Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Onesnažena voda

Odkritje, ki ustvarja vodo pitno!

L.P.
26. april 2018, 08:15
2
Velikost pisave:

Znanstveniki na Švedskem so odkrili mah, ki očisti vodo, okuženo s strupenimi arzenikom in jo naredi primerno za pitje. Raziskovalci na univerzi v Stockholmu pravijo, da vodni mah, warnstofia fluitans, ki uspeva na severu Švedske, lahko hitro absorbira arzenik, pri nekaterih testih pa odstrani kar 82 odstotkov toksinov v eni uri.

Onesnažena voda
(Foto: POP TV)

Zaradi rudarjenja v tem delu Švedske so mokrišča in vodni viri, ki se uporabljajo za pitje in pridelavo poljščin, pogosto onesnaženi z arzenikom. Raziskovalna skupina je dejala, da bi odkritje lahko zagotovilo okolju prijazen način za čiščenje vode. Eden od možnih scenarijev je  posaditi mah v potoke in druge vodne tokove z visoko vsebnostjo arzena, so povedali.

"Upamo, da bo rastlinski mokriščni sistem, ki ga razvijamo, rešil problem arzena na severnih rudarskih območjih Švedske", je povedala Maria Greger, izredna profesorica na oddelku za ekologijo, okolje in rastlinske znanosti na univerzi v Stockholmu in vodja raziskovalne skupine.

Arzenik je metaloidni element, ki je pogosto prisoten v mnogih mineralih in je skupni odpadni proizvod iz rudarstva. Rudarski odpadki so pomemben okoljski problem, saj so lahko pogosto zelo strupeni. Težko je uspešno izolirati velika odlagališča odpadkov, zato se v vodnih virih lahko končajo koncentracije toksinov.

Na Švedskem tla vsebujejo veliko arzenika, ki je z rudarstvom prišel na površje. Arzenik vstopi v vodotoke in nato pride v pridelke. Na Švedskem to velja za pšenico, korenasto zelenjavo in listnato zelenjavo, so povedali raziskovalci. Majhna količina arzenika v nekaterih živilih ni nenormalna. V drugih državah na primer riž vsebuje veliko arzenika.

"Kolikšen delež arzenika zaužijemo, je odvisno od tega, koliko od takšnih živil jemo, pa tudi, kako in kje so jih gojili," je dejala profesorica Greger.

"Naš cilj je, da bo rastlinski mokriščni sistem, ki ga razvijamo, izločil arzenik preden bo voda postala pitna voda in voda za namakanje. Na ta način naša hrana ne bo vsebovala arzenika," je dodala.

Raziskava, objavljena v reviji Environmental Pollution, se osredotoča na zmožnost mahu, da izvede fitofiltracijo, pri kateri se odpadni proizvodi, kot so težke kovine, denimo arzenik, v veliki meri absorbirajo.

"Naši poskusi kažejo, da ima mah zelo veliko zmogljivost za odstranjevanje arzena. V eni uri odstrani 80 odstotkov arzenika iz posoda. Takšna voda ni več škodljiva za ljudi," je povedal raziskovalni pomočnik Arifin Sandhi, ki je izvedel poskuse.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 2
Frane Šajn 03.05.2018 19:50:15
Nič ne rečem, ampak Švedska je zdaleč premajhna , da bi pridelala dovolj tega mahu za vso to svetovno umazanijo se vem ne zdi? Le kdaj bomo pogruntali pojočo travico za preizkušanje politikov pred začetkom mandata in seveda med njim!
 
RamzesII 28.04.2018 11:06:55
Kakšna je tu definicija pitnega, ima namreč vtis, da mah ni 100% učinkovit.
Več komentarjev