Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Tempe Uber

Tragedija, ki pušča krvav pečat na samovozečih vozilih

N.J.
19. marec 2018, 21:19
2
Velikost pisave:

Uberjev dostavni samovozeči avtomobil tokrat ne piše zgodovine z novo tehnologijo. Kot poročajo ameriški mediji, je zbil pešca in ga ubil.

Po prvi nesreči popolnoma avtonomnega vozila s smrtnim izidom je Uber umaknil svoja vozila s cest. Samovozeči Uberjev SUV je po navedbah CNN do smrti povozil 49-letno Elaine Herzberg, ki je hodila ob svojem kolesu v kraju Tempe v Arizoni. Policisti podrobneje preiskujejo dogodek, saj naj bi v času nesreče, kot trdijo, v vozilu (bil naj bi Volvo XC90 SUV) sedela ena oseba. "Vozilo je bilo v načinu popolnoma avtonomne vožnje," so potrdili pristojni s policijske postaje Tempe. "A za volanom je sedel voznik."

PREBERITE: To je popolnoma avtonomno dostavno vozilo

PREBERITE: Z Volvom sklenili 1,9 milijarde težek posel

Kot pojasnjujejo, avtomobil v načinu avtonomne vožnje deluje popolnoma neodvisno od voznika, voznik pa ima vlogo nadzornika.

Uber sicer testiranja izvaja prav v Arizoni, Pittsburghu, Torontu in drugih krajih. V ZDA in Kanadi naj bi prekinili testiranja, so naznanili pri Uberju. Kot so pojasnili, sodelujejo z oblastmi pri preiskavi. Družini so izrazili globoko sožalje ob tragični izgubi. Zadevo sicer preiskuje tudi Agencija za varnost v prometu ZDA (The National Transportation Safety Board)

Za razvijalce sistemov za samovozeča vozila predstavljajo pešci in kolesarji poseben in izjemno težak izziv. Lažje je razvijati vozila za avtonomno vožnjo po avtocestah, saj je tam okolje manj kompleksno. Arizona sicer velja za zibelko samovozečih avtomobilov. Eden velikih razlogov je vreme, ki je tam večinoma jasno, slabo vreme namreč lahko povzroča težave pri delovanju raznih sistemov, radarjev in senzorjev samovozečih vozil. Prav v začetku tega meseca je guverner Arizone Doug Ducey pojasnil nova pravila za samovozeča vozila, ki naj bi jim bilo dovoljeno po državnih cestah voziti brez voznika za volanom, ki bi nadziral delovanje vozila.

PREBERITE: Prihajajo prvi leteči taksiji

Trenutno je sicer konkurenca na tistem koncu sveta precej velika. Svoja samovozeča vozila med drugim testira tudi Googlova materinska družba, ki na ceste pošilja vozilo Waymo, General Motrorsov Cruise in Intel pa tudi že uspešno opravljata testiranja.

Uber je v preteklosti že umaknil svoja vozila s cest, in sicer ob nesreči leta 2017. To pa tudi ni prva nesreča s smrtnim izidom, v katero je bilo vpleteno avtonomno vozilo. Leta 2016 je umrl moški, ki je sedel v Tesli, ko se je aktiviral sistem za samodejno vožnjo. Medtem ko pri Uberju sistemi popolnoma nadomestijo voznika, Teslin avtopilot omogoča le deloma avtonomno vožnjo. Večino dela mora še vedno opraviti voznik.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 3
Komentarjev: 2
Našvasan_zob 20.03.2018 08:53:40
Včer ste pisal, da je peška umrla med nedovoljenim prečkanjem ceste, tko da avto ni nič kriv in nehajte paničarit... Če ste včeraj zavajali potem pa imate problem..
Našvasan_zob 20.03.2018 08:56:09
V posnetku povedo,da je peška hodila ob kolesu med prečkanjem ceste IZVEN zebre... Torej je kriva peška.. Zdej pa nehajte paničarit saj se takih nesreč vsak dan po svetu zgodi nebroj..
Več komentarjev