Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Aleksej Venediktov, Ksenija Sobčak, Mihail Čodorkovski

Pristali so na ruski 'listi za odstrel'!

M.K.
27. marec 2015, 11:40
33
Velikost pisave:

Številni ruski analitiki so prepričani, da je bil umor Putinovega ostrega kritika Borisa Nemcova resno opozorilo in jasen znak opoziciji, naj se potuhne in utihne. Tisti, ki bodo kljub opozorilnim znakom še naprej kritizirali vlado in predsednika, bi se namreč utegnili znajti na tako imenovani » listi za odstrel«, ki naj bi jo našli pri enem od Nemcovih morilcev. Kdo naj bi bil najvišje na tem seznamu?

Vladimir Putin
Ruskega predsednika Vladimirja Putina naj bi podpiralo kar 86 odstotkov državljanov. (Foto: Reuters)

Ruski predsednik Vladimir Putin je glede na statistične podatke v domovini vse bolj priljubljen. Februarja letos naj bi ga brezkompromisno podpiralo kar 86 odstotkov državljanov, kar je dva odstotka več kot konec lanskega leta. A opozicije ti podatki ne ganejo preveč. Kljub stalnim grožnjam, prisluškovanju in nevarnosti, da bodo postali tarče atentatov, se Putinovi kritiki in nasprotniki ne predajajo. Radi se pojavljajo v medijih in drezajo v občutljive teme, iščejo kočljive informacije in razkrivajo hude primere korupcije v vladi. To niso samo politiki, analitiki in kritiki, temveč v vse večji meri tudi voditelji in uredniki oddaj na to tematiko ter lastniki televizijskih postaj, ki dovoljujejo predvajanje tovrstne vsebine.

Vse to naj bi po poročanju priznanega ruskega časopisa 'Novaja Gazeta' potrjeval seznam ljudi, ki naj bi se jih želele ruske oblasti čim prej znebiti in ki naj bi ga našli pri domnevnih morilcih kritika Borisa Nemcova, ki je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet. Šlo naj bi za tako imenovano »listo za odstrel«, na njej pa naj bi se poleg že pokojnega Nemcova nahajala tudi imena številnih politikov, novinarjev in urednikov, ki so si kdaj drznili kritizirati rusko vlado ali, še huje, predsednika Putina. Na seznamu naj bi bili med drugim Aleksej Venediktov, glavni urednik mednarodno priznane radijske postaje 'Echo Moskwy', ki je pogosto kritičen do Kremlja, aktivistka in voditeljica kritične televizijske oddaje 'Dožd' Ksenija Sobčak in slavni Putinov izzivalec in nekdanji oligarh Mihail Čodorkovski.

Boris Nemcov
Boris Nemcov je na zadnji petkov večer v februarju v Moskvi med sprehodom padel pod smrtonosnimi streli v hrbet. (Foto: Reuters)

Kremelj naj bi že ostro zavrnil vpletenost v tako imenovano 'listo za odstrel', na govorice so se odzvali tudi v kabinetu predsednika. »Ideja o tovrstnem seznamu je povsem absurdna!« je za radijsko postajo 'Echo Moskwy' dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. A analitike v nasprotno prepričuje informacija, da naj bi seznam ljudi, ki bi jih bilo potrebno likvidirati, našli pri enem izmed Čečenov, obtoženih za Nemcov umor, ki naj bi bil tesni sodelavec Ramzana Kadirova, predsednika republike Čečenije in Putinovega dobrega prijatelja.

Ksenija Sobčak
Ksenija Sobčak se je v zadnjih letih uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino. (Foto: Profimedia)

»Vi ste naslednji, Ksenija!«

Na tej domnevni 'listi za odstrel' naj bi se zelo visoko nahajala televizijska voditeljica Ksenija Sobčak, ki je ruskim medijem pred dnevi razkrila, da ji je na pogrebu prijatelja in kolega Borisa Nemcova neznanec grozil s smrtjo. »Ko sem s prijatelji stala pred vežico, se mi je približal nek moški in mi ostro zabrusil: 'Vi ste naslednji, Ksenija!'« Prav zaradi tega in zaradi vse glasnejših govoric o obstoju domnevnega seznama ljudi, ki se jih želijo ruske oblasti znebiti, se je Sobčakova odločila poskrbeti za svojo varnost. »Sedaj se moram naokrog žal sprehajati v družbi varnostnikov,« je potarnala za časopis gaseta.ru. Po poročanju časopisa 'Komersant' naj bi se za nedoločen čas celo umaknila iz javnega življenja in si zatočišče poiskala v tujini. To naj bi potrjeval tudi njen nedavni zapis na enem izmed družbenih omrežij. »Kje točno se nahajam, vam iz varnostnih razlogov ne morem povedati.«

33-letna Sobčakova je na stran ruske opozicije stopila po za mnoge spornih parlamentarnih volitvah leta 2011, na katerih naj bi prišlo do številnih napak in prirejanj rezultatov. Prej je bila dolgo časa del tako imenovane 'ruske elite'. Njen oče, bogataš Anatoli Sobčak naj bi Putinu pred leti celo pomagal utreti pot v politiko, Ksenija pa naj bi nekoč celo veljala za Putinovo krščenko. Po prestopu v opozicijo se je Sobčakova uveljavila kot voditeljica televizijskih oddaj s politično vsebino in postajala vse bolj kritična do ruske vlade. Kremelj jo je že pred časom označil za 'persona non grata' oziroma nezaželeno osebnost, sledile naj bi grožnje in prisluškovanja, za piko na i ter dokončno odločitev za umik pa naj bi sedaj poskrbela informacija, da se je znašla na 'listi za odstrel'.

Ksenija Sobčak
Na pogrebu prijatelja Borisa Nemcova naj bi Kseniji Sobčak neznanec zagrozil, da je sedaj na vrsti ona. Za kaj, ni povedal, je pa glede na okoliščine sklepala, da je bila to grožnja s smrtjo. (Foto: Profimedia)

Aleksej Venediktov
Aleksej Venediktov, odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy', naj bi se prav tako nahajal na tako imenovani 'listi za odstrel'. (Foto: Profimedia)

Osebno varovanje za odgovornega urednika

Telesne stražarje naj bi pred kratkim najel tudi odgovorni uradnik radijske postaje 'Echo Moskwy' Aleksej Venediktov. Na spletu so se celo pojavile govorice, da naj bi bil tudi on tik pred tem, da zapusti državo. 59-letni Venediktov vodi enega izmed redkih neodvisnih ruskih medijev in je znan po svojih kritikah do Kremlja, Putina in njegovih privržencev. Številni politični opazovalci doma in v tujini so prepričani, da se je njegovi radijski postaji uspelo obdržati samo zato, da se je Kremelj Zahodu lahko pohvalil, češ da imajo v državi tudi »svobodne medije«. A Putin naj bi do 'Echo Moskwy' gojil hud odpor. Po poročanju medijev naj bi se enkrat celo osebno oglasil pri Venediktovu in mu zagrozil, da ga bo odstranil, če ga ne bodo prenehali »od jutra do večera polivati z drisko«.

Pogrebni venec kot opozorilo

V tujino naj bi že pobegnil še en kandidat z 'liste za odstrel': nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski. Nekdanji vodja naftne družbe Jukos je bil leta 2003 na dveh (po mnenju ruskih kritikov zelo spornih) sojenjih obsojen na več let prisilnega dela v delovnem taborišču. Pred tem je večkrat javno grajal korupcijo in samovoljnost v Putinovem sistemu, špekuliralo pa se je celo o njegovi morebitni predsedniški kandidaturi. Po tem, ko so ga leta 2013 nepričakovano pomilostili, je Čodorkovski odpotoval v Nemčijo, nato pa v Švico, kjer naj bi se nahajal še danes. Kljub oddaljenosti od Kremlja naj niti Čodorkovski, niti njegovi privrženci ne bi mogli računati na to, da so 100-odstotno varni. To naj bi med drugim dokazovalo tudi 'darilo', ki ga je tiskovna predstavnica Čodorkovskega Olga Pispanen pretekli teden našla pred vrati svojega domovanja: pogrebni venec. Je to napoved nove nenavadne smrti?

Mihail Čodorkovski
nekdanji oligarh in najbolj znan Putinov kritik Mihail Čodorkovski je Rusijo zapustil že leta 2013. (Foto: Profimedia)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,7
glasov 11
Komentarjev: 33
 
lradov 10.05.2015 11:46:02
Mi bi rabili Putina vsaj 6 mesecev, da malo pospravi naše tajkune..zamislite kako je težko tem tajkunu, iz zapora v Pariz....Revež, mar ne...
 
LOPOVEpredZID 30.03.2015 07:47:03
hahahahahahaha....ja ja ja in morilci Nemceva so imeli v žepu listek z vsemi imeni.....hahahahahahaha k u Holivudskih scenarijih. Tega Putina je treba čim prej navrtat.....
žužibrankec 30.03.2015 06:42:30
od naših bi bil tudi marsikdo za odstrel.....škoda da se to pri nas ne dogaja,imamo takih-političarjev in še hujših,da država kr smrdi...sicer kdo je to čodortovski a se ne napiše Khodorkovsky ????ajooo....še kopirat ne znate nič več??
maneno48 01.12.2015 18:19:34
to so oni piši kao što govoriš !
 
Ate_ist 29.03.2015 21:50:33
Dejstvo je, da so vsi navedeni na listi plačanci s strani ZDA. Putin pa po drugi strani preprečuje ZDA, da v Rusiji izvedejo demokracijo in vsesplošni razcvet države, tako kot so to uspeli narediti v Iraku, Libiji, Jugoslaviji in jim gre dobro pri uvajanju razcveta gospodarstva v Siriji in Ukrajini.
 
dinamitek 29.03.2015 19:12:01
misl da carjević-nedotkljiv- lahko se mu zgodi zgodba Romanov
 
Ziga9 29.03.2015 16:57:22
ce putin misli da morajo umreti ga podpiram
 
psihoterapevtpomčnik 28.03.2015 08:00:20
kakšen čodorkovski jao
 
taklemamo01 28.03.2015 01:42:26
Škoda bi blo Ksenije
ssbobo 27.03.2015 22:38:44
a ni Zokijov tmav tud grozil novinarju na Kongrascu
 
čampl 27.03.2015 22:04:09
spet bučke od 24 kur in njihovih lastnikov.kako to,da tega ni na nobeni drugi spletni strani v Sloveniji? zgleda,da vaše gazde na vsak način,nas hočejo napumpat o zlobnem Putinu. mi je pa iz dneva v dan bl jasn,da za umorom Nemcova stoji ZAHOD
Več komentarjev