Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Fred the Afghan

Kršil je pravila in si rešil življenje

N.J.
06. december 2017, 08:01
6
Velikost pisave:

Čeprav je kršil pravila, je vojak v Afganistanu nahranil potepuškega psa. Rešil ga je bede in prepeljal domov, s tem pa tudi sebi rešil življenje.

Leta 2010 je bil vodnik Graig Grossi, izvidnik pri ameriških Marincih, na misiji v Afganistanu. Med patruljiranjem je zagledal mladega psa z 'veliko smešno glavo in kratkimi tačkami', ki ni tekel skupaj s tropom ali bežal, kot večina potepuških psov, temveč se je držal zase in ni ga motilo ne glasno pokanje in niti prisotnost vojakov. Videval ga je več dni zapored, medtem ko se je skupaj z enoto boril proti Talibanom, saj so se znašli v zasedi. Ko so se zadeve nekoliko umirile, je dobil priložnost, da je psa bolje spoznal. Ponudil mu je kos 'beef jerkeyja', čeprav vojakom ni dovoljeno hraniti potepuških psov, in pes mu je sledil. »Videti je, da imaš novega prijatelja,« je nekdo izmed soborcev zavpil za Craigom. »Videti je kot Fred«. Ime se ga je nekako prijelo in postala sta nerazdružljiva.

Fred se je prikupil tudi Craigovim sovojakom, ki so mu pomagali, da ga je uspel kar s helikopterjem pretihotapiti v bazo Camp Leatherneck, s čimer so celo tvegali zaporno kazen. Craig je vedel, da mora narediti vse, da psa reši pred gotovo lakoto in težkim življenje. Vojaški veterinar ga je pregledal, Craig je uredil vso ustrezno dokumentacijo in s pomočjo sodelavcev mu je uspelo Freda poslati svoji družini domov v Virginijo. »To je vse, kar sem želel, ker nisem bil prepričan, ali se bom sploh vrnil živ domov ali ne,« je izjavil za medije.

Med enim izmed napadov Talibanov je bil Graig hudo ranjen in je utrpel možganske poškodbe. Dlje časa je okreval v bolnišnici, ob vrnitvi z misije pa zapustil Marince. Dnevi so se mu zdeli dolgi, življenje brez pomena in Fred mu je pomagal, da je znova našel smisel življenja, Več časa je preživljal s psom in uteho našel v pisanju knjige ter tako lažje prebrodil krizo, v kateri se je znašel po vrnitvi domov. Tako kot mnogi  vojaki, ki so bili ranjeni v boju, se je tudi on boril s posttravmatsko stresno motnjo.  

Svojo zgodbo je prelil na papir in izdal knjigo z naslovom Craig & Fred: A Marine, A Stray Dog, and How They Rescued Each Other (Craig in Fred: Marinec, potepuški pes in kako sta rešila drug drugega, op. p.) za katero pravi, da je predvsem zgodba o pozitivizmu, Fred in Craig pa ostajata najboljša prijatelja. Fredu je Craig celo odprl profil na družabnem omrežju Instagram, kjer ima nekaj več kot 59.000 sledilcev.

Fred wore it better �de03�df32

A post shared by Craig Grossi (@fredtheafghan) on

"They didn't even grab a stick!?" -Fred �de43�df0a�dfd4�df32

A post shared by Craig Grossi (@fredtheafghan) on

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,9
glasov 11
Komentarjev: 6
 
kitzbill 06.12.2017 19:34:55
tko lepo.............brez besed tolk ganljivo
York 06.12.2017 17:44:17
Nič se ne zgodi slučajno, vse je z nameno.
 
YuGaFoReVa 06.12.2017 16:58:25
Murican, Must be a good guy! NOT!
waco 06.12.2017 14:34:30
drgač pa,kar se tiče zgodbe o psu,zanimiva,kar se tiče pa njega in njewgovih postravmatskih motenj je pozabu napisat da je vojaški plačanec,najemniški vojak in za probleme ki jih ima si je kriv sam!
ata janez 06.12.2017 10:55:43
Zelo pozitivno in ganljivo.Na žalost so taki ljudje preveč redko posejani.
 
RamzesII 06.12.2017 10:46:03
Po naslovu sem pričakoval nekaj povsem drugega, ...
Več komentarjev