Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

ENVG III/FWS-I

Vojake bodo opremili z vrhunsko optiko

N.J.
23. marec 2018, 09:40
2
Velikost pisave:

Ameriški vojaki bodo zdaj lahko svoje orožje opremili z optiko, ki mogoča, da vojak opazuje tarčo prek posebnih očal, ki se jih namesti na čelado, pri čemer mu ni treba gledati skozi samo optiko.

ENVG III/FWS-I
(Foto: www.baesystems.com)

O nabavi opreme, za katero je ameriško ministrstvo za obrambo odštelo kar 97 milijonov dolarjev (79 mio evrov), so se v sporočilu za javnost razpisali pri obrambnem pogodbeniku BAE Systems. »Inovativna naprava za hitro določanje cilja RTA (Rapid Target Acquisition) uporablja brezžično povezavo, da rdečo točko prenaša skupaj s prikazom okolja neposredno vojaku na očala,« pišejo. »To omogoča vojaku, da hitro locira in uniči cilje s katerega koli položaja, ne da bi moral pri tem gledati skozi optiko na orožju.«

Vojaku naprava na bojišču precej olajša delo in omogoča večjo mobilnost ter hitrejše ukrepanje. Posebej primerno je za bojevanje v urbanem okolju V primeru, da se sovražni cilji nahajajo za vogalom, vojak lahko cilj opazuje že tako, da pomoli orožje izza vogala, medtem ko ima glavo na varnem. Sistem tako omogoča uničenje cilja tudi izza vogala podnevi in ponoči, hkrati pa vojak ohranja nadzor nad dogajanjem okoli njega, kar povečuje možnosti za preživetje.

Dve komponenti

Gre za sistem, ki ga sestavljata dve komponenti: optika, ki se jo nastavi na orožje in poseben monokel za nočno opazovanje, ki se ga namesti na čelado, na katerem se simultano prikazuje rdeča pika z optike.

ENVG III/FWS-I
(Foto: www.baesystems.com)

Sistem, imenovan Enhanced Night Vision Goggle III and Family of Weapon Sight-Individual (ENVG III/FWS-I), je od ostalih sistemov drugačen v tem, da vojaku ni treba pri nočnem delovanju preklapljati med očali za nočno opazovanje in termovizijo na orožju, da bi identificiral cilj in streljal nanj. Posebej občutljiva termalna tehnologija omogoča, da je slika jasna, tako podnevi kot ponoči.

Sistem je razmeroma lahek: velikost optike so razpolovili v primerjavi z običajnimi. Za delovanje porabita napravi malo energije, hkrati pa je sistem preprost za uporabo. S pritiskom na gumb lahko vojak preklaplja med dvema programoma: ali prikazuje sliko v sliki, ali se omeji na na eno sliko, glede na trenutne potrebe.

Ameriški senat je sicer potrdil povečanje obrambnega proračuna ZDA, ki v letu 2018 znaša 90 milijard več kot leto prej, tako da v Pentagonu letos razpolagajo s kar 700 milijardami dolarjev.  

ENVG III/FWS-I
(Foto: www.baesystems.com)

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 2
 
spaceair 25.03.2018 11:27:04
Aha to pomeni še več umetno ustvarjenih in izsiljenih vojn da se bodo lahko rajcali z svojimi neumnimi možgani!
 
nevica 23.03.2018 17:03:03
jasno, da ne slovenske, naši menda najprej rabijo čevlje :-(
Več komentarjev