Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 7

Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma

Matej Jurgele
06. februar 2011, 12:12
5
Velikost pisave:

Franc Kuzma, ki je z izdelavo gramofonov in gramofonskih ročic začel pred skoraj 30 leti, velja za enega izmed najbolj priznanih izdelovalcev avdiofilske opreme.

Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma

Nalagam..

Njegovo zanimanje za glasbo se je začelo še veliko prej, v najstniških letih, ko se je navduševal nad poslušanjem rock glasbe, za njegovo poslušanje pa je potreboval gramofon. Z vse večjim zanimanjem za glasbo je postajalo tudi vedno večje zanimanje za reprodukcijo zvoka in z vse večjim številom plošč je ljubezen do poslušanja počasi preraščala v ljubezen do reprodukcije.

Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 1
Leta 1977 je napravi tudi svoj prvi gramofon, s katerim se je njegova 'ustvarjalna' pot začela. (Foto: Google)

Od želje do uspeha
In ker v tistem času zaradi zaprtosti tedanjega jugoslovanskega trga ni bilo na voljo ravno veliko izdelkov, ki bi zadostili njegovim avdiofilskim zahtevam, se je odločil, da določene proizvode, včasih tudi 'švercarski' način, uvozi ali izdela. Predvsem se je obračal na tržišča sosednjih držav in tudi Veliko Britanijo, kjer so bile plošče dostopnejše, audio izdelki pa kvalitetnejši. Leta 1977 je uspel napraviti tudi svoj prvi gramofon, s katerim se je njegova 'ustvarjalna' pot začela. Njegov namen je bil zlasti želja po kakovosti prekositi izdelke, ki so se v tistem času prodajali na jugoslovanskem tržišču.

Blizu sta mu rock in klasična glasba
Sam pravi, da njegova zbirka plošč ni velika, čeprav smo se prepričali, da tudi ravno majhna ni. Med njimi prednjačijo plošče starega roka in tiste s klasično glasbo, ki so mu nostalgično blizu. V zbirki ima tudi okoli 15 'referenčnih' plošč, kot jih sam imenuje, ki mu služijo za razvojne namene. Z njihovo pomočjo primerja zvok različnih gramofonov in na podlagi reprodukcije stalno išče izboljšave, za katere je včasih potrebno veliko razmišljanja. Njegovo podjetje si je zaradi tega prislužilo sloves enega izmed najboljših na področju vrhunskih avdioizdelkov.

Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 3
Prejel je tudi mnoga svetovno znana priznanja. (Foto: Google)

Svetovno znano ime
In o tem pričajo številna priznanja nekaterih najbolj priznanih avdiofilskih revij in tudi cene njegovih izdelkov; te se gibajo od 3 tisoč do 30 tisoč evrov. Večino svojih izdelkov proda na tuja tržišča, medtem ko na slovenskem tržišču proda le okoli 2 odstotka izdelanih enot. Tako na vzhod proda tretjino izdelkov, tretjino v Ameriko in tretjino v Evropo, s čimer je njegov prodajni delež uravnotežen, prodaja pa ni odvisna od samo enega tržišča. Pri uspehu mu je pomagala tudi izobrazba, saj je po poklicu strojnik in znanje, ki ga je imel, mu je pri tem le dodatno koristilo. Veliko je premišljeval o tem, kako izboljšati pogone, vzmetenje, kako narediti ležaj, ki bo še boljši od prejšnjega.

Proces izdelave gramofona poteka v dveh fazah. Prva izdelava prototipa je v bistvu ideja, ki se jo spravi v vizuelno obliko, za katerega se vključno z razvojem potrebujejo približno eno leto. V tem času se izdelek tudi preizkuša in izboljšuje, da pa gramofon pride do 'prodajnih polic', pa ponavadi traja še kakšno leto. Ponosen je tudi na to, da je večina sestavnih delov izdelana v Sloveniji, v neposredni bližini njegovega domovanja na Gorenjskem. Deli so plod slovenskega znanja, le igle so izdelane na Japonskem.

Ponudba
V svoji ponudbi ima tri gramofone in dve ročici, seveda pa se njihvi izdelki do določene mere lahko prilagodijo tudi željam strank. Zanimiv je tudi podatek, da so gramofoni precej težki, saj v povprečju tehtajo okoli 40 do 50 kilogramov, najtežji med njimi pa se lahko pohvali s kar 90 kilogrami. In kar je verjetno še pomembneje; številni proizvajalci hi-fi opreme kupujejo prav Kuzmove izdelke, na katerih preizkusijo kakovost zvoka. To pa je vsekakor zavidanja vredna referenca.

Ne glede na uspeh, ki ga uživa v svetu vrhunske avdio reprodukcije, ostaja Franc Kuzma eden izmed tistih 'tapravih' in srčnih izdelovalcev, ki ne stremi le k uspehu, temveč tudi k zadovoljstvu strank in stalnemu izboljšanju svojih izdelkov.

 

 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 1
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 2
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 3
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 4
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 5
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 6
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 7
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 1
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 2
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 3
 • Mojster vrhunskega analognega zvoka, Franc Kuzma - 4
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 3,8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
3,8
glasov 56
Komentarjev: 1
 
janezccc 14.04.2015 17:19:47
Tip je res car, sem ga imel priložnost na hitro osebno spoznati, nič fin ali vzvišen, čisto prizemljen človek, prijazen ter nevsiljiv s staliča glede avdiofilske opreme - ne prodaja ti tega, da kar on misli da je prav za njega, je tudi za tebe, kar mi je zelo všeč. Franc, če boš kdaj tole prebral, se zavedaj, da tudi v Sloveniji VEMO, da imamo enega največjih avdio gurujev, ter pravzaprav živo legendo.
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast