Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Valentinovo - 5

Od čokolade do prepovedi: Vse to je valentinovo!

M.K.
13. februar 2018, 08:21
2
Velikost pisave:

Izkaz pozornosti in ljubezni? Priložnost za zaslužek? Le še en 'uvožen' praznik? Valentinovo nekomu pomeni vse, drugemu nič ... kaj pa o tem dnevu pravijo drugod po svetu?

valentinovo
(Foto: Thinkstock)

Čeprav se praznovanje valentinovega vse bolj spreminja v donosno tržno nišo, se večina ljudi na svetu še vedno zaveda tradicionalnega pomena čaščenja ljubezni. Avstralska zgodovina praznovanja valentinovega tako sega v čas zlate mrzlice, Brazilci dan ljubezni praznujejo sredi junija, večina islamskih držav pa si zaradi povezanosti s krščanstvom in zahodnim svetom prizadeva praznovanje valentinovega enostavno prepovedati.

valentinovo
Kako vroče je na valentinovo po svetu? (Foto: Thinkstock)

Ljubezen je gotovo eno najintenzivnejših in najlepših čustev, kar jih premore naše zaznavanje, zato ni čudno, da so ji naši predniki že v davni preteklosti namenili zavetnika. Prve omembe povezanosti svetega Valentina z ljubeznijo in romantiko segajo v 14. stoletje, že prej pa so o njem krožile številne legende, med katerimi je z današnjim praznovanjem najbolj povezana ta, ki pravi, da naj bi na večer, preden je bil mučen, Valentin ječarjevi hčeri poslal ljubezensko pismo, v katerem je na koncu pisalo "Od tvojega Valentina". To naj bi se zgodilo ravno na večer pred 14. februarjem, zato naj bi se ravno ta dan uveljavil kot praznik zaljubljenih. V Sloveniji sveti Valentin poleg praznika zaljubljenih velja tudi za znanilca pomladi in po starem kmečkem koledarju se na ta dan začnejo prva opravila v vinogradih in na vrtovih. Na Goriškem je 14. februar po starem izročilu praznik štrukljev, ki oznanja sezono vaških veselic.

Kako pa praznik ljubezni praznujejo po svetu?

Avstralci valentinovo povezujejo z 'zlato mrzlico'

V Avstraliji valentinovo praznujejo skoraj tako množično in pompozno kot v ZDA, a ne le zaradi vpliva, ki ga imajo na državo 'tam spodaj'. Praznovanje dneva zaljubljenih ima v državi na južni polobli tudi izredno močan zgodovinski vpliv. Konec 19. stoletja je v času zlate mrzlice namreč obogatelo veliko avstralskih rudarjev. Svoje na novo pridobljeno bogastvo naj bi se odločili proslaviti z bogato okrašenimi voščilnicami, ki so jih zapakirane v lične škatlice podarili svojim najdražjim. Voščilnice z lepimi mislimi so skozi čas postale tradicionalen način izkazovanja ljubezni ter naklonjenosti in še danes se večina Avstralk in Avstralcev za valentinovo obdari z izvirnimi voščilnicami. V Avstraliji valentinovo niti približno ni le dan zaljubljenih parov, temveč tudi dan izražanja naklonjenosti in ljubezni do družine, prijateljev in znancev.

Valentinovo
Večina Avstralk in Avstralcev se za valentinovo obdari z izvirnimi voščilnicami. (Foto: Thinkstock)

'Dia dos Namorados'

Kljub bližini Združenih držav Amerike, od koder izvira celoten komercialni pomp okrog praznovanja valentinovega, Brazilci praznika zaljubljenih ne praznujejo 14. februarja, temveč 12. junija. Ta datum so za 'Dia dos Namorados' (dan zaljubljenih) izbrali zato, ker je tik pred godom svetega Antona (St. Anthony), svetnika zakona, ki naj bi skrbel za večno srečo v zakonu. Kot vse posebne priložnosti v tej latinskoameriški državi je tudi praznovanje 'Dia dos Namorados' zelo barvito. Veliko je plesa in petja, ne manjka pa niti daril. Zaljubljenci si večinoma podarjajo cvetje in pisemca z ljubezenskimi sporočili, večina pa ta dan preživi ob dobri hrani v krogu družine ali prijateljev.

valentinovo
V Braziliji si zaljubljenci večinoma podarjajo cvetje in pisemca z ljubezenskimi sporočili, večina pa ta dan preživi ob dobri hrani v krogu družine ali prijateljev. (Foto: Thinkstock)
Čokoladni srčki
Japonci prisegajo na čokolado! (Foto: iStockphoto)

Na Japonskem v znamenju čokolade

Na Japonskem praznika ljubezni ne praznujejo le en dan, temveč kar ves mesec – od 14. februarja do 14. marca. Na valentinovo dekleta in ženske fante, može, prijatelje in sodelavce obdarujejo s čokolado. S to gesto jim pokažejo, koliko jim pomenijo. Čokolada je najbolj tipično in skorajda edino darilo ob prazniku valentinovega, zato ni čudno, da trgovci v tem času police založijo z najrazličnejšimi vrstami te sladke razvade. Vendar pa vse več Japonk verjame, da čokolada iz trgovine ni znak resnične ljubezni, zato kupljeno čokolado doma stopijo, jo zlijejo v različne modelčke in znova strjeno podarijo svojim najdražjim. Od moških, ki 14. februarja prejmejo čokoladno darilce, se pričakuje, da natanko čez mesec dni, torej 14. marca na tako imenovan 'beli dan', ženske obdarijo z belo čokolado ali marshmallow bomboni.

V večini islamskih držav poskušajo valentinovo prepovedati

Pretežno muslimanske države imajo do valentinovega večinoma precej odklonilen odnos, saj naj bi bil tradicionalno krščanski praznik, motila pa naj bi jih tudi vse večja skomercializiranost. Savdske oblasti so že leta 2002, potem pa še enkrat leta 2011 prepovedale prodajo izdelkov, ki bi bili kakorkoli povezani s praznikom zaljubljenih. Trgovci morajo zato v času okrog 14. februarja s prodajnih polic odstraniti vse predmete rdeče barve, prav tako je v tem času prepovedana prodaja vrtnic in okrasnega papirja. Podobno tudi v Iranu, kjer je prepovedano tiskanje in proizvajanje vsega, kar bi utegnilo biti povezano s praznikom zaljubljenih, kršitelje pa lahko doleti tudi več let zaporne kazni. Namesto tega praznujejo 'Sepandarmazgan' oziroma 'Esfandegan'. Gre za praznik, na katerega po stari perzijski kulturi častijo zemljo ter z darili izkazujejo ljubezen materam in ženam. Tudi v Pakistanu si oblasti že več let prizadevajo, da bi prepovedale praznovanje praznika zaljubljenih, a za zdaj brez uspeha, saj si predvsem mladi ne dovolijo odvzeti dneva zaljubljenih.

Savdska Arabija omogočila volitve tudi za ženske
Ženske v pretežno muslimanskih državah so prikrajšane za valentinova darila. (Foto: Reuters)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 2
 
spiritualite100 14.02.2018 09:58:13
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
 
24zabitihkurcev 14.02.2018 06:35:42
in kdo ma spet probleme? muslimani, in mi ji spuscamo k nam iz odpiramo vrata...
Več komentarjev