Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

vojak bojišče

Prihaja brošura, kako ravnati v primeru vojne

STA/N.J.
22. maj 2018, 13:44
0
Velikost pisave:

Švedska vlada je v luči vse večjih napetosti med Rusijo in zahodnimi zavezniki izdala brošuro, katere namen je pripraviti državljane na morebitno vojno, naravno katastrofo ali kibernetični napad. Brošuro so izdali v 13 jezikih in ponuja priporočila, kako si poiskati zavetje, skladiščiti hrano in katerim informacijam zaupati

vojak bojišče
(Foto: iStockphoto)

Brošura obsega 20 strani in na enostaven ter slikovit način prikazuje morebitne grožnje za to skandinavsko državo, med katerimi so tudi teroristični napadi. Zadnji smrtonosni napad se je na Švedskem zgodil lani v prestolnici Stockholm.

"Četudi je Švedska varnejša od številnih drugih držav, grožnje še vedno obstajajo," je dejal vodja švedske civilne agencije za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih Dan Eliasson, ki meni, da je pomembno, da se vsi zavedamo groženj, ki nam pretijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove brošure bodo 4,8 milijona švedskim gospodinjstvom poslali med 28. majem in 3. junijem.

Zadnjič so na Švedskem tovrstno brošuro natisnili leta 1961 v času hladne vojne. Nova brošura sicer ne izpostavlja točno določene države, ki bi ogrožala Švedsko, temveč temelji na napetostih med Rusijo in Zahodom zaradi vojaških aktivnostih Moskve na meji med Rusijo in državami članicami zveze Nato.

Švedska ni članica Nata in nima kopenske meje z Rusijo. Obe državi povezuje Baltsko morje, kjer ima Rusija svojo pomorsko oporišče. Leta 2014 so v bližini Stockholma odkrili neznano podmornico, ki je podkrepila zaskrbljenost glede Rusije. Temu je sledilo večkratno kršenje švedskega zračnega prostora s strani ruskih letal.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,5
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev