Strip 61
Strip 61

Kofein

Arhiv
Damijan Merlak

Spoznajte Slovenca, ki služi milijone!

Damijan Merlak je skupaj z Nejcem Kodričem bitcoin borzo Bitstamp ustanovil sredi leta 2011, ko je bil en bitni kovanec vreden slabih pet ameriških dolarjev. Danes je ta vreden okoli 800 dolarjev, njuna borza pa je med največjimi na svetu - njen mesečni promet znaša okoli 250 milijonov dolarjev, kar je petkratnik prometa na Ljubljanski borzi.

Anketa

Arhiv

Kje ste spoznali svojo boljšo polovico?

zmenek
Ekstremne črne luknje: pošasti vesolja - 6

Astronomi odkrili največji črni luknji doslej

STA
06. december 2011, 10:28
2
Velikost pisave:

Znanstveniki so odkrili doslej največji črni luknji, ki imata maso za nekaj milijard naših Sonc. Nahajata se v središču dveh galaksij, ki sta od Zemlje oddaljeni nekaj sto milijonov svetlobnih let, ugotavlja študija, ki jo je objavil časnik Nature.

Ekstremne črne luknje: pošasti vesolja - 5
Vase požirajo pline, planete in zvezde. (Foto: NASA)
Po izračunih znanstvenikov različni evolucijski procesi drugače vplivajo na rast največjih galaksij in črnih lukenj v njih kot manjših galaksij.

Črni luknji imata vsaka za desetmilijardokrat večjo maso od našega Sonca, medtem ko je imela doslej največja znana črna luknja maso za 6,3 milijarde Sonc.

Črni luknji so odkrili znanstveniki z univerze v Berkeleyju pod vodstvom Nicholasa McConnella in Chung-Pei Maja. Prva se nahaja v galaksiji NGC 3842 okoli 320 svetlobnih let od Zemlje, druga pa je locirana v galaksiji NGC 4889 okoli 335 milijonov svetlobnih let od našega planeta.

Astronomi so dolgo časa domnevali, da so bile črne luknje ob nastanku vesolja tako velike kot novoodkriti velikanki. Črne luknje rastejo skupaj s svojimi galaksijami in vase požirajo pline, planete in zvezde.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,4
glasov 7
Komentarjev: 2
Helix Nebula 01.03.2012 09:18:23
prvič vidim da bi se črne lukne svetle ...
Gizzox 01.03.2012 09:26:40
ja seveda, nisi vedu al kaj? Če lahko na polno izžarevajo svetlobo...ddddddd
Več komentarjev