Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Facebook

Bo Facebook kmalu plačljiv?

L.P.
11. april 2018, 09:02
2
Velikost pisave:

Koliko je vredna mesečna članarina za članstvo na Facebooku? 10 €, 5 €, 1€? Težko vprašanje, saj je bil Facebook od nekdaj zastonj. Kaj pa če bi obstajal način, da bi odstranili na Facebooku oglase in preprečili, da nam družbeno omrežje sledi na vsakem koraku? Tako bi bili bolj varni pri uporabi Facebooka. Recimo te storitvi »Facebook Plus«.

Facebook
(Foto: AP)

Zaenkrat ni znakov, da bo Facebook kadarkoli plačljiv. Glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg je dejal, da je osredotočen na "brezplačno storitev, ki jo lahko vsakdo uporabi." Toda razkritje o Cambridge Analytici, grožnji demokracije in zlorabljanju podatkov v svetovnem merilu, je ponudilo prostor za pomemben razmislek. Dejstvo je eno: za izdelek ne plačujemo, ker smo izdelek. Faceboook namreč soustvarjajo vsi uporabniki, od zasebnih profilov, do strani in skupin.

Tim Cook
(Foto: phonearena.com)

Bi bilo glede na dejstva torej bolje, da bi plačevali za uporabo Facebooka in bi imeli na voljo zasebnost in več možnosti prilagoditve profila svojim potrebam? Bi to okrepilo naše zaupanje do podjetja, iz katerega so nedavno odtekali zasebni podatki njegovih uporabnikov?

Pravzaprav lahko določimo, koliko denarja je vreden Facebook. Lani je zbral 82 dolarjev za oglaševanje na vsakega člana Severne Amerike. Po vsem svetu to znaša približno 20 dolarjev (16,25 evra) na člana. Družbo Facebook vrednotimo na približno 450 milijard dolarjev, ker vlagatelji verjamejo, da bodo našli še več načinov, kako pridobiti denar z zbiranjem podatkov 2 bilijonov svojih uporabnikov.

Pred nekaj dnevi je direktor podjetja Apple Tim Cook dejal, da se je Facebooku vrnilo milo za drago. Novinarji MSNBCja so ga vprašali, kaj bi storil, če bi bil v Zuckerbergovih čevljih? Cook je dejal: "Ne bi bil v tej situaciji." Potrošniki lahko po direktorjevih besedah pri Applu plačajo za zasebnost. Cook trdi, da Apple naredi boljše izdelke, ker jih prodaja neposredno potrošnikom in nima vmesnega člena – oglaševalcev.

Mark Zuckerberg
(Foto: AP)

Zuckerberg je prek spletnega mesta Vox odgovoril na Cookovo repliko. "Če želite zgraditi storitev, ki pomaga povezati vse na svetu, potem obstaja veliko ljudi, ki si ne morejo privoščiti plačila. In zato, tako kot pri večini medijev, je model, ki ga podpira oglaševanje, edini racionalni model, ki lahko podpira izgradnjo te storitve, da bi dosegel široko množico ljudi."

Ali je oglaševanje res edini način, da Facebook deluje ustrezno? V trenutku, ko si lahko predstavljamo drugačno različico Facebooka, ki bi vsebovala naročnino, lahko začnemo razmišljati, kakšne vrste družbeno omrežje si res želimo. Poleg tega pa obstaja tudi vprašanje, koliko bi bili pripravljeni zanj plačati?

Plačljiv Facebook bi nam omogočil veliko več kot le odstranitev oglasov. Trenutna različica družbenega omrežja ne prodaja naših zasebnih podatkov, temveč jih uporablja, da podjetjem v marketinške namene ponudi zelo usmerjeno možnost oglaševanja glede na uporabnike Facebooka.

Toda ti oglasi ustvarjajo tudi spletni svet, kjer je nadzor nad ljudmi normalen in v katerem ne moremo imeti popolne zasebnosti.

Facebookovo zbiranje podatkov se je začelo s tistim, kar smo prej omenjali, nadaljuje pa se s tem, katere informacije uporabniki iščejo po spletu in katere druge aplikacije uporabljajo. Zuckerberg trdi, da če ljudje morajo videti oglase, žeijo, da so ti dobri. To pomeni, da so pomembni za njihove interese. Zato je po njegovem mnenju pomembno, da ima Facebook pravilne podatke o ciljni publiki oglaševalcev.

 

Obstaja samo en problem: kdo bo plačal Facebook?

"Brezplačna uporaba" je preprosta; pretiravamo z njo, in nas lahko prepriča, da prezremo skrite stroške. Toda v zadnjih letih je bilo ugotovljeno, da je le 10 odstotkov Američanov pripravljenih plačati Facebook.

Naročnine delujejo za nekatere storitve. Netflix stane 11 evrov na mesec, Amazon Prime pa 13 evrov mesečno, oba sta višja od 7 evrov na mesec, kolikor bi Facebook moral imeti, da bi ohranil sedanji prihodek glede na svoje uporabnike  v Severni Ameriki.

Nekateri ljudje, vključno s tehnološkim filozofom Jaron Lanierjem, predlagajo, da Facebook plača vse nas. Naši podatki so kot delo in imajo vrednost – problem je, da jih brezplačno zaupamo velikim podjetjem. To je zanimiv način razmišljanja o prihodnosti, žal pa je zaenkrat bolj malo zgodb, kjer so uspešna podjetja prostovoljno plačala ljudem za podatke.

Toda izziv, ki ga je Cook postavil Zuckerbergu, razkriva globok prepad med Facebookom, ki ga uporabljamo, ker je brezplačen in Facebookom, za katerega bi bilo vredno plačati. Predstavljajte si Facebook, na katerem izbirate, kakšne vrste vsebin želite slediti. Recimo Facebook, ki bo vseboval le mačje fotografije, ali pa Facebook brez novic.

Plačljiv Facebook bi lahko bilj boljši izdelek. Če bo dejansko nastal tak tip družbenega omrežja, in če bo uspešen, pa bo pokazal čas.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 0,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0,0
glasov 0
Komentarjev: 2
 
json 11.04.2018 11:43:38
Če bo plačljiv, ga ne bo več
Dule Med 11.04.2018 09:57:37
Ena kontrolna nedloga manj super.
Več komentarjev