Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

R. Lee Ermey

Po tem prizoru ga pozna ves svet

N.J.
16. april 2018, 13:28
0
Velikost pisave:

Verjamemo, da je med tistimi, rojenimi pred letom 90 (in tistim, rojenim malce kasneje), kar večna takšnih, ki smo videli legendarno vojno dramo Popolna bojna oprema (Full Metal Jaket). Eden prizorov, ki so se verjetno marsikomu vtisnili v spomin, je odigral neomajni Ronald Lee Ermey, ki se je v nedeljo za vselej poslovil.

Vrhunske vojne filme si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.SI!

Ronald Lee Ermey se je poslovil v nedeljo star 74 let. Njegov menedžer Bill Rogin je za medije pojansil, da je umrl zaradi zapleta po pljučnici. »Vsi ga bomo močno pogrešali,« je objavil na Twitterju. »Semper Fi, Gunny.« Tisti, ki so ga osebno poznali, so ga opisovali kot izjemnega, garača, discipliniranega, osredotočenega, kot nekoga, ki se nikoli ni pritoževal.

r. lee ermey

Ermey je verjetno večini najbolj znan po vlogi neizprosnega, a pravičnega Hartmana v filmu Stanleyja Kubricka Popolna bojna oprema (Full Metal Jacket) iz leta 1987, katerega dogajanje je postavljeno v čas vietnamske vojne. Resnične izkušnje so mu pomagale, da se je odlično izkazal tudi kot igralec v vojnih filmih, za vlogo v Kubrickovem filmu pa je prejel tudi nominacijo za zlati globus. Kot se je šušljalo, so Ermeyja najprej najeli kot tehničnega svetovalca, a se je tako izkazal kot narednik, da so mu ponudili to vlogo.

Pokojni igralec se je rodil leta 1944 v Kansasu in je bil v mladosti tudi v resnici pripadnik ameriške vojske. Kot je sam pojasnil v enem izmed intervjujev, je bil kot najstnik precej uporniški. Pri 17 letih je zabredel v težave in ponudili so mu dvoje: ali zapor ali se pridruži vojski. In odločil se je za drugo možnost. »Vprašali so me, ali grem v vojsko, v katerokoli enoto, ali tja, kamor sonce nikoli ne posije. In jaz imam rad sonce, ne vem za vas,« je hudomušno odvrnil.« V korpusu Marincev je služil kar 11 let v 60. in 70. letih.  Najprej je služil v letalstvu, potem ko je zaključil usposabljanje v San Diegu leta 1961, nato pa postal inštruktor v četi India v bataljonu korpusa Marincev. Leta 1968 so ga poslali v Vietnam, nato pa je odslužil dva polna ciklusa v Okinavi na Japonskem. V Vietnamu in na Japonskem je preživel dobrih 14 mesecev. Zaradi poškodb, ki jih je utrpel v vojski, se je leta 1972 upokojil.

Prvi film, v katerem je nastopil, je bil Apokalipsa zdaj z leta 1979, pod katerega se je podpisal legendarni režiser Francis Ford Coppola. Kasneje je redno nastopal v filmih in serijah – pojavil se je v več kot šestdesetih. Vloge so bile v glavnem vojaško ali policijsko obarvane. Posodil je tudi glas številnim junakom v animiranih serijah in animiranih filmih. Za seboj je pustil 43-letno soprogo Nilo Ermey in njune 4 otroke.

V spodnjem videu je ena njegovih najbolj znanih izjav iz filma Full Metal Jacket.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev