Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Igralec št. 1

Igričarska fantazija postala Spielbergov film!

L.P.
11. april 2018, 15:18
0
Velikost pisave:

Ernest Cline je že v devetdesetih letih sanjaril o svojem romanu o najstnikih, ki igrajo igrice, medtem ko je delal za internetno podjetje. Cline je razložil svojo resnično zgodbo o uspehu z navdušenostjo nad igricami. Pojasnil je tudi, kako je bilo delati s Spielbergom.

Kinodvorana
(Foto: iStock)

Ernestu Clinu  je pisanje Igralca št. 1 vzelo deset let. Na trenutke je mislil, da ne bo nikoli dokončal rokopisa, kaj ga šele objavil. Toda novelo, ki je postavljena večinoma v spletni svet Oasis, je uspel dokončati in postala je svetovna uspešnica. Prevedena je bila v več kot 20 jezikov. V kinu je zdaj filmska adaptacija Stevena Spielberga – resnična uspešna drama o igričarskih navdušencih, ki tako odseva svet iz novele, da se zdi že skoraj neresnično. 

Okvir zgodbe je preprost. Protagonist Wade Watts je najstniški fanatik iger, ki živi v ubožni četrti zunaj mesta Oklahoma, vendar večino svojega časa preživlja v virtualnem svetu. Smrt Jamesa Hallidayja, ekscentričnega ustvarjalca Oasisa, sproži lov na zaklad, ki se vrti okoli glavne obsedenosti Hallideja: pop kulturi iz osemdesetih let. Kdor reši vrsto ugank v igri, postane njegov novi lastnik in hkrati milijarder.

»Wade je mlajša različica mene« priznava Cline. »Struktura Igralca št. 1 je bila zabaven način, da lahko vzamem vse neuporabne filme in video igre, ki me kot igričarskega navdušenca zabavajo in so zame nekaj vredne – to je zame ključ do trajnega zadovoljstva. "

Cline je od sredine devetdesetih let delal v IT-ju in je tehnično podpiral nastajajoča internetna podjetja kot je CompuServe, kjer je spoznal, kako bo internet spremenil svet. V prostem času je igral video igre. Ko so njegovi kolegi sodelovali v spletnih večigralskih igrah, kot so Ultima Online in World of Warcraft, je začel ugotavljati, kaj se lahko zgodi, ko se igre, internet in navidezna realnost zbližajo.

Knjiga Igralec št. 1 je bila pogosto kritizirana zaradi pomanjkanja karakterizacije in dramatične napetosti: trije preizkusi, ki sestavljajo hrbtenico zgodbe, so na hitro poročali, s stalnimi referencami pop kulture, ki nadomeščajo notranjo naravo človeka. Toda roman lahko deluje tudi kot vodnik za igranje video iger ali forumska objava o naljubših izkušnjah igralcev igric; gre bolj za komentar kot pripoved.

Steven Spielberg
(Foto: AP)

Cline je sodeloval s soscenaristom Zak Pennom in Spielbergjem, da bi ustvaril modificirano serijo preizkusov za film, vključno z novim začetkom: presenetljivo živo hitrostno vožnjo skozi navidezno mesto. Drugi poskus še vedno vključuje Wadea, ki obišče reprodukcijo klasičnega filma na osnovi Oasisa, vendar to ni WarGames. Namesto tega mora navigirati skozi grozljivo virtualno različico hotela Shining's Overlook, skupaj z grozljivima dvojčkoma in dvigalom, polnim krvi. " Želeli smo film z edinstvenim in poznanim okoljem, "pravi Cline. "Naredili smo seznam možnosti, in ko je Steven videl Shining, se mu je obraz razsvetlil. To je bila ena izmed najbolj zabavnih stvari dela na adaptaciji romana v scenarij.«

Cline pravi, da si je olajšal pisanje romana s prvoosebnim pripovednim tokom. "Zelo razširjena zgodba mi je omogočala pokazati ves svet s svojega vidika, to pa je privedlo do omejevanja drugih likov. Ena od največjih prednosti preimenovanja zgodbe v film je, da drugi liki pridobijo večjo pomembnost in funkcijo.«

Pomembno je tudi, da je Spielberg odgovoren za adaptacijo. Režiser je igral video igrice že medtem ko je ustvarjal film Žrelo. To se je dogajalo pred 43 leti. »Toliko stvari iz knjige, ki niso bile nikoli v scenariju, so uporabili v filmu, ker so pri nastanku scenarija sodelovali vsi, od scenografov do kostumografov,« pravi Cline.

Film s svojimi kvalitetnimi video posnetki in dodanimi svežimi referencami (vse od Chuckyja do Overwatcha) potrjuje, da obstaja več igričarskih navdušencev kot kdajkoli prej. Razkrivanje spominov na najljubše igre, filme in like je zdaj glavna zabava. Cline si leta 2001 ni mislil, da se bo to kdaj zgodilo. "Ko sem napisal knjigo, nisem imel v mislih ciljnega občinstva. Mislil sem, da bo morda lahko uživalo nekaj ljudi, ki so se spominjali osemdesetih let, in če bi imel srečo, bi v nekaterih krogih postal kultni roman. Nikoli pa nisem pomislil, da se bo masovno razširil. To je bilo tako specifično za mene in moje interese. Še vedno mi piha na dušo. "

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 0
Več komentarjev