Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

MiG-31K s Kh-47M2 Kinzhal

Rusi imajo hipersonično orožje, ZDA v strahu

N.J.
21. maj 2018, 14:38
2
Velikost pisave:

Viri, ki so neposredno povezani z ameriško obveščevalno službo so potrdili, da je Rusija na robu doseganja operativne zmogljivosti manevrske hipersonične jedrske  bojne glave, proti kateri Američani nimajo obrambe.

S-500 prometheus - 5
(Foto: Arhiv proizvajalca)

Vir, ki je spregovoril za CNBC in je v zameno za informacije zahteval anonimnost, je dejal, da je Rusija leta 2016  testirala jedrsko nadzvočno vozilo (najverjetneje Avantgard). V letu 2016 dvakrat in nato še enkrat leta 2017, a naj bi zadnji poskus spodletel. Četrto testiranje naj bi izvedli letos poleti, je še povedal njihov vir, ki je med drugim navedel nekaj podrobnosti iz poročila ameriške obveščevalne službe.

Rusi postavili svoj arzenal na ogled
Putin ima novo limuzino

Kot je zatrdil, je testiranje hipersoničnega letala vključevalo tudi namestitev medcelinske balistične rakete RS-18A (UR-100N oziroma kot NATO imenuje SS-19 Stiletto). Vozilo naj bi bilo mogoče preprosto upravljati, zaradi česar je nepredvidljivo in težko izsledljivo. Opremljeno je s sistemi za delovanje, proti katerim ne more biti uspešen noben ameriški protiraketni sistem. Nosi lahko bojne glave, zaradi svoje moči in natančnosti pa je lahko zračno plovilo učinkovito tudi za učinkovito uničevanje ciljev.

Putin odprl še eno fronto

Kot je izjavil vir, je v poročilu navedeno, da bi bil Avantgard lahko operativen že leta 2020. Ali so podatki v javnost prišli pred ali po Putinovem naznanilu novega ruskega raketnega sistema, ki ruši vse dosedanje meje. Putin je potrdil obstoj hipersoničnega plovila in hipersoničnega izstrelka Kinzhal, rakete na jedrski pogon z neomejenim dosegom ter podmorski dron z jedrskim pogonom. Dejal je še, da vsi ti sistemi prihajajo v operativo, njihov namen pa naj bi bil zagotavljanje varnosti Rusije predvsem na zahodni meji. Kinzhal hipersonične izstrelke so predstavili tudi na paradi ob Dnevu zmage 9. maja v Moskvi.

Ruski ponos na testiranjih
Ko RPG-28 z lahkoto prebije 2-metrski zid

ruska vojaška parada 2018
(Foto: Profimedia)

Konec marca je poveljnik Strateškega poveljstva ZDA, general John Hytenpovedal Kongresu, da Pentagon nima na razpolago nobenega sredstva, s katerim bi se lahko zoperstavili ruskemu supersoničnemu orožju. Hyten je med drugim potrdil, da so ZDA opazovale tako ruska kot kitajska testiranja hipersoničnih zmogljivosti od blizu. 14 regimentov bodo menda opremili z Yars ICBM sistemi, s katerimi bodo nadomestili sisteme Topol. Letalske sile bodo dobile nadgradnjo Tu-95MS (štirimotorni turbopropelerski strateški bombnik) in Tu-160 (nadzvočni strateški bombnik), oboroženih z izstrelki  Kh-101 in Kh-102 (rakete – konvencionalne ali jedrske – dolgega dosega).

Obrambni sektor naj bi se po besedah Putina tudi že pripravljal vse potrebno za izdelavo protibalističnih sistemov S-500, ki naj bi bili sposobni prestrezati cilje, vključno s sateliti, v bližnjem vesolju.

Vsa oprema njihove izdelave naj bi bila izdelana kljub 20-odstotnem zmanjšanju potrošnje ruskega obrambnega sistema, in sicer s 65,4 milijarde na okoli 48 milijard v 2017.

ZDA sicer prav tako izvajajo modernizacijo. Samo za nuklearno modernizacijo naj bi odšteli okoli 1,2 trilijona do leta 2046. Trump naj bi naslednje leto povečal proračun na 681,1 milijarde dolarjev.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 2
 
Bofur 20.05.2018 13:27:53
Nočem težiti, ampak "hypersonic" ni "hipersončno", ampak hiperSONIČNO, torej ne gre za moč sonca, fotonov, svetlobe, ampak za hitrosti hitrejše od ZVOKA, torej nadzvočne hitrosti, za projektile, letala, ki letijo s hitrostjo 5 machov ali več
DominvrtNJ 21.05.2018 14:37:38
Hvala za opozorilo, 'škrat' nam jo je zagodel, v nadaljevanju je zapisano supersonično. Lp iz uredništva!
Več komentarjev