Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Alkohol in cigarete

Tako država omejuje naše življenje

STA/Ma.K.
10. maj 2017, 12:16
2
Velikost pisave:

Države Evropske unije vse bolj regulirajo življenjski slog državljanov na področju pijače, hrane, alkohola in cigaret, razkriva danes objavljeni indeks paternalizma (Nanny State Index).

 

Alkohol in cigarete
(Foto: Thinkstock)

Med državami, ki so postale bolj zaščitniške, je tudi Slovenija, ki se je med članicami EU z lanskega 16. letos povzpela na 11. mesto.

Najbolj liberalne članice unije na področju življenjskega stila državljanov so Češka, Nemčija, Slovaška, Luksemburg in Nizozemska, po drugi strani pa so Finska, Velika Britanija, Irska, Madžarska in Švedska najbolj paternalistične, kaže indeks, ki ga vsako leto objavlja Epicenter iz Belgije v sodelovanju s slovenskim institutom Visio.

Slovenija se letos uvršča na 11. mesto med 28 članicami unije, kar je pet mest višje kot lani. To pomeni, da v večji meri omejuje in obdavčuje življenjski slog državljanov pri uživanju pijače, hrane, alkohola in cigaret. Pri alkoholu je na 10. mestu, pri hrani in sladkih pijačah na 12., glede elektronskih cigaret je na 15., pri tobačnih izdelkih pa na 17. mestu med članicami unije.

Kot poudarjajo v institutu Visio, je ekspanzija paternalizma v letu 2016 med drugim posledica direktive EU o tobačnih izdelkih in prizadevanj nacionalnih regulatorjev, da omejujejo življenjski stil prebivalstva s ciljem izboljšanja njihovega zdravja. Med slednjimi omenjajo obdavčitev sladkih pijač v Belgiji, prepoved brezplačnega ponovnega polnjenja gaziranih pijač v Franciji ter uvedbo davka na vino in kavo v Grčiji.

Analiza podatkov indeksa paternalizma sicer razkriva, da ni korelacije med paternalistično regulativo in pričakovano življenjsko dobo. Tako na primer države z obsežnimi predpisi porabe alkohola ne beležijo nižje porabe čistega alkohola na prebivalca, so še sporočili z instituta Visio.

alkoholne pijače
(Foto: Thinkstock)

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 2
 
batom@pinkponk.com 16.05.2017 15:28:05
Državi se fučka za zdravje, gre se ji le za trošarine, želi jih čimveč. Pri tem le še bolj stiska tiste, ki te stvari uporabljajo. Za bruhat.
 
blue-freezer 16.05.2017 09:16:52
Če ni ni korelacije med paternalistično regulativo in pričakovano življenjsko dobo, potem gre izključno za oblast in davke.
Več komentarjev