NOVICE

Pristali so na ruski 'listi za odstrel'!

27.03.2015, 5:48
33
Številni ruski analitiki so prepričani, da je bil umor Putinovega ostrega kritika Borisa Nemcova resno opozorilo in jasen znak opoziciji, naj se potuhne in utihne. Tisti, ki bodo kljub opozorilnim znakom še naprej kritizirali vlado in predsednika, bi se namreč utegnili znajti na tako imenovani » listi za odstrel«, ki naj bi jo našli pri enem od Nemcovih morilcev. Kdo naj bi bil najvišje na tem seznamu?

Ruskega predsednika Vladimirja Putina naj bi podpiralo kar 86 odstotkov državljanov.
Ruskega predsednika Vladimirja Putina naj bi podpiralo kar 86 odstotkov državljanov./ FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je glede na statistične podatke v domovini vse bolj priljubljen. Februarja letos naj bi ga brezkompromisno podpiralo kar 86 odstotkov državljanov, kar je dva odstotka več kot konec lanskega leta. A opozicije ti podatki ne ganejo preveč. Kljub stalnim grožnjam, prisluškovanju in nevarnosti, da bodo postali tarče atentatov, se Putinovi kritiki in nasprotniki ne predajajo. Radi se pojavljajo v medijih in drezajo v občutljive teme, iščejo kočljive informacije in razkrivajo hude primere korupcije v vladi. To niso samo politiki, analitiki in kritiki, temveč v vse večji meri tudi voditelji in uredniki oddaj na to tematiko ter lastniki televizijskih postaj, ki dovoljujejo predvajanje tovrstne vsebine.

Vse to naj bi po poročanju priznanega ruskega časopisa 'Novaja Gazeta' potrjeval seznam ljudi, ki naj bi se jih želele ruske oblasti čim prej znebiti in ki naj bi ga našli pri domnevnih morilcih kritika Borisa Nemcova, ki je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet. Šlo naj bi za tako imenovano »listo za odstrel«, na njej pa naj bi se poleg že pokojnega Nemcova nahajala tudi imena številnih politikov, novinarjev in urednikov, ki so si kdaj drznili kritizirati rusko vlado ali, še huje, predsednika Putina. Na seznamu naj bi bili med drugim Aleksej Venediktov, glavni urednik mednarodno priznane radijske postaje'Echo Moskwy', ki je pogosto kritičen do Kremlja, aktivistka in voditeljica kritične televizijske oddaje 'Dožd' Ksenija Sobčak in slavni Putinov izzivalec in nekdanji oligarh Mihail Čodorkovski.

Boris Nemcov je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet.
Boris Nemcov je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet./ FOTO: Reuters

Kremelj naj bi že ostro zavrnil vpletenost v tako imenovano 'listo za odstrel', na govorice so se odzvali tudi v kabinetu predsednika. »Ideja o tovrstnem seznamu je povsem absurdna!«je za radijsko postajo 'Echo Moskwy' dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. A analitike v nasprotno prepričuje informacija, da naj bi seznam ljudi, ki bi jih bilo potrebno likvidirati, našli pri enem izmed Čečenov, obtoženih za Nemcov umor, ki naj bi bil tesni sodelavec Ramzana Kadirova, predsednika republike Čečenije in Putinovega dobrega prijatelja.

Ksenija Sobčak se je v zadnjih letih uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino.
Ksenija Sobčak se je v zadnjih letih uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino./ FOTO: Profimedia

»Vi ste naslednji, Ksenija!«

Na tej domnevni 'listi za odstrel' naj bi se zelo visoko nahajala televizijska voditeljica Ksenija Sobčak, ki je ruskim medijem pred dnevi razkrila, da ji je na pogrebu prijatelja in kolega Borisa Nemcova neznanec grozil s smrtjo. »Ko sem s prijatelji stala pred vežico, se mi je približal nek moški in mi ostro zabrusil: 'Vi ste naslednji, Ksenija!'« Prav zaradi tega in zaradi vse glasnejših govoric o obstoju domnevnega seznama ljudi, ki se jih želijo ruske oblasti znebiti, se je Sobčakova odločila poskrbeti za svojo varnost. »Sedaj se moram naokrog žal sprehajati v družbi varnostnikov,« je potarnala za časopis gaseta.ru. Po poročanju časopisa 'Komersant'naj bi se za nedoločen čas celo umaknila iz javnega življenja in si zatočišče poiskala v tujini. To naj bi potrjeval tudi njen nedavni zapis na enem izmed družbenih omrežij. »Kje točno se nahajam, vam iz varnostnih razlogov ne morem povedati.«

33-letna Sobčakova je na stran ruske opozicije stopila po za mnoge spornih parlamentarnih volitvah leta 2011, na katerih naj bi prišlo do številnih napak in prirejanj rezultatov. Prej je bila dolgo časa del tako imenovane 'ruske elite'. Njen oče, bogataš Anatoli Sobčak naj bi Putinu pred leti celo pomagal utreti pot v politiko, Ksenija pa naj bi nekoč celo veljala za Putinovo krščenko. Po prestopu v opozicijo se je Sobčakova uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino in postajala vse bolj kritična do ruske vlade. Kremelj jo je že pred časom označil za 'persona non grata'oziroma nezaželeno osebnost, sledile naj bi grožnje in prisluškovanja, za piko na i ter dokončno odločitev za umik pa naj bi sedaj poskrbela informacija, da se je znašla na 'listi za odstrel'.

Na pogrebu prijatelja Borisa Nemcova naj bi Kseniji Sobčak neznanec zagrozil, da je sedaj na vrsti ona. Za kaj, ni povedal, je pa glede na okoliščine sklepala, da je bila to grožnja s smrtjo.
Na pogrebu prijatelja Borisa Nemcova naj bi Kseniji Sobčak neznanec zagrozil, da je sedaj na vrsti ona. Za kaj, ni povedal, je pa glede na okoliščine sklepala, da je bila to grožnja s smrtjo./ FOTO: Profimedia

Aleksej Venediktov, odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy', naj bi se prav tako nahajal na tako imenovani 'listi za odstrel'.
Aleksej Venediktov, odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy', naj bi se prav tako nahajal na tako imenovani 'listi za odstrel'./ FOTO: Profimedia

Osebno varovanje za odgovornega urednika

Telesne stražarje naj bi pred kratkim najel tudi odgovorni uradnik radijske postaje'Echo Moskwy'Aleksej Venediktov. Na spletu so se celo pojavile govorice, da naj bi bil tudi on tik pred tem, da zapusti državo. 59-letni Venediktov vodi enega izmed redkih neodvisnih ruskih medijev in je znan po svojih kritikah do Kremlja, Putina in njegovih privržencev. Številni politični opazovalci doma in v tujini so prepričani, da se je njegovi radijski postaji uspelo obdržati samo zato, da se je Kremelj Zahodu lahko pohvalil, češ da imajo v državi tudi»svobodne medije«. A Putin naj bi do'Echo Moskwy'gojil hud odpor. Po poročanju medijev naj bi se enkrat celo osebno oglasil pri Venediktovu in mu zagrozil, da ga bo odstranil, če ga ne bodo prenehali »od jutra do večera polivati z drisko«.

Pogrebni venec kot opozorilo

V tujino naj bi že pobegnil še en kandidat z 'liste za odstrel': nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski. Nekdanji vodja naftne družbeJukosje bil leta 2003 na dveh (po mnenju ruskih kritikov zelo spornih) sojenjih obsojen na več let prisilnega dela v delovnem taborišču. Pred tem je večkrat javno grajal korupcijo in samovoljnost v Putinovem sistemu, špekuliralo pa se je celo o njegovi morebitni predsedniški kandidaturi. Po tem, ko so ga leta 2013 nepričakovano pomilostili, je Čodorkovski odpotoval v Nemčijo, nato pa v Švico, kjer naj bi se nahajal še danes. Kljub oddaljenosti od Kremlja naj niti Čodorkovski, niti njegovi privrženci ne bi mogli računati na to, da so 100-odstotno varni. To naj bi med drugim dokazovalo tudi 'darilo', ki ga je tiskovna predstavnica Čodorkovskega Olga Pispanen pretekli teden našla pred vrati svojega domovanja: pogrebni venec. Je to napoved nove nenavadne smrti?

nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski je Rusijo zapustil že leta 2013.
nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski je Rusijo zapustil že leta 2013./ FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

lradov
10.05.2015, 9:46:02
+2
Mi bi rabili Putina vsaj 6 mesecev, da malo pospravi naše tajkune..zamislite kako je težko tem tajkunu, iz zapora v Pariz....Revež, mar ne...
LOPOVEpredZID
30.03.2015, 5:47:03
+2
hahahahahahaha....ja ja ja in morilci Nemceva so imeli v žepu listek z vsemi imeni.....hahahahahahaha k u Holivudskih scenarijih. Tega Putina je treba čim prej navrtat.....
burgaricažuži
30.03.2015, 4:42:30
+4
od naših bi bil tudi marsikdo za odstrel.....škoda da se to pri nas ne dogaja,imamo takih-političarjev in še hujših,da država kr smrdi...sicer kdo je to čodortovski a se ne napiše Khodorkovsky ????ajooo....še kopirat ne znate nič več??
maneno48
01.12.2015, 17:19:34
to so oni piši kao što govoriš !
Ate_ist
29.03.2015, 19:50:33
+17
Dejstvo je, da so vsi navedeni na listi plačanci s strani ZDA. Putin pa po drugi strani preprečuje ZDA, da v Rusiji izvedejo demokracijo in vsesplošni razcvet države, tako kot so to uspeli narediti v Iraku, Libiji, Jugoslaviji in jim gre dobro pri uvajanju razcveta gospodarstva v Siriji in Ukrajini.
dinamitek
29.03.2015, 17:12:01
+2
misl da carjević-nedotkljiv- lahko se mu zgodi zgodba Romanov
Ziga9
29.03.2015, 14:57:22
-2
ce putin misli da morajo umreti ga podpiram
psihoterapevtpomčnik
28.03.2015, 7:00:20
+6
kakšen čodorkovski jao
taklemamo01
28.03.2015, 0:42:26
+29
Škoda bi blo Ksenije
ssbobo
27.03.2015, 21:38:44
+22
a ni Zokijov tmav tud grozil novinarju na Kongrascu
čampl
27.03.2015, 21:04:09
+6
spet bučke od 24 kur in njihovih lastnikov.kako to,da tega ni na nobeni drugi spletni strani v Sloveniji? zgleda,da vaše gazde na vsak način,nas hočejo napumpat o zlobnem Putinu. mi je pa iz dneva v dan bl jasn,da za umorom Nemcova stoji ZAHOD
BitterMan
27.03.2015, 18:14:40
+16
Čodorkovski že ve zakaj jo je popihal. Folk je travo pasel, on je pa kradel kot se spodobi za pravega ruskega oligarha. Ima srečo da so ga pomilostili, lopov tajkunski. Sam etnično pripadnost pogledaš pri največjih tajkunih/lopovih jelcinove dobe in ti je vse jasno.
maneno48
01.12.2015, 17:16:45
+1
v Sloveniji preveri pedigreje "elite"
deratizacija
27.03.2015, 17:24:02
+14
Taki ne grozijo. Taki enostavno naredijo. Zato je to čisto nakladanje.
reaf
27.03.2015, 16:14:42
+14
24 ku..ov, W t f Čodorkovski !!! Res ste vojzeki, direkt za na borzo !!!
joze drugi
27.03.2015, 15:56:27
-10
Ulica mu bo sodila enako kot iraškemu, romunskemu in libijskemu diktatorju.
kim llsung
27.03.2015, 16:46:58
+29
Ulica za vecino nastetih ima Amerika prste vmes...edini,ki ga je odstranil narod je bil Nicolae,ostalo je pa Amerika odstranila za svoje interese!!!
sonofabitch
27.03.2015, 15:43:32
+7
In od kdaj so neke baba slišala, baba rekla liste v katerih se diskreditira cela nacija dovolj dobre za objavo članka v resnem mediju kot je pop-tv?
Bofur
27.03.2015, 13:17:49
+10
Joj, pol-pismenost je resen problem, Hodorkovski in Čodorkovski ...
robert55
27.03.2015, 12:32:57
+31
Čodrkovski je v resnici Mikhail Khodorkovsky izgovori se pa kot Hudrkovski. Torej, 24ur.com, dajte novinarje malo na šolanje
beowulfsam
27.03.2015, 14:11:37
+17
Saj jih imajo na šolanju...delajo prek študenta. Perspektiven kader pa to, glede na prispevke :P
GuzutiHrzantes
27.03.2015, 11:46:38
+27
ja Ameri...Putin se ne da in tak je prav ...američani so pa itak ko neke pijane babe ...seveda 24 kur pa itak po ameriško plešejo...
brank1
27.03.2015, 11:34:33
+23
Bla bla bla na volitvah mu nihče še blizu ne pride. Dajte no. Je edini ki se ga Američani bojijo in tako je tudi prav.
rovte
27.03.2015, 11:49:40
-11
Rusofil obmolkni! Boš že vidu ko pride k nam. Poglej si države. ki so bile desetletja pod Rusi, sama revščina in kriminal, živijo na stopnji od pred II. svetovne vojne!
robert55
27.03.2015, 12:33:43
+22
@rovte: kaj misliš, da je tistim deželam, kjer so Ameri vtaknili svoj nos kaj boljše?
kim llsung
27.03.2015, 16:45:10
+9
Rovte vse te drzave,ki so bile pod ZSSR jim gre danes dosti bolje kot nam...
pepikrlinca
27.03.2015, 20:21:02
+14
ma malo se ozri okrog sebe in boš videl, da poljska, češka...in še marsikatera država je že zdavnaj prehitela slovenijo....tudi na račun lustracije, ko so politično mafijo odrezali od korita
DonDonDan
27.03.2015, 11:32:05
-2
Dokler ima Putin doma tako podporo v prebivalstvu, mu nihče nič ne more. Tudi pri nas imajo Janković, Kučan in ostali režimci dovoljšnjo podporo in svoje ljudi na vseh pomembnih mestih, da se počutijo varne. Sodstvo in organi represije ter mediji so tako za Putina kot "naše režimce" garant za ohranitev dejanske moči. Putin ubija, naši pa zapirajo svoje sovražnike na podlagi indičnih sodb, svoje pa pustijo pri miru, da delajo kar hočejo.
brank1
27.03.2015, 11:35:48
-6
Gledaš preveč filmov.