Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

hujšanje

Te hrane ne smeš jesti po telovadbi

L.P.
16. april 2018, 08:18
0
Velikost pisave:

Ne glede na to, ali navdušeno delate jogo, ali se raje posvečate teku, se verjetno sprašujete, kako natančno se morate posvetiti hrani pred in po vadbi. Boste vse, kar ste pridobili z 10-kilometrskim tekom, uničili, če zraven jeste cheeseburger in pomfri? Vam bo arašidovo maslo in proteinski šejki pomagali okrepiti mišice po naporni vadbi? Ima lahko pivo enak efekt kot športni napitki?

Beljakovine - 3

Nekateri osebni trenerji prisegajo na sladke tekočine in dodatke, drugi pa zagovarjajo hiter trening, t. i. treniranje na prazen želodec z namenom izgubljanja maščobe, namesto da bi porabili energijo pri prebavi.

Ko govorimo o napolnitvi telesa z energijo in regeneraciji po vadbi, so nasveti v veliki meri odvisni od vaših ciljev. Kljub temu pa obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za vsako ceno.

Osebni trener Toby Huntington-Whiteley, ki trenira na boksarskem igrišču Kobox v Londonu, se pred treningi izogiba velikim obrokom in visoki vsebnosti maščob. Takšno hrano telo težje prebavi, poleg tega pa je tudi težje telovaditi s polnim želodcem.

Po mnenju vodilnega prehranjevalca iz Harley Streeta Rhiannona Lamberta, je ena najpogostejših napak pred vadbo pitje energijskih pijač, ki lahko vsebujejo kar dve tretjini sladkorja več kot nekatere brezalkoholne pijače.

Kljub dobičkonosnim trženjskim kampanjam, ki promovirajo dodatke v hrani, ti ne morejo nadomestiti zdravega življenjskega sloga z resnično hrano, vadbo in dobrim spancem.

Pred vadbo

Lambert svetuje, da se pred telovadbo napijemo vode, medtem ko Huntington-Whiteley predlaga, da se za lahkoten obrok odločite za uro ali prej. Idealen obrok vsebuje ogljikove hidrate in beljakovine. Takšen primer je denimo smoothie.

Skodelica kave ali zelenega čaja je lahko tudi koristna pred telovadbo, saj bo pripomogla k povečanju metabolizma in zagotovila dovolj antioksidantov.

Po vadbi

Kar zadeva prehrano po treningu, je ključnega pomena, da v telo vnesemo snovi, ki smo jih pri vadbi porabili, da okrepimo okrevanje mišic, pojasnjuje Lambert. Poudarja pa, da je oskrba z ogljikovimi hidrati enako pomembna kot vnos beljakovin v telo.

Vlaknine
(Foto: Thinkstock)

Medtem ko nekateri športni nutricionisti zagovarjajo pitje alkohola po telovadbi, pa Lambert in Huntington Whiteley verjameta, da se je temu najbolje izogibati. Kljub študijam, ki pravijo, da ima pivo pozitiven učinek na okrevanje mišic, sta oba strokovnjaka poudarila, da alkohol ne bo veliko pripomogel k uravnavanju hidracije, da ne omenjamo izrazitega pomanjkanja hranilne vrednosti v primerjavi s sadnim in zelenjavnim beljakovinskim šejkom.

Lambert svetuje, da jemo v razmiku 45 minut po končanju telovadbe. Hrana, kot so kvinoja, jajca, oves in skuta, so vse dobre možnosti, bogate z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Najpomembnejša stvar, ki jo je treba imeti pred in po treningu, je nedvomno voda.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev