Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

marihuana

Bo marihuana postala posel stoletja?

Ma.K.
09. februar 2018, 08:08
4
Velikost pisave:

Konoplja, marihuana, kanabis, trava. Različna poimenovanja, enak proizvod, ki je v zadnjih letih zaradi (ne)legalnosti predmet številnih diskusij, debat, raziskav. Rezultati zadnje v nizu napovedujejo, da naj bi bila marihuana že čez manj kot deset let najbolj donosen posel na svetu, vreden nekaj manj kot 50 milijard evrov. Koliko resnice je v teh napovedih in kako se države po svetu pripravljajo na morebitno uresničitev?

Rezultati nedavnih raziskav razkrivajo, da bi bil lahko globalni trg marihuane za zdravstvene namene do leta 2025 vreden kar 55 milijard ameriških dolarjev (44,5 milijard evrov). Avstralija je po objavi rezultatov takoj stopila v akcijo in namerava že februarja letos legalizirati ter pravno urediti prekomorski izvoz proizvodov na osnovi kanabisa za zdravstvene namene.

marihuana
(Foto: iStockphoto)

Cene delnic v nebo

Novica je nemudoma zvišala cene delnic avstralskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo kanabisa. Med njimi je najbolj znana zagotovo družba Cann, katere delnice so danes kar 35-odstotno višje kot so bile pred dvema mesecema. Dogajanje ob novici o vse večjem povpraševanju po marihuani je pozdravila tudi avstralska vlada, ki pospešeno pripravlja novo zakonodajo v upanju na izdatne prihodke v državno blagajno na račun obdavčenja izdelkov iz kanabisa. »Dolgoročno želimo biti najmočnejši dobavitelji in izvozniki kanabisa na svetu. To nam bo odprlo vrata do novih investicij,« je dejal avstralski minister za zdravje Greg Hunt.

Konoplja v ZDA - 1
(Foto: AP)

Rezultati raziskav kažejo, da bi bil lahko globalni trg medicinske konoplje do leta 2025 vreden kar 55 milijard ameriških dolarjev. Največji proizvajalki in izvoznici proizvodov iz konoplje, kamor spadajo razpršila, olja, obloge, kapsule in tablete, sta trenutno sicer Kanada in Nizozemska, največji uvoznici pa Nemčija in Hrvaška. Mednarodna trgovina je še naprej strogo regulirana in kontrolirana, prodaja pa je omejena izključno na zdravstvene namene. Konopljo največkrat predpisujejo pacientom, ki se borijo s težkimi ali neozdravljivimi boleznimi, kot so virus HIV, rakava obolenja ali različne mišične distrofije.

Kdo bo glavni?

V Avstraliji je zdravljenje z marihuano po trenutni zakonodaji močno omejeno. Poleg tega so ševilni zdravniki še naprej skeptični do take alternativne oblike zdravljenja, zato ne predpisujejo zdravil na osnovi kanabisa. Posledično je v tej otoški državi le nekaj sto ljudi, ki je bilo dejansko uradno zdravljenih na tak način, s tem pa do sedaj tudi podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo marihuane, niso poslovala preveč uspešno.

marihuana
(Foto: iStockphoto)

Na federalni ravni je Avstralija dostop pacientom do izdelkov na osnovi kanabisa legalizirala leta 2016, pravila pa se od zvezne države do države razlikujejo. Uporaba marihuane za ne-medicinske namene je po drugi strani še vedno v celoti prepovedana.

Medtem je ameriška zvezna država Kalifornija pred tedni vendarle sprejela zakon, po katerem uživanje, vzgajanje in prodaja marihuane v rekreativne namene niso več nezakoniti. V prihodnje želijo zakonsko urediti tudi trgovanje in postati največje tržišče za proizvodnjo in prodajo marihuane v ne-medicinske namene na svetu.

marihuana
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,8
glasovi 4
Komentarjev: 4
 
spiritualite100 18.02.2018 13:48:01
resne ponudbe 72 urah Strinjam se, da vam pomaga pri kolicini, ki sega od 5.000 € do 10.000.000€ s 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com
 
Inhumed 11.02.2018 08:47:54
O potencialu, ki ga ima konoplja govorijo zagovorniki legalizacije že par desetletij. Ampak zadrgnjeni konzervativci in oprane glave, ki sledijo le-tem, pač ne vidijo stvari, ki jih imajo pred nosom. Konoplja, v kakršnikoli obliki, je dostopna POVSOD. Preprodajalci so povsod, dobiš lahko vse, konzumirajo stari in maldi. Še policajem se ne da več ukvarjati s tem, ker je ilegalnost marihuane tako totalno nesmiselna. Legalno lahko kupiš dolge rizle, mlinčke, pipe, filtre, svašta, ampak trava je pa prepovedana - s tem da več plačam če grem čez rdečo kot če me dobijo z marihuano.
ni_mi_vse_eno 09.02.2018 11:48:04
Posel stoletja je že, zato jo albanci pridno gojijo in prodajajo po evropi. Glej: Inside the Albanian village that makes Europe's weed. Država Slovenija od tega posla nima nič, ker ne pobira davkov. Otrokom zadeve prepoveduješ, ker še niso samostojni, odraslim svetuješ in jim pomagaš, vendar jim prepustiš svobodo odločanja, za svobodo pa pride tudi odgovornost.
 
oktalz999 09.02.2018 11:15:07
naši bodo pa zaspali. Pa bo šel denar drugam.
Več komentarjev