Strip 61
Strip 61

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek
Umrl je eden največjih pionirjev računalniške tehnologije - 2

Umrl je eden največjih pionirjev računalniške tehnologije

U.K.
11. april 2012, 09:23
0
Velikost pisave:

Jack Tramiel, je umrl v nedeljo 8.4.2012, v 83 letu starosti. Jack je bil so-izumitelj nekoč izjemno popularnega računalnika Commodore 64.

Jack se je rodil leta 1928 v judovski družini na Poljskem. Leta 1939 so njega in njegovo družino poslali v Auschwitz, a je preživel in nato imigriral v ZDA. Pridružil se je ameriški vojski in se naučil popravljati razne naprave. Ko je odšel iz vojske je v New Yorku ustanovil manjše podjetje, ki se je v glavnem ukvarjalo s popravljanjem pisalnih strojev. Kasneje se je preselil v Kanado (v Toronto), kjer je ustanovil podjetje, ki je ustvarilo računalnik Commodore 64.

Umrl je eden največjih pionirjev računalniške tehnologije - 1
(Foto: wikimedia.com)

Commodore International je bilo ustanovljeno leta 1954 in je nekje do 1970 ustvarjalo kalkulatorje, nato pa je Jacka prepričal eden od njegovih inženirjev, da bodo osebni računalniki tisto, kar bo naslednji veliki hit. In res so razvili Commodore PET, ki je bil velik hit, predvsem s področja izobrazbe. A pravi masovni hit je bil nato Commodore 64, ki ga je podjetje predstavilo leta 1982. Za takratne razmere je imela 64-ka odličen zvok in grafiko in bili so cenejši od konkurenčnih računalnikov na tržišču.

Umrl je eden največjih pionirjev računalniške tehnologije - 3
(Foto: wikimedia.com)

Jack je verjel, da morajo biti računalniki namenjeni širši množici, ne le eliti. In kljub temu, da je imel veliko konkurenco v podjetjih Apple in atari, pa je Commodore takrat prevladal. Predvsem zaradi video iger.

Navkljub njegovemu uspehu, pa so Jacka prisilili k odhodu iz firme, ki jo je ustanovil sam, zato je kupil 'ostanek' podjetja Atari in izdal računalnik Atari ST. Leta v osemdesetih so zaznamovala nenehno 'bitko' med Atarijem in podjetjem Commodore in soustvarilo 'igralčarski' svet kot ga poznamo danes.

In zanimivo je, da še danes mnoge igre vsebujejo 8-bitni retro izgled, ki malce starejše ljubitelje video iger, spomnijo na dobre stare čase Commodorja.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasov 6
Komentarjev: 0
Več komentarjev