Filip Flisar - 6

Zapeljal ga je Francoz, usmili pa se ga je Vietnamec

Aleš Majerič
02. januar 2013, 08:22
11
Velikost pisave:

Filipa Flisarja, slovenskega vrhunskega smučarja in tekmovalca v smučarskem krosu, večina pozna po njegovih brkih. No, športna komentatorja Simon Jecl in Aleš Stadler sta nam razkrila nekaj podrobnosti iz Filipovega življenja in o smučarskem krosu ... Preverite!

Športni kros je mlada smučarska disciplina. Temelji na deskarski disciplini 'boardercross', kjer se štirje tekmovalci sočasno spustijo po progi, polni adrenalinskih zavojev in atraktivnih skokov.

Tekmovanje so kmalu vzljubili gledalci širom sveta, od leta 2010 pa je postalo tudi olimpijska disciplina. Pozornost Slovencev za smučarski kros je vzbudil Filip Flisar. Nekdanji alpski smučar, ki se je iz smuka in superveleslaloma preusmeril v smučanje v prostem slogu in smučarskem krosu. V lanski sezoni je osvojil tri zmage za svetovni pokal, letos je nanizal še eno, s svojimi zavihanimi brki pa je postal nekakšna ikona te smučarske discipline. Tekme športnega krosa si lahko letos ogledate tudi na VOYO, komentirata pa jih izkušeni športni komentator Aleš Stadler ''Guma'' in nekdanji Flisarjev stanovski kolega Simon Jecl.

Smučarski kros
Simon Jecl in Aleš Stadler 'Guma' (Foto: Peter Uhan)

MS: Zakaj spada smučarski kros med manj poznane smučarske discipline?

Aleš Stadler 'Guma': Ne more biti drugače. FIS je s tekmovanji začel leta 2003, ko so organizirali dve, tri tekme. Nekoliko drugače je s tekmami pod okriljem X-Games – spektakularni dogodki, ki se odvijajo na res atraktivnih progah. Popularnost v ZDA je neprimerno večja, saj so tam tekme smučarskega krosa obiskane bolj kot tekme alpskega smučanja.
Simon Jecl: V ZDA je zadeva bolj popularna. Na tekmi v Avstriji je bilo lani 7000 gledalcev, v ZDA pa je na ski cross tekmah že več gledalcev kot na običajnih alpskih preizkušnjah. Tudi v Sloveniji ne bi kaj dosti vedeli o tem, če Filip ne bi veliko dosegel.

Filip Flisar - 1
(Foto: Damjan Žibert)

MS: Kako so pravzaprav videti treningi smučarskega krosa?

Simon: Pred časom je bilo stanje takšno, da smo tekmovalci vse stroške krili sami. Danes se iz stroškovnega vidika ni kaj dosti spremenilo. Reprezentanca je zdaj sicer bolje organizirana, s tekmovalci, starimi 13, 14 let, pa se intenzivno dela tudi na podmladku. Medtem ko so bile včasih proge za smučarski kros le v Švici, je zdaj mogoče trenirati tudi v Avstriji. Treningi so podobni treningom alpskih disciplin. Vsak tekmovalec v krosu mora imeti krepko 'podlago' iz alpskih disciplin. Skoki so dolgi, hitrosti visoke, zavoji agresivni, poleg sebe pa imaš na progi še tri tekmovalce. Disciplina združuje prvine veleslaloma, slaloma, smuka, smučarji dosegajo hitrosti do 100 km/h in skačejo do 60 m daleč in res moraš biti kompletni smučar.

MS: Glede na 'kaos', ki včasih vlada na progi, so kakšna posebna pravila?

Simon: Pravila obstajajo, vendar je izključitev zelo malo. Osnovno pravilo je, da vsak tekmovalec vozi svojo linijo. Med prehitevanji je prepovedano dvigovati komolce ali iztegniti roko. Seveda se zgodi, da na startu kdo komu zapiči palico med smuči. V teh primerih sodniki pregledajo videoposnetke in presodijo ali je bila zadeva namerna ali ne. Ponavadi pa je tako, da če kdo želi koga ovirati, kaj hitro pade sam.

MS: Koliko pa pravzaprav povprečnega tekmovalca stane ena sezona smučarskega krosa?

Simon: Uspešni tekmovalci, kot na primer Filip Flisar, imajo seveda pokrovitelje. Ti jim nudijo veliko stvari, ki so drugim tekmovalcem nedosegljive. Povprečnega tekmovalca pa sezona stane 15.000 evrov. Če so dosežki povprečni, nekih strašnih prihodkov ni in človek se kaj hitro zadolži v vrednosti kakšne nove hiše.

Smučarski kros
(Foto: Peter Uhan)

MS: Simon, kot Filipov prijatelj in nekdanji sotekmovalec – kdo je Filip Flisar?

Simon: Filip je kralj. Je točno takšen, kot ga vidite na TV. Je v redu fant in ni neki 'fejker'. Ima mentalne in fizične sposobnosti, ki bi ga trenutno brez težav uvrstile v smukaško A-reprezentanco. Preprosto se v konservativnih alpskih disciplinah ni našel in se je preusmeril v smučarski kros. Tukaj ni vse tako strogo določeno, tekmovalec pa ima precej bolj proste roke. Filip je dosegal dobre rezultate že v časih, ko sploh ni imel trenerja, preteklo sezono pa je trenerju sam diktiral, kaj bosta delala. Tudi letos ima slovenskega trenerja Aljošo Planteua, nekdanjega smučarja in učitelja smučanja. Poanta je v tem, da Filip v prvi vrsti niti ne rabi toliko trenerja kot zaupnika. Nekoga, ki mu bo na tekmi odkrito povedal, kje na progi je nevarnost ali pa ''tam je čisto, pojdi na 'šus'''. Pomembno je, da mu zaupa.

MS: Kakšna je povprečna proga za smučarski kros?

Guma: Proga je natančno določena v knjigi pravil FIS. Povprečna ski kros proga je dolga okrog 1000 metrov, od starta do cilja je med 200 in 300 m višinske razlike, tekmovalci jo prevozijo v minuti in desetih sekundah. Na progi dosegajo hitrosti do 100 km/h, najdaljši skoki pa merijo tudi 60 metrov.

Navijajte tudi vi za FIlipa Flisarja! Tekme smučarskega krosa lahko spremljate na vseh platformah VOYO!

MS: Kako se vidva kot komentatorja pripravita na tekmo?

Guma: Priprave zajemajo podroben pregled proge in študiranje biografij tekmovalcev. Če tekmuje Filip, je super. Če pa Filip ne tekmuje in je povrhu vsega še proga bolj dolgočasna, pa ni neke akcije. Takšen primer je bila Kanada: Filipa ni bilo, proga je bila nerazgibana, sneg počasen in še nekaj težav so imeli s prenosom.
Simon: Jaz sem strokovni komentator, za to nimam toliko priprav. Pogledam in pokomentiram in čeprav smučarski kros komentiram prvič, poznam večino tekmovalcev. Imam veliko informacij, ki jih lahko uporabim.

MS: Se kot komentatorja adrenalinskega športa tudi sama ukvarjata z adrenalinskimi športi in od kje izvira vzdevek 'Guma'?

Guma: Ukvarjam se s skateboardom, deskanjem na snegu, kolesarskim spustom in fourcrossom. Vzdevek se me je 'prijel' v času mojih smučarskih podvigov, ko sem brez zlomov preživel nekaj grdih padcev.
Simon: Odkar sem prenehal s tekmovanji v smučarskem krosu, smučam zase, občasno pa se ukvarjam z nogometom in košarko.

Smučarski kros
(Foto: Peter Uhan)

MS: Glede na 'rockerski' sloves, ki ga uživajo panoge prostega smučarskega sloga, kako je v krosu z nedovoljenimi substancami?

Guma: V ekstremnih športih je bil do zdaj le en primer dopinga. In še to je bil THC. Doping kontrola je na velikih FIS tekmovanjih, na X-Games tekmovanjih pa preverjanj ni. Včasih je bilo tega več. Tekmovalci so se predvsem po treningih ali pred tekmami posluževali različnih relaksacijskih metod, ki so jih dovolj umirile, da so lahko zaspali. Nekaj bivših prvakov je čez noč prenehalo tekmovati, ker se brez takšnih substanc preprosto niso mogli umiriti. Danes to ni več 'rokenrol' ampak resen šport. Z razvojem športa, pokrovitelji in nagradami so se zresnili tudi tekmovalci. Ali postaneš profesionalni športnik ali pa še naprej voziš zase in sam financiraš tekme.

MS: Ste v časih, ko ste tekmovali skupaj s Filipom, doživeli kaj nenavadnega?

Simon: 2010 smo imeli tekmo v Franciji in ko smo se peljali na kvalifikacije, smo obrnili kombi na streho. Midva s sotekmovalcem sva šla na kvalifikacije, Filip je pa počakal pri kombiju. En teden smo se naokrog vozili z drugimi reprezentancami, potem pa je bilo treba domov. S Filipom sva šla na ''štop''. Odrinila sva zjutraj ob šestih, ko je na novo zapadlo 30 cm snega, do Slovenija pa sva potrebovala 20 ur. Najprej sva ustavila nekega Čeha, potem so naju zapeljali temnopolti Francozi, po petih kilometrih pešačenja v snegu pa se naju je usmilil Vietnamec. Do slovenske meje naju je pripeljal vlak, tja pa naju je prišel iskat znanec.

MS: Bi nam za konec zaupali, v čem je skrivnost Filipovih zavihanih brkov?

Simon: Pravzaprav si jih je pustil za šalo, potem so mu postali pa kar všeč. Z brki je prvič zmagal in zdaj se jih ne more znebiti. Osvojiti mora kak kristalni globus, da bo postal poznan tudi brez brkov in jih bo lahko dal stran.

Filip Flisar - 6
(Foto: Damjan Žibert)

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,6
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,6
glasov 9
Komentarjev: 11
 
KiKiRiKiMiGa 30.01.2013 12:28:16
Vsaj ve kaj je včeraj jedel za zajtrk :-) Drugače pa srečno in zaradi mene je lahko do penzije prvi!
 
KiKiRiKiMiGa 30.01.2013 12:26:31
A potem ga je nabrisal Francoz. Vietnamec pa je samo gledal?
Žarko Atlsek 12.01.2013 15:13:07
evald še veliko uspehov
 
zvon7 08.01.2013 08:47:57
Ko je vozila Tina Maze v Zagrebu je SLOVENSKA TELEVIZIJA prenašala fuzbal - pardon govor gospoda Katanca, ki me ta trenutek niti slučajno ni zanimal in bi ga prenešali lahko sedajle, pa ne bi izgubili ničesar.
SRAMOTA ZA RTV SLO.... in za vse to kar delate s tem * Fliserjem.
Cantona7 08.01.2013 10:19:39
Ne pišt traparij, če nisi gledal. Ko je Tina smučala je prenos bil!
ata Smrk76 16.01.2013 11:57:06
ZVON7 kaj pa je s tabo, jaz sem namreč gledal prenos smučanja v Zagrebu in vožnjo Tine na RTV SLO!!! In potem še prenos tiskovne konference novega selektorja!!! Očitno je bilo nekaj narobe s tvojim TV!!!
KiKiRiKiMiGa 30.01.2013 12:24:57
On je to gledal na TV Škofljica :-)))))))))))
Alteist 02.01.2013 20:46:54
Lahko nehate z njim, ker žre pretiravate.
F_O_X 03.01.2013 17:17:57
morjo oglaševat voyo, sej druzga itak ni pametnga gor.
divus 05.01.2013 09:10:39
pri nas pa nimamo voya, pa sem ful žalostna, meni se zdi tole zabavni smuk- ni tako slabo, čeprav sem v poznih letih rada pogledam
alenka.NN 05.01.2013 15:03:55
ojej...Guma...ga nisem vidla sto let, pa da ga spomnim zakaj GUMA...začel pri SK Olimpija, vedno bil ''razmontiran''- odpeti pancerji, narobe bunda, itd....ko pa je drvel po progi, pa smo vsi držali pesti, da pride cel do konca....evo, zrastel v ogromnega fanta....uživaj Guma!!!
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast