Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

najbolj seksi oprsje na svetu

Danes takšne, nekoč pa ...

STA / N.J.
01. december 2017, 10:54
6
Velikost pisave:

Ženskost, nežnost, krhkost ... no, ženske včasih niso v sebi imele nič kaj veliko tega.

Prazgodovinska dekleta so imela močnejše roke kot sedanje veslačice, večinoma zaradi poljedelskih opravil in ročnega drobljenja žita. To so v najnovejši številki znanstvene revije Science Advances objavili raziskovalci britanske Univerze v Cambridgeu, ki so primerjali roke žensk izpred 7000 leti in vrhunskih veslačic.

V prejšnjih študijah so kosti žensk iz kamene dobe primerjali z moškimi kostmi, ampak ta pristop je očitno podcenjeval delovne obremenitve žensk, saj so se moške kosti "bolj dramatično odzivale na napore kot ženske kosti", so ugotovili znanstveniki.

Povečana raba - ali pa tudi premajhna raba na drugi strani - lahko pomembno vpliva na gostoto kosti, obliko in ukrivljenost, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so ugotovili raziskovalci, so bile kosti rok žensk, ki so živele v obdobju pred 7000 in 7400 leti v Srednji Evropi, za 11 do 16 odstotkov močnejše od kosti rok veslačic elitnega ženskega veslaškega kluba Univerze v Cambridgeu. Te študentke trenirajo v povprečju sedem let po tri ure na dan in preveslajo povprečno 120 kilometrov na teden.

Glede na "običajne" študentke na univerzi so bile kosti njihovih prazgodovinskih vrstnic močnejše za skoraj 30 odstotkov.

"Z interpretacijo kosti žensk v za ženske specifičnem kontekstu lahko domnevamo, kako intenzivna, raznolika in težaška so bila njihova opravila, s čimer odkrivamo skrito zgodovino ženskega dela skozi tisočletja," je povedala vodilna raziskovalka pri projektu Alison Macintosh.

Za razliko od veslačic, ki uporabljajo ponavljajoče se gibe, so prazgodovinske ženske opravljala zelo raznolika opravila, da raziskovalci samo iz njihovih kosti niso mogli ugotavljati kake njihove posebne aktivnosti. "Pred odkritjem pluga je bilo treba polja obdelovati ročno. Poleg tega so morale ženske na roke hraniti domače živali in jim nositi vodo, na roko so tudi mlele žito, obdelovale volno v tkanino ipd.," je še povedala Macintosheva.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 1,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1,8
glasov 5
Komentarjev: 6
Breder1805 04.12.2017 07:09:24
Zanimiv video, po dolgem času dober prispevek!
 
VonFaust 02.12.2017 18:06:09
Torej logični sklep -> ženske so se polenile....
Thor78 03.12.2017 16:31:16
Včasih so vsaj še kaj v gospodinjstvu naredile, sedaj so pa še za to nesposobne.
Šalabajsi 03.12.2017 23:44:33
Sej bo irobot spucal....japajade....
blue-freezer 04.12.2017 09:29:36
Če hodijo v službo, sta oba enako odgovorna za gospodinjstvo. Če bi pa rad, da samo gospodinji, jo bo pa treba preživljat.
blue-freezer 04.12.2017 12:58:10
Pa vsem minusarjem toplo priporočam, da pogledajo letnico na koledarju. Nismo leta 1500.
Več komentarjev