Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Kaj vam prikriva?

Kako veste, če vam draga laže?

N.J.
14. november 2017, 08:09
0
Velikost pisave:

Težko je razkriti, če vam nekdo laže v obraz, še težje pa, ali vam nekdo laže preko SMS sporočila. A menda obstajajo način, kako lahko ugotovite tudi to.

Laž

V študiji, ki so jo objavili na arXiv, so raziskovalci z univerze Cornell oblikovali posebno aplikacijo za mobilne telefone z operacijskim sistemom Android, s katero so zbirali kratka sporočila in jih analizirali. Skupno so analizirali 1.703 sporočila. Izločili so tista, v katerih ni bilo laži, in ostalo jih je 351. Ločili so jih glede na spol in status študenta ter preštevali uporabljene besede.

Raziskovalci so ugotovili, da obstajajo določeni vzorci sporočanja, ki kažejo, da ta, ki sporoča, ni iskren. Ženske naj bi, ko niso iskrene, uporabile več besed, v neiskrenih sporočilih pa naj bi bile bolj osredotočene nase in uporabljale besedo 'jaz'.

Oboji, moški in ženske, naj bi večkrat uporabljali besede mogoče, verjetno, zagotovo, moške pa je sicer veliko težje razkrinkati, saj običajno v vseh primerih pošiljajo krajša sporočila.

Primer ženskega sporočila: »Njeno darilo je v redu. Mogoče bolje izgleda v živo?« In še 'prevod': »Njeno darilo se mi ne zdi naboljše, ampak bila je tako vesela, da je nisem želela razočarati.«

Kar se izbire besed tiče, naj bi v sporočilih, kjer nekdo laže, bile besede bolj previdno izbrane. Izbira oseb, ki se vrtijo okoli pisca sporočila, kažejo na to, da prevzema odgovornost za nekaj, medtem ko orientiranost na druge kaže na to, da smo od nečesa distancirani. Besede 'jaz', 'meni', 'osebni mislim' ipd. kažejo na to.

Sporočila, v katerih ni bilo laži, so bila daljša. Medtem ko so ženske, ki so bile iskrene, uporabile povprečno po 8 besed, so pri lažeh uporabile besedo več, pri moških pa je bilo povprečje v obeh primerih 7 besed.

Če ne drugo, je ta raziskava lahko v pomoč pri dešifriranju ženskih sporočil. Ko vam bo naslednjič napisala, da neka  zamisel 'ni slaba', raje poiščite novo rešitev. Morda vas samo noče prizadeti.

ženska vara moškega
(Foto: Thinkstock)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,5
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev