvarila dokončno podobo o tem briljantnem znanstveniku.

Albert Einstein-5
(Foto: Reuters)

Od leta 2003 je bilo na internetu moč najti zgolj 900 fotografij originalnih rokopisov. Sedaj pa bodo s pomočjo britanske fundacije Polonski, ki je sodelovala tudi pri digitalizaciji dokumentov Isaaca Newtona, digitalizirali vseh 80.000 spisov iz Einsteinove zbirke in jih kataloško razvrstili.

Zaradi tega so tudi preuredili in predstavili nov portal, ki vsebuje vse iz Einsteinovih arhivov, iskalci pa lahko dostopajo tudi do dokumentov, za katere do sedaj niso vedeli, da obstajajo. 

Albert Einstein s sinom Hansom
Albert Einstein s sinom Hansom (Foto: osebni arhiv)

Einstein, dobitnik Nobelove nagrade za fiziko, čigar teorija relativnosti je temelj sodobne znanosti, je bil tudi en izmed ustanoviteljev znane fakultete v Jeruzalemu. Ta je leta 1955 tudi prevzela vse njegove rokopise. Portal trenutno ponuja vpogled v prvih 2.000 dokumentov na 7.000 straneh, ki pokrivajo njegovo osebno in profesionalno življenje do leta 1921. Postopoma pa bodo arhivarji povečevali zbirko, dokler ne bo ta popolna.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,8
glasov 10
Komentarjev: 5
 
luckyss 21.03.2012 14:35:23
"Einstein je v enem od svojih zgodnjih intervjujev po objavi posebne teorije relativnosti leta 1905 izjavil, da je matematične izračune zanj opravljala njegova žena. Razvoj teorije je bil namreč bolj kot od znanja fizike odvisen od matematičnih izračunov in njihovih izpeljav. Razvoj teorije je v veliki meri potekal po formulah tako imenovanih derivatov Lorentzovih transformacij, za katere je potrebno vrhunsko matematično znanje. V knjigi Zbrana dela Alberta Einsteina so objavljene fotokopije iz Einsteinovih zvezkov, iz katerih je razvidno, da je nekdo v resnici redno pregledoval njegove izračune in za njim popravljal napake."
Vir: Wikipedia
 
luckyss 21.03.2012 12:06:31
Bodo objavili tudi, da je za njegovo teorijo relativnosti vsaj v enaki meri kot on zaslužna tudi (ali predvsem) njegova žena Mileva Marić ?! Einstein namreč ni bil nek "specialist" za matematiko..:)
Jamallllll 21.03.2012 12:12:30
take neumnosti nisem prebral že dolgo dolgo.....

res da ni bil neki specialist, ampak folk si predstavlja da ni znal niti računat. Verjem dečko da je kar znal računat. Če pa praviš da ne, pa sam izpelji kakšno njegovo stvar....poglej si na primer samo gornji list..je znal računat?
Jamallllll 21.03.2012 12:13:17
tisto o ženi je pa za smejat se...:)
luckyss 21.03.2012 12:16:14
Dejstva so znana, seveda vsak ve, da tu ne gre za osnove matematike :) Je pa bila njegova žena v tem bistveno boljša (tega tudi sam ni skrival).
Več komentarjev