Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Mig-21

Let z letalom MiG-21? Nič lažjega!

STA/N.J.
09. april 2018, 15:20
1
Velikost pisave:

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so danes predstavili simulator letenja z letalom MiG-21 in tako pred začetkom nove turistične sezone obogatili ponudbo dodatnih dejavnosti.

Simulator - gre za stol, na katerem s pomočjo virtualnih očal in ročic "upravljaš" letalo - je plod dela letalskih zanesenjakov iz zasavskih podjetij Aereform in Aeronavt, je na odprtju povedal direktor muzeja Janko Boštjančič. Uporabniku omogoča prepričljivo izkušnjo letenja. Zasnovan je okrog originalnih delov z letal MiG-21, med katerimi izstopa katapultni sedež KM-1. Originalni so tudi ročica za moč motorja, krmilna palica in nekateri instrumenti.

Pri njegovem razvoju je sodeloval tudi nekdanji vojaški pilot Vojko Gantar, eden najbolj izkušenih inštruktorjev za letala MiG-21, ki je nudil strokovno podporo. Simulator uporablja tehnologijo virtualne resničnosti, ki omogoči uporabniku 360-stopinjski pregled nad kabino in okolico. Pilot lahko pogleda skozi okna na obeh straneh, pri čemer slika na VR-očalih sledi premikom glave.

Simulator je na željo podjetij razstavljen v Parku vojaške zgodovine, kjer je v zadnjih letih nastala bogata zbirka letalske zgodovine, ki med drugim zajema pet letal, tudi MiG-21.

O letalu MiG-21

MiG-21 je najbolj razširjeno sodobno lovsko prestrezniško vojaško letalo, ki ga je Sovjetska zveza začela razvijati v petdesetih letih prejšnjega stoletja, prvič pa je vzletel leta 1959, so zapisali v muzeju.

Simulator je v uporabo simbolično predal načelnik Vojaškega letalskega organa Slovenske vojske, polkovnik Blaž Pavlin, nekdanji pilot letala MiG-21. Kot je dejal v nagovoru, nekatere države MiG-21 kljub relativno stari zasnovi še vedno uporabljajo za varovanje svojega zračnega prostora.

letalo Mig-21 jugoslovanske vojske
(Foto: Reuters)

MiG-21, s katerim je letel sedem let, zadnji polet pa opravil leta 1991 v jugoslovanski vojski, je še vedno med najhitrejšimi vojaškimi letali, je pojasnil.

Direktor muzeja Boštjančič in predstavnik Kontrole zračnega letenja Slovenije, ki je projekt finančno podprla, sta izrazila veselje, da s projektom lahko sodelujejo pri ohranjanju letalske tradicije oziroma tehniške dediščine.

Podjetji Aeroform in Aeronavt se ukvarjata z letalsko tehnologijo, šolanjem pilotov in prenosom letalskih znanj v druge panoge, je v izjavi za STA pojasnil direktor Sašo Knez, tudi sam pilot z opravljenimi 2000 urami letenja. Sodelujejo z več partnerji, med drugim tudi z ajdovskim Pipistrelom.

Park vojaške zgodovine Pivka od nastanka leta 2006 beleži veliko zanimanje za svoje zbirke, ki jih nenehno nadgrajuje. Po besedah Boštjančiča so lani zabeležili rekordnih 47.200 obiskovalcev. Muzeju kot občinskemu javnemu zavodu občina Pivka zagotovi četrtino sredstev, ostala pridobi iz tržne dejavnosti. Lani so prihodki muzeja znašali 580.000 evrov.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glas 1
Komentarjev: 1
 
DeBill 09.04.2018 13:36:26
leteča cev
Več komentarjev