Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Čili

Si upaš tekmovati v uživanju čilija?

L.P.
24. april 2018, 15:47
0
Velikost pisave:

Nekaterim ljudem je hrana s čilijem neužitna, drugi pa ne zdržijo brez te začimbe. Tretja kategorija pa želi najti najbolj pekoč čili na svetu in ga pojesti na tekmovanju. "Lahko smo celo odvisni od njega," pravi Chilli Dave iz Clifton Chilli Cluba.

Ženska, ki je feferon
(Foto: iStock)

Lahko pa gre tudi kaj narobe – to je ugotovil človek, ki je jedel najbolj vroče čilije na svetu, imenovane Carolina reaper, in nato doživljal močne glavobole. To je prvič, da so močni glavoboli, ki prinašajo kri v možgane, povezani s čilijem.

Zakaj se ljudje udeležujejo tekmovanja v uživanju čilija?

»Ko dobiš res močen čili, se tvoji endorfini začnejo sproščati in začneš se malo adrenalinsko tresti,« pravi Chilli Dave. Začel je z udeležbo na čili tekmovanjih. S prijatelji jih je nekaj zmagal, nato pa so ga prosili, da sam organizira tekmovanja.

»Z zelo, zelo vročimi čiliji dobiš močen pekoč občutek v ustih, ki pa ne škodi. Vse je trik, ki lahko preslepi um.«

Kaj čili naredi vašemu telesu?

Kljub temu, da ljudje lahko čutijo opekline iz kapsaicina, se nutricionist Will Hawkins iz Push Doctor strinja z Daveom, da je vse to le iluzija.

"Kapsaicin je glavna bioaktivna rastlinska spojina v čiliju, ki lahko povzroča bolečino v telesu. Veže se z bolečinskimi receptorji - živčnimi konicami našega telesa, ki zaznavajo bolečino - in čeprav lahko povzroči pekoč občutek, ne povzroča opeklin."

Hrana s čilijem

Zakaj je vroč čili dober za nas?

»Čili lahko pomaga telesu na mnogo načinov,« pravi Will. Lahko spodbuja hujšanje, pospešuje metabolizem telesa in zmanjša visok krvni tlak.

Ali so tekmovanja v prehranjevanju s čilijem vedno bolj popularna?

Karl Muzio iz Fiery Foods UK Festivala pravi, da je njegovo podjetje Brighton event v letošnjem letu postalo tako priljubljeno, da bo v treh dneh gostilo tri tekmovanja.

"Na tekmovanju v prehranjevanju s čilijem je vedno več tekmovalcev kot je sedežev. Udeleženci so bili tradicionalno moški, vendar smo v zadnjem času videli veliko žensk."

V Clifton Chilli Clubu, ki ima skoraj 150.000 naročnikov na svojem YouTube kanalu, pravijo, da je bilo največ 20.000 gledalcev prisotnih na tekmovanju.

Čili lahko izpade popularen v živo in na videoposnetkih, kjer vidimo reakcije ljudi, ki ga jejo. Kljub temu pa obstaja tveganje, zato se festivalski dogodki držijo previdnostnih ukrepov.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 0
Več komentarjev