Franci Zabukovec - Zabukowski - 3

Slovenec, ki je s svojim izdelkom osvojil svet!

Kitarist Franci Zabukovec je tudi 'mega programer'!

Karmen Špacapan
20. oktober 2011, 15:37
9
Velikost pisave:

Pogovarjali smo se s slovenskim kitaristom Francijem Zabukovcem, ki je nedavno izdal samostojno ploščo K-metal. Beseda pa ni tekla le o glasbi, temveč o njegovi programerski karieri, ki je milo rečeno res bleščeča!

Franci Zabukovec - Zabukowski

Nalagam..
Franci Zabukovec - Zabukowski - 6
"Trenutno sem v enkratni programerski formi!" (Foto: Damjan Žibert)

Se še spomnite legendarnega ZX Spectruma?

Večinska Francijeva dejavnost je sicer glasba, a vse življenje se že ukvarja z računalništvom in programiranjem. Ljubezen do računalnikov se je rodila, ko je kot dijak obiskoval srednjo elektro šolo, kjer se je prvič srečal z mikroprocesorji ... In ti so ga navdušili do te mere, da se je začel izobraževati kar sam. Med prvimi računalniki, ki jih je uporabljal, je bil seveda tudi legendarni Spectrum, 'majhna mašinca', ki jo je bilo treba priklopiti na televizijo in ki jo je večina mladostnikov v '80-ih uporabljala zaradi igric. A Franci je šel globlje, mnogo globlje ... 

Hitro napredovanje v Iskri Delta

Franci je prakso opravljal v Iskri delta, ki je bilo prvo računalniško in praktično monopolno podjetje v Jugoslaviji. Na začetku je delal v proizvodnji in ko so vsi odšli domov ali pa na pivo, je on sedel pred monitorji in delal ... Nekateri sodelavci so mu namreč omogočili dostop do raznoraznih računalnikov, nad katerimi je bil Franci navdušen. Kmalu so v razvoju izvedeli, da je v proizvodnji nek 'mulc', ki ga delo z računalniki več kot zanima. V letu in pol je bil Franci že del razvojne ekipe, kar je bilo takrat neverjeten uspeh.

Program, ki ga uporabljajo po vsem svetu!

Franci živi od glasbe, programiranje pa je njegov največji hobi. Sam pravi, da je pri programiranju veliko bolj trmast kot pri ustvarjanju glasbe.

Od takrat naprej je ves čas delal v računalniških podjetjih ... Vzporedno z računalništvom pa je gojil tudi ljubezen do glasbe in leta 2000 se je odločil, da bo prenehal hoditi v službo in da bo ustvarjal doma ... Tako glasbo kot programsko opremo. Računalniško znanje je seveda prenesel tudi v snemalne studie. V zadnjih letih je svoje programersko znanje prenesel v razvoj programov za glasbenike. Kot uporabnik glasbenega programa Nebula si je po svojih potrebah razvil dodatno komponento za program, ki je delo precej poenostavila. Nad tem programom so bili navdušeni tudi lastniki podjetja, ki distribuira Nebulo, in začelo se je plodno sodelovanje. Francijev program se je razširil med uporabniki po vsem svetu. Ironično nam je povedal: "Če nam že glasba tako ne uspeva, da bi jo lahko po celem svetu distribuirali, sem se na nek način 'prešvercal' in dobil ta svetovljanski občutek."

K-Metal ... je prava glasba! 

Franci se je z glasbo začel ukvarjati že kot osnovnošolec. Deloval je v skupinah Ironija (IRON=železo), Odiseja 2000, Rdeči Baron ... Po razpadu Baronov je postal član znamenitih Pismejkerjev, spremljevalne skupine Roberta Magnifica. V sedmih letih je kar nekajkrat prebrodil celo Slovenijo, koncertiral praktično na vseh velikih odrih, ki nekaj pomenijo, posnel nekaj

Franci Zabukovec - Zabukowski - 5
"Moja plošča K-metal je pravi hard rock, enostaven, pristen." (Foto: Damjan Žibert)

plošč ter pridobil svoje najdragocenejše glasbene izkušnje do tedaj. Po krajših glasbenih izletih s skupinama k.u.t. GAS in Botri je kot studijski kitarist začel z aktivnim sodelovanjem z vrsto domačih in tujih glasbenikov.

Danes se lahko pohvali z dolgim spiskom izvajalcev in glasbenih skupin, s katerimi je sodeloval bodisi kot producent, kitarist, avtor glasbe, tekstopisec, aranžer, tonski tehnik ali pač mojster za vse. Franci pa vedno s ponosom poudarja, da mu srce hitreje bije, ko zasliši dober metal riff. Trenutno je v polnem pogonu kot član glasbeno-produkcijske skupine HPZ Bunker in benda Rock Partyzani. Pred kratkim pa je izdal tudi svoj prvenec, ploščo K-metal, ki je pristni in surovi slovenski heavy metal.

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 9
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 8
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 7
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 6
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 5
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 4
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 3
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 2
 • Franci Zabukovec - Zabukowski - 1
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 5,0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
5,0
glasov 8
Komentarjev: 9
 
smito23 08.07.2013 16:08:58
Ufff Zabukovec... prva liga od človeka na vseh nivojih! I.klasa! :) Vsa čast!
 
burek69 02.11.2011 11:15:33
take zadeve mi zbolšajo dan...kr tk dajle franci!
 
.::. 27.10.2011 15:24:27
nebula ni program ampak VST plug-in za DAW postaje
 
faracej 21.10.2011 17:20:14
zgleda fajn člouk
ill_be_back 21.10.2011 02:24:15
take nucamo !!!
 
NB20 20.10.2011 18:05:21
Vse čestitke. Računalništvo je prihodnost.
Dejan Zajebancije 21.10.2011 00:00:34
Ne, računalništvo je samo orodje za to. Znanje je prihodnost!
Bme 20.10.2011 17:49:36
Zanimiv človek, zanimiv članek... BI BIL če ne bi bilo stalno zapisana beseda "fascinantno" in en kup napak, ki jih delajo otroci v tretjem razredu! Franci, tebi pa vse dobro želim ;)
Andrej Vražić 20.10.2011 17:29:14
Talent+trdo delo... zelo privoščim.
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte