Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

napad bika - 3

Biki vračajo 'udarce': Raztrganine, preluknjano stegno, anus in moda

N.J.
09. julij 2018, 08:33
6
Velikost pisave:

Letošnji prvi tek pred biki v Pamploni v sklopu festivala San Fermin je terjal nekaj žrtev: 5 oseb je bilo ranjenih, enega je bik nabodel na roge. A tokratne nesreče v primerjavi s preteklimi niti niso tako izjemne.

Kljub številnim poskusom, da bi bike umaknili z ulic in iz aren ter prekinili tako bikoborbe, kjer nastradajo biki, kot tudi teke pred njimi, kjer so obiskovalci nemalokrat močno poškodovani, se prireditve še vedno odvijajo. Tokratni 848 metrov dolgi tek je potekal po mokrih ulicah, saj je ponoči deževalo. Poleg tega je nekaj bikov zašlo z načrtovane poti teka, ki se je zaključil v manj kot treh minutah. Eden od udeležencev teka, 29-letni Inigo Plaza, je ob tem dejal, da je pomembno, da "končaš v enem kosu in da si naslednji dan spet na startu". "Da za tabo teče 600 kilogramov težka žival in da te spremlja toliko ljudi, predstavlja neopisljiv občutek adrenalina in vznemirjenja," je bil navdušen.

Letošnji festival se je začel v petek z ognjemetom, danes pa so prvič tekli pred biki, ki jih zvečer v areni ubijejo bikoborci. Končal se bo 14. julija, do takrat pa bodo vsako jutro ob 8. uri tekli pred biki.

Odkar so leta 1910 začeli prirejati ta festival, je na ulicah Pamplone umrlo 16 ljudi. Smrtno žrtev so nazadnje zabeležili leta 2009. Lani je bilo od 17.000 udeležencev ranjenih 64.

napad bika - 3
(Foto: YouTube)

Ni prvič

Med tekom pred biki v mestu Ciudad Rodrigo ob špansko-portugalski meji je tedaj komaj 20-letni študent utrpel hujše poškodbe, saj ga je bik nasadil na roge in ga kot za šalo premetaval po ulici. Zgodilo se je v sklopu prireditve Carnaval del Toro v španskem mestu Ciudad Rodrigo, kjer organizirajo tek, podobno kot v Pamploni ob festivalu San Firmino.

Eden izmed bikov se je množici maščeval tako, da je na roge napičil 20-letnega ameriškega študenta, Benjamina Millerja. Moškega so po napadu tri ure operirali, da so mu zašili stegna, hrbet in anusno mišico zapiralko, saj ga je bik nasadil ravno v zadnjično odprtino. 20-letnik okreva na oddelku intenzivne nege v bolnišnici v Salamanci, zdravnik, ki ga je operiral, pa je za medije izjavil: »Poškodbe mladeniča so nekaj najhujšega, kar sem videl v življenju.«

Istega leta jo je skupil tudi Marco Galán, in sicer se je zgodilo med bikoborbo v Madridu.

Ko je bikoborec bika zabodel v hrbet, je razjarjeni bik vrnil udarec in nasadil moškega na roge. Galána je vrgel na tla, a so preostali v areni preusmerili bikovo pozornost drugam in Galánu je uspelo uiti.

A očitno je bil še pod velikim vplivom adrenalina. Kot poročajo mediji, je v resnici utrpel trajne posledice – ostal je brez enega moda.

Leta 2013 je precej pozornosti medijev pritegnil dogodek, ko je mladi španski bikoborec Filiberto svojo kariero začel na najbolj neprijeten možen način. Prvič je nastopil v areni v mestu Albacete, že na prvem srečanju pred množico obiskovalcev pa mu je razjarjeni bik svoj rog zaril skozi stegensko mišico. Rog mu je zaril skozi stegno, ranjenega Filiberta pa so odpeljali v bolnišnico.

Zabava ali mučenje?

Medtem ko zagovorniki bikoborb menijo, da gre za umetnost, ki je sestavni del španske kulture, nasprotniki tovrstnih predstav pravijo, da gre za barbarsko početje, za kakršnega v modernem času ni prostora. V večini španskih pokrajin so bikoborbe kljub temu še vedno dovoljene, prepovedali so jih samo v Kataloniji. V bikoborbah se matadorji velikokrat poškodujejo, zadnji dve smrtni žrtvi pa so Španci zabeležili leta 1984, ko jo je skupil matador Francisco Rivera Paquirri, in leto kasneje, ko je življenje izgubil Jose Cubero Sanchez "El Yiyo". Prav nič kaj prijetno za bike pa ni niti preganjanje teh po ulicah. Morda bo število žrtev nekoč le prepričalo prireditelje, da bike umaknejo z ulic.

 

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 6
ochi 10.07.2018 06:53:27
mene je krava s svojimi zaobljenimi majhnimi rogovi samo malo dregnila, pa sem imel modrico 3 tedne. to so močne živali.
 
devlon 09.07.2018 13:53:28
vsi ti bi se moral v vrsto postavit, da jih bik v rito naguzi. Ker v čem je fora dražit žival po nepotrebnem
ochi 10.07.2018 06:56:59
to je star ritual. najbrž je kaj v povezavi z načinom takratnega življenja, ko si dobesedno šek kosit travo in se še klatit z drugimi za ozemlje.
Frane Šajn 09.07.2018 11:50:06
No in vprašajmo se kdo je bik v tem primeru!? Naj mi žival oprosti.
 
bebo2 09.07.2018 10:36:33
bravo biki! dejte jih!
 
karina 1 09.07.2018 10:31:04
Biki, napadite! Še premalo ste jih pokončali! Ni mi žal teh ljudi. Upam, da jih boste ujeli in poškodovali čimveč. Žal je vaša rešitev samo v tem.
Več komentarjev