Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Football ball

Ko gole beleži celo seizmograf!

L.P./sta
12. april 2018, 08:11
0
Velikost pisave:

Ko argentinski zvezdnik Lionel Messi doseže gol, se Barcelona dobesedno zatrese, piše hrvaška tiskovna agencija Hina. Španski znanstveniki so poleg stadiona Camp Nou namreč postavili seizmograf, ki beleži vibracije na stadionu, te pa so najmočnejše ob doseženem golu.

Lionel Messi
(Foto: AP)

BBC poroča, da o moči tresenja tal najbolj zgovorno priča seizmograf, ki je beležil tresenje tal ob lanski čudežni zmagi Barcelone nad Paris St. Germainom v osmini finala lige prvakov. Barcelona je takrat nadoknadila zaostanek s prve tekme z 0:4 in doma zmagala kar s 6:1, zadnji gol pa dosegla prav v končnici tekme.

Nogometna seizmologija je bila tema kongresa geoznanstvenikov na Dunaju, kjer je bila ena od osrednjih tem študija iz Barcelone. Profesor Jordi Diaz, ki je predstavil izsledke raziskave, je izpostavil razliko med nogometnimi navijači in obiskovalci glasbenih koncertov.

Kot pravi, je moč videti, da ima vsaka pesem na glasbenem koncertu svoj obrazec in da je bilo denimo na koncertu Brucea Springsteena možno iz seizmografa odčitati, kdaj je začel peti novo pesem. "Pri proslavljanju gola se energija razporedi od enega do desetih hercev. Na rock koncertu pa je energija harmonična in razporejena v preciznih amplitudah. To se zgodi zato, ker ljudje ne skačejo, ampak plešejo," je dejal Diaz.

Seizmologi v Barceloni preučujejo tudi vpliv cestnega prometa ter železnico in metro, kjer je moč definirati ustavljanje denimo ob rdeči luči na semaforju.

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev