Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ask.fm

Samomori najstnikov: je to najnevarnejše družbeno omrežje?

N.J.
08. avgust 2013, 09:07
1
Velikost pisave:

Zaradi žalitev in maltretiranja preko družbenega omrežja Ask.fm s strani sovrstnikov, so samomor storili že štirje otroci iz Velike Britanije, Irske in Združenih držav Amerike. Zadnjo so pred slabim tednom dni mrtvo našli najstnico Hannah Smith iz Luttewortha. Njen oče si sedaj prizadeva za ukinitev omenjenega družbenega omrežja.

Nasilje
(Foto: Thinkstock)

Ask.fm je Latvijsko družbeno omrežje v lasti bratov, Ilije in Marka Terebina, ki na leto z oglaševanjem zasluži okoli 5 milijonov funtov (5,8 mio evrov). Čeprav je bilo mišljeno kot omrežje, na katerem lahko nekdo z vprašanji spoznava drugo osebo, ta pa se mu predstavlja z odgovori, je Ask.fm v zadnjih časih tema številnih vročih razprav. Pred slabim tednom dni so namreč našli truplo dekleta, ki naj bi bila že četrta žrtev zlorabe in žalitev sovrstnikov preko omenjene spletne strani.

David Smith, oče 14-letne Hannah Smith, ki jo je obešeno našla njena 16-letna sestra Joanne, je Davida Camerona pozval k ukrepanju, preden bo žalovala še kakšna družina. "Strani, kakršna je Ask.fm, služijo milijone na račun naivnežev in to je narobe," je dejal. "Ne želim, da bi tudi drugi starši trpeli isto kot jaz." Davida podpirajo starši 15-letnega Josha Unswortha, ki so ga našli obešenega aprila letos. Samomor je storil, tako kot Hannah, zaradi zbadanja na Ask.fm. Njegova družina pravi: "Ker je internet prisoten v življenju otrok 24-ur na dan, ji je zelo težko ubraniti negativnih posledic in vplivov spleta."

Še dve žrtvi pa prihajata iz Irske. Prošnje njunih sorodnikov so enake: stran je potrebno ukiniti.

Hannah naj bi maltretirali, žalili in zmerjali na Ask.fm kar štiri mesece, pomoči pa ni znala poiskati. Strani se je pridružila, ker je iskala pomoč zaradi ekcema, ki ji je povzročal težave. Toda odgovori so ji bili vse prej kot v pomoč. Nekateri so ji pisali, naj se poreže in umre, drugi naj spije belilo ... Za 14-letnico je bil odziv prehud in sama ni prenesla pritiska. Od njene smrti pa so se začeli neznanci izživljati tudi nad njeno sestro Joanne. Z zlobnimi komentarji in opazkami so se zapisali tudi na Hannini Facebook strani. "Izgubila sem sestro, sedaj pa se moram še sama ukvarjati z zlorabami. Že tako mi je težko in tega resnično ne potrebujem v življenju."

Ask.fm dovoljuje, da stran uporablja vsakdo anonimno, pri čemer nihče nima nobene zasebnosti. "Predsednika vlade Davida Camerona prosim, naj zagotovi, da bodo te strani ustrezno nadzorovane, da bo zbadanje preobčutljivih ljudi preprečeno," je dejal David. "Želim, da se to zgodi čim prej, kajti nihče si ne želi, da bi umrl še kakšen nedolžen otrok. Tega nihče nikoli ne pričakuje. Pri Hannah nisem zaslutil ničesar. Nobenih znakov ni bilo od nje, da jo karkoli muči."

Spletno nasilje
(Foto: Thinkstock)

Tako kot Hannah, se je tudi Josh spopadal z mučenjem preko družbenega omrežja. Njegova starša Michelle in Gary sta zato sprožila peticijo, da bi ukinili Ask.fm. "Takšne strani te zasvojijo in otroci se vračajo k njim kljub žalitvam in zbadljivkam, ki so jih deležni.Verjetno zato, ker jih zanima, kdo jim piše takšne stvari," pravi Michelle. "Internet napade tvoje življenje, dom in vse misli. Grozljivo je, da lahko anonimneži komurkoli pišejo stvari, ki lahko drugemu uničijo življenje. Ne želimo, da bi še kakšna družina prestajala isto kot mi. Z možem sva mislila, da imava Josha pod nadzorom, a otroci vedno najdejo način, da ušpičijo kakšno po svoje."

Lansko leto je Ask.fm trdil, da ima 50 moderatorjev, ki nadzorujejo 30 milijonov vprašanj in 30 milijonov odgovorov vsak dan. Stran, katere uporabniki naj bi bili starejši od 13 let (a ni načina, da bi to dejansko zagotavljala), pa ima že 60 milijonov uporabnikov. Vendar pa jo zdaj mnogi krivijo za samomore najstnikov. Poleg 14-letne Hannah in 15-letnega Josha sta samomor naredili še 13-letna Erin in 15-letna Ciara iz Irske, primeri samomorov zaradi zlorab preko družbenih omrežij pa naj bi prihajali tudi z drugih držav.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 1
AtraNex 08.08.2013 21:01:24
svašta da enim prideš do živega čez j**en kabel....samo v današnjih časih
Več komentarjev