Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Richard Dick Gordon

Še ena legenda se je poslovila, ostalo jih je le še 16

STA / N.J.
09. november 2017, 08:02
0
Velikost pisave:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je v Kaliforniji v 89. letu starosti umrl Richard 'Dick' Gordon, eden od 24 astronavtov programa Apollo, ki so poleteli proti Luni. Od teh jih je 12 hodilo po Luni, vendar pa Gordona ni bilo med njimi, saj je leta 1969 med misijo Apollo 12 krožil okrog Lune.

Od 24 astronavtov, ki so leteli proti Luni, jih je danes živih še 16. Gordon je letel skupaj s kolegoma Petom Conradom in Alanom Beanom, ki sta pristala na Luni, sam pa je 42 ur krožil okrog Zemljinega satelita v modulu in fotografiral ter raziskoval površino.

Njihova misija Apollo 12 je bila druga s človeškim pristankom na Luni po misiji Apollo 11, med katero je julija 1969 Neil Armstrong postal prvi človek na Luni.

Prvič je šel v vesolje med misijo Gemini 11 leta 1966, ko se je dvakrat sprehodil po veselju, ker je bilo s kapsulo nekaj narobe.

Nasa ga je izbrala leta 1963, pred tem pa je bil testni pilot, ki je celo postavil hitrostni rekord v poletu od Los Angelesa do New Yorka v dveh urah in 47 minutah.

Gordon ni nikoli mislil, da bo pilot, dokler ni prišel v mornariško pilotsko šolo. Prej je razmišljal, da bo duhovnik ali poklicni igralec baseballa.

Naso je zapustil leta 1972 in postal izvršni podpredsednik poklicnega nogometnega kluba New Orleans Saints, kasneje pa je bil direktor naftnih in plinskih podjetij. Televizija HBO ga je ovekovečila v miniseriji Od Zemlje do Lune, delal pa je tudi kot svetovalec pri miniseriji Vesolje.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 0
Več komentarjev