Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Katero znano Slovenko bi oblekli (slekli) v seksi Božičko?

najbolj seksi oprsje na svetu
kazen

Maribor: Tako se je odzval oglobljeni voznik vozila za prevoz pacientov

N.J.
08. december 2017, 08:27
74
Velikost pisave:

Na družabnem omrežju Facebook je zaokrožil zapis, odziv voznika reševalnega vozila, ki so ga v Mariboru oglobili zaradi napačnega parkiranja.

Na spletu so objavili fotografijo globe, poleg pa odziv voznika vozila, ki je prejel kazen za parkiranje. Zapisal je: "Hvala, gospod redar, za kazen. Očitno vam tudi napisi na avtu, da gre za ZD Slovenska Bistrica in da se v njem verjetno prevažajo pacienti, nič ne pomeni. Sigurno se nisem pripeljal v Lavričevo na kavico. Sram vas je lahko za takšno potezo in malo se zamislite nad svojim našopirjenim dejanjem. Vem, naredil sem prekršek, kazen moram poravnati iz svojega žepa v dobro pacienta. Vi pa vseeno ne boste obogateli. Ne pozabite, morda ste mladi, polni energije, ampak vedite, vsak od nas bo enkrat rabil zdravstveno pomoč. Tudi jaz jo bom potreboval. Upam, da nas bodo tudi takrat reševalci pripeljali do vrat ambulante in s svojim denarjem plačali kazen zaradi takšnih vam podobnim. Želim vam lep dan in obilico napisanih obvestil in inkasanstva za miklavža. P. s. Tudi jaz sem uniformirana oseba in se ne sramujem svojega imena in priimka.
Upam, da boste o tej kazni dodatno premislili pred mojim plačilom (imam namreč 8 dni časa), če je bila zares potrebna, in ustrezno reagirali. DELITE NAPREJ, morda se kdo zamisli."

Avtomobil stal le 3 minute

Govorili smo tudi z voznikom, Borisom Javornikom. Kot je zaupal, je bil avto parkiran vsega le 3 minute, kar je razvidno tudi iz podatkov, ki jih beleži sledilna naprava na avtomobilu. Ko je avto parkiral, je bila ura 9.22, na kazni pa je zapisana ura 9.25. 

"Avtomobil res ni opremljen z modrimi lučkami, je pa na njem velika oznaka, da gre za vozilo ZD Slovenska Bistrica. Parkiral sem na pločniku, gre za slepo ulico. Še vedno je bilo približno 1 meter prostora na pločniku," je pojasnil. V zdravstveni dom je pospremil starejšo gospo, ki je imela napotnico 'nujno'. "Ni bila življenjsko ogrožena, a tu gre za človečnost," je prepričan. 

Po prejemu kazni je nemudoma poklical vodstvo mariborskega mestnega redarstva, kjer mu je vodja, potem ko mu je pojasnil okoliščine in vprašal, ali se da zadevo urediti kako drugače, odgovoril, da lahko parkira ob Dravi. "Ampak to je 300 metrov stran. Kaj če se s pacientom v času, ko jaz parkiram, kaj zgodi? Jaz sem odgovoren zanje," je povedal.

Kazen po napačnem členu

Kar je Javornika, ki je prejel globo, posebej zmotilo, je poleg vsega še to, da je prejel globo po 65. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, medtem ko so v 69. členu jasno opredeljene izjeme parkiranja na prostoru, kjer to ni dovoljeno. 

69. člen Zakona o pravilih cestnega prometa namreč opredeljuje:

(1) Zdravstveni delavci, delavci socialnih služb in delavci invalidskih organizacij smejo ob obiskih oskrbovancev (bolnikov, ostarelih, onemoglih in invalidov) na domu zaradi nujnih in neodložljivih storitev, potrebnih za njihovo zdravje in življenje, za največ dve uri parkirati vozila na krajih, kjer to sicer ni dovoljeno, če tako parkirano vozilo ne ogroža ali ovira drugih udeležencev cestnega prometa. Na način iz prejšnjega stavka lahko parkirajo tudi osebe iz prvega odstavka 66. člena tega zakona. 
(2) Uradne osebe smejo pri opravljanju nalog, za katere so pooblaščene s tem zakonom, za nujno potreben čas parkirati vozilo, tudi na mestih, kjer je to prepovedano s prometnim pravilom ali predpisano prometno signalizacijo. 
(3) Kadar upravičenec iz prvega odstavka tega člena parkira vozilo na pločniku, mora pustiti prost najmanj 1,60 m širok del pločnika za pešce, ki ne sme mejiti na vozišče. 
(4) Z globo 80 eurov se kaznujejo za prekršek zdravstveni delavci, delavci socialnih služb in delavci invalidskih organizacij ter osebe iz tretjega odstavka tega člena, ki parkirajo vozilo v nasprotju s prvim ali tretjim odstavkom tega člena.

"Gre za princip, gre za občutek človečnosti, ki bi ga vsakdo moral imeti," še pravi Javornik. "Redar bi moral poznati člene. Lahko bi napisal tudi le opomin."

V trenutku pisanja članka ima objava okoli 3.000 delitev in okoli 350 komentarjev, v katerih se večina strinja, da je bilo ravnanje redarja neprimerno. Kakšno pa je vaše mnenje?

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,2
glasov 22
Komentarjev: 74
gripson 10.12.2017 17:57:23
Samo predlog - ko naslednjič pripelješ pacienta, pokličeš redarja z izgovorom, da je nekdo napačno parkiral in naj ga potem ta redar spremlja v bolnico.
gripson 10.12.2017 17:52:53
Podoben primer, ko je redar, sedaj vratar v znanem gorenjskem kampu, pred leti oglobil gasilce na nujni vožnji zaradi prehitre vožnje....
ogard5 10.12.2017 17:01:26
Mene pa najbolj moti ko vidim kako šofer kombija ki prodaja kruh ščije za vogalom avta in si potem ne umije rok
Maxx365 10.12.2017 21:47:15
in kaj ima to z opisanim primerom ?
 
kokicas 09.12.2017 18:58:05
Še en pokazatelj več, da redarjem se negre popolnoma nič za varnost, oz kar oni trdijo z radarji in ostalimi parkirnimi kazni po mestih, da delajo red in izbolšujejo varnost. Gre se jim izključno za polnenje proračuna in izživljanja nad narodom. Že sedeti v avtu in meriti na tistih conah kjer je okrog samo koruza in znižana omejitev je .... Pa skrivati se peš ob blokih pa za smetnjaki in opzovati točno določen parkirni prostor, in 20sekubd po tem že slikati in pisti kazen je res na nivoju ...........
 
POVEMRESNICO 09.12.2017 09:16:15
Tudi uniformiranci včasih IZKORIŠČAJO uniformo. Jaz sem v Mariboru v Evroparku želel parkirati na prostor za invalida. Imam seveda kartico. Ker so bile razprodaje, je bilo skoraj vse polno. Na mestu za invalide pa avto od podjetja za varovanje. Pa kaj moreš? Nič. Žal. Nekateri so res drugi ljudje ko so v uniformah. Žal.
Mladen sir 08.12.2017 20:28:43
Da je po moje REŠEVALNA;POLICIJSKA;GASILSKA vozila nimajo kazni samo ni po moje pa v SLO tak ni zakona
RamzesII 09.12.2017 18:12:01
Torej, da je po tvoje, lahko počno kar hočejo, brez kazni.
 
xes 08.12.2017 10:25:55
V ljubljani dobiš kazen tudi če pravilno parkiraš ampak nimaš ljubljanskih tablic na avtomobilu.
 
sinebaline 08.12.2017 07:57:45
Tudi redarje verjetno posiljujejo z normo koliko prekrškov morajo napisati, pri tem pa so nekateri redarji izgubili kompas. Bi napisal še kazen svoji mami samo da bi izpolnil normo in bil v službi uspešen. Sramota
Lojz Cvetko 08.12.2017 07:28:32
Saj pred ZD. gredo pisat kazni sloh kjer ni v bližini parkirnih mest pred gostinskimi lokali pa jim lahko parkiraš kar na avtobusni postaji napločniku itd. pa se pelje redarstvo mimo kot da ni nič narobe sploh na Taboru na Betnavski cesti. Vozniku reševalnega vozila pa kazen takoj zbrisat.
optimist11 09.12.2017 13:48:37
Ja , v gostinskem lokalu pač pade kaka malica zastonj.
 
exdetektiv 08.12.2017 06:27:00
Nemudoma preklicati kazen, ker je očitno šlo za spremstvo starejše gospe. Upam, da bo uprava to zadevo stornirala, ker bi bilo tako pošteno. Upam, da uprava in vodstvo upošteva resnične navedbe voznika vozila z oznakami zdravstvene institucije. Ne komplicirat ..lepo prosim, ker je zadeva kristalno jasna. Lep pozdrav iz primorske.
RamzesII 09.12.2017 18:13:06
Voznik lahko dokaže s potnim in delovnim nalogom, sicer pa ...
Več komentarjev