Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

vojak bojišče

V eni noči rešil 75 življenj

N.J.
20. april 2018, 12:59
6
Velikost pisave:

Zgodbe o junakih so tiste, ki nas napolnijo z upanjem in zaradi katerih verjamemo, da se dobre stvari res dogajajo. Eden izmed tistih, ki se je v zgodovini vpisal na seznam herojev, je tudi Desmond T. Doss, ki je v eni sami noč rešil kar 75 življenj.

Desmond Thomas Doss
(Foto: AP)

Pisal se je april 1945, ko so tedaj 26-letnega Desmonda T. Dossa in njegov bataljon poslali v Okinavo blizu Urasoe Mure, da bi pomagali svojim soborcem v boju. Tedaj se niso zavedali, da bo prav ta bitka ena zadnjih in največjih na Pacifiku.

S pomočjo mrež so se morali vojaki vzpeti na dobrih 120 metrov visok greben, ki so ga poimenovali Hacksaw Ridge, da so prišli do planote. Na vrhu jjih je pričakalo na tisoče težko oboroženih japonskih vojakov, ki so se skrivali v številnih jamah in rovih. 5. maja se je vse skupaj prevesilo proti Američanom. Sovražnik je z artilerijo in strojnicami pokosil Američane, Japonci so z vseh strani prihajali iz rovov in lukenj. Vrste četa B 77. pehotne divizije so bile zdesetkane. V nekaj trenutkih je bilo ranjenih 75 Američanov in preostali, ki niso več mogli napredovati, so se morali vrniti na prvotne položaje. Na planoti so tako ostali le ranjenci, Japonci in Desmond T. Doss.

PREBERITE: 1 strel, 6 mrtvih

PREBERITE: Padel je ostrostrelski rekord

Doss je edini bojni medicinec (t.i. combat medic) na voljo možem, ki so skušali zavzeti greben, a tisti, ki so uspeli zbeati, se na planoto niso mogli vrniti in so lahko le poslušali grozljive zvoke boja z vrha grebena.

Doss, ki je bil edini bolničar poleg ranjencev na planoti, je nekako uspel počasi spraviti ranjence na varno – drugega za drugim je po vrvi spuščal z vrha grebena. V poročilih je zapisano, da so Japonci tedaj napredovali z jurišnimi puškami in bajoneti. Eden izmed ranjenih naj bi uspel ustreliti Japonca, tik preden bi ta pokončal Dossa.

Spuščanje ranjencev je trajalo dolgih 5 ur. Vztrajal je, ker je imel v mislih menda le eno – vsakič, ko je po vrvi spustil enega v dolino, si je zaželel, da bi lahko rešil 'le še enega'. In tako se jih je nabralo več deset. Glede na to, da jih je na varno pobegnilo le 55, naj bi Doss v dolino spustil okoli 100 ranjenih vojakov. A je bil skromen. Na trditev, da je rešil 100 življenj, je odgovoril: »Ni jih moglo biti toliko. Morda največ 50. Nisem imel časa, da bi jih rešil 100 ...« Sklenili so kompromis, da je Desmond T. Doss, ki je kasneje prejel medaljo za hrabrost, tisto noč, ne da bi sploh prijel za orožje, rešil 75 ljudi.

PREBERITE: Musa - heroj v Kobanah

PREBERITE: Ostrostrelci skozi čas

Nanj je padla granata

Krvavi boji na okinavski pečini Maeda so trajali še nekaj tednov. V noči na 21. maj, so Američani sprožili drzen napad. Japonci so odgovorili z ognjem, ki je Američane prisilil v zaklone. Doss je ostal na odprtem, da bi pomagal ranjencem. Skupaj s še 3 vojaki se je skril v luknjo, da bi tam počakali na temo. Nenadoma  je med njih priletela granata. Trije vojaki so se uspeli izvleči iz luknje pravočasno, Doss je bil prepozen. Popolnoma instinktivno je zs škornjem pokril granato, nato pa pod seboj začutil detonacijo. Noga je sicer stala, a bil je hudo ranjen in je močno krvavel.Ni želel klicati drugih bolničarjev, da jih ne bi izpostavljal nevarnosti. Sam si je oskrbel rano in počakal dobrih 5 ur, da se je zdanilo.

Desmond Thomas Doss
(Foto: AP)

PREBERITE: Izpoved ostrostrelca: 'Vonjam jih, vidim jih. Vsakega, ki sem ga ustrelil.'

Požrtvovalen tudi v kritičnih trenutkih

Tedaj so prišli ponj, ga naložili na nosila, a ko so ga nesli mimo ranjenega vojaka, je zahteval, da spustijo nosila. Zvalil se je z nosil in odstopil mesto ranjencu. Med čakanjem na pomoč, je do njega prišel še en ranjen vojak in supaj sta se izvlekla iz nevarnosti. A naslednje jutro se je obstreljevanje nadaljevalo.

Zadel ga je ostrostrelec

Desmond je v roki, ki jo je imel položeno preko sovojakovih ramen, začutil pekočino. Naboj ostrostrelca je vstopil pri zapestju in izstopil skozi komolec in pristal v zgornjem delu roke. Če Doss ne bi imel ravno roke položene preko sovojakovih ramen, bi krogla zagotovo pristala v vratu vojaka in ga ubila. S pomočjo sovojakove puške se je odplazil na varno. Iz Desmondove noge so odstranili 17 šrapnelov in mu povili roko, nato pa ga pripravili na vrnitev domov z ladjo. Boj proti Japoncem je bil zanj končan.

12. oktobra 1945 je ameriški predsednik Harry S. Truman stisnil roko desetnika Desmonda Thomasa Dossa. »Ponosen sem na vas,« je dejal Truman v nagovoru. »Resnično si zaslužite. To je veliko večja čast kot biti predsednik.« Preden so ga častno odpustili iz vojske leta 1946, je Doss zbolel za tuberkolozo. Bolezen je počasi napredovala in Desmond Thomas Doss je 23. marca 2006 umrl star 87 let. Pokopali so ga na državne pokopališču v mestu Chattanooga v Tennesseeju.

Njegova navdihujoča zgodba je leta 2016 doživela tudi upodobitev na filmskem platnu. Film z naslovom Hacksaw Ridge, ki ga je režiral Mel Gibson, je bil nagrajen z dvema oskarjema.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 6
 
peropetarda 24.04.2018 12:28:48
"Preden so ga častno odpustili iz vojske leta 1946, je Doss zbolel za tuberkolozo. Bolezen je počasi napredovala in Desmond Thomas Doss je 23. marca 2006 umrl star 87 let" - kaj točno naj bi to pomenilo?
 
lolo milko 22.04.2018 17:51:50
Omg 24**** lani je izsel filem po resnicnih dogodkih z naslovom Hacksaw Ridge oziroma Greben resenih !!!!!!!!!!!!!!!!!! ce ste ga slucajn spregledal
DominvrtNJ 22.04.2018 21:08:28
Nismo spregledali. Film je super, vreden ogleda. In kot smo napisali, izšel je leta 2016. Morda ga pa kdo še ni videl ... zgodba je res vrhunska - v filmu in v resnici ;)
ni_mi_vse_eno 23.04.2018 00:27:36
Uredništvo ima prav. Leta 2016 je izšel film in ne lani (2017). Za več info glej IMDB: Greben rešenih (2016).
 
RamzesII 22.04.2018 10:26:05
Aja, vojna, dohtar, malo pretiravate, saj mu je to bila naloga. Naslov pa zavaja, mislil sem, da gre za kaj drugega.
DominvrtNJ 22.04.2018 21:09:52
Pozdravljeni, naslov ne zavaja. Res jih je rešil. Lp iz uredništva
Več komentarjev