Anže Kopitar - trening - Jesenice - 6

Anže Kopitar, zvezdnik lige NHL

Nina Valant
24. avgust 2010, 02:05
2
Velikost pisave:

Vrhunski hokejist se trenutno na novo sezono pripravlja na Jesenicah. Vas zanima, koliko dni dopusta si je prvioščil letos in katera je njegova najljubša hrana?

Anže Kopitar živi svoje sanje

Nalagam..

Anže Kopitar, ki je pred kratkim dopolnil 23 let, je prvi slovenski hokejist, ki je zaigral v ameriški profesionalni hokejski ligi NHL. Debitiral je oktobra 2006 v dresu Los Angeles Kingsov, ko je dosegel kar dva gola. Pred njim je nekaj slovenskih igralcev igralo le na prijateljskih in pripravljalnih tekmah lige NHL. Okoli Kopitarja, ki je s klubom pred sezono 2007/08 sklenil sedemletno pogodbo, in še nekaterih mlajših igralcev, klub Los Angeles Kings postopoma gradi močno moštvo. Ravno v pretekli sezoni so se prvič, po sezoni 2001/2002, uvrstili v končnico. S strani športnih novinarjev je bil Kopitar dvakrat izbran za najboljšega igralca sezone Los Angeles Kingsov, nagrada Bill Libby Memorial Award, ki jo podeljujejo od leta 1967, v sezonah 2007/08 in 2009/10, trikrat zapored pa je dobil klubsko nagrado za najboljšega klubskega strelca sezone, med sezonama 2007/08 in 2009/10, kar je nazadnje uspelo Waynu Gretzkyju med sezonama 1988/89 in 1991/92.

Začetki na domačem dvorišču

Anže pravi, da se je bilo dokaj lahko odločiti za igranje hokeja. Njegov oče, Matjaž Kopitar, ki je danes trener mlajših selekcij LA Kings, ga je namreč vedno vozil na tekme, ki jih je z zanimanjem gledal, skupaj z njim je hodil tudi na treninge, pravo doživetje je bilo druženje s takratnimi igralci v garderobi. "To je bilo doživetje, ki sem ga komaj čakal, da sem bil v garderobi s fanti." Anžetov oče in dedek pa sta kar doma naredila led, na katerem je zvezdnik porival stol in drsal, kmalu je dobil tudi svojo prvo hokejsko palico, od tu naprej se njegova kariera le še vzpenja.

Dosegel je že kar nekaj uspehov, ki jih lahko izpostavi, najraje se spominja prve tekme, ki jo je odigral v NHL ligi, saj so to sanje vsakega hokejista. Pove, da je bilo to za nekoga iz Slovenije še malce teže in zato je na ta uspeh resnično ponosen.

Živi svoje sanje

Vsi vrhunski športniki se morajo za uspeh odreči marsičemu in Anže je zagotovo eden izmed tistih, ki se tega dobro zaveda. Kljub napornim treningom in tekmam, se vidi, da vse skupaj dela s srcem in, kot pravi sam, živi svoje sanje. Nikoli mu niti za trenutek ni bilo žal, da se je odločil za trdo, vendar lepo športno pot, kljub temu, da je zaradi tega zamudil marsikatero zabavo ali dopust s prijatelji. "Niti slučajno mi ni žal, da sem vrhunski športnik in če bi se odločal še enkrat, bi se odločil popolnoma enako, to so res sanje in sedaj imam možnost, da te sanje živim. To je nekaj neverjetnega."

Anže Kopitar - trening - Jesenice - 6
Anže je eden tistih športnikov, ki resnično dela s srcem. (Foto: Aljoša Kravanja)

Na življenje v Ameriki se je že navadil, čeprav ga težko primerja s Slovenijo. Novinarji ga v zadnjem času večkrat sprašujemo, ali se je na Ameriko navadil že toliko, da bi tam živel tudi po končani karieri. Anže odgovarja: "Če bi se trenutno zgodilo, da bi končal kariero, bi se zagotovo vrnil nazaj v Slovenijo. Kaj pa se bo zgodilo čez 15 let, pa je težko napovedati, bo treba počakati, pa bomo videli, kaj bo." Čez lužo pa vseeno ohranja stik s svojimi slovenskimi prijatelji, ki so ga v Los Angelesu tudi že obiskali.

'Treba je delati s srcem'

Gorenjec si nekoč želi osvojiti Stanleyjev pokal kar je zagotovo želja vsakega NHL igralca in do tega uspeha mu bo pomagal priti tudi oče Matjaž. "Morda v kakšnih primerih ni prednost, da je oče tudi moj trener, ampak zame osebno je to vsekakor velik plus, enako za mojega brata Gašperja. Ravno oče je tisti, ki naju najbolje pozna in ve, kaj bi morala delati. Tudi v Ameriki se po tekmi še vedno usedem z njim in rečeva kakšno 'hokejsko'. Tak pogovor je vedno lahko le pozitivna stvar," pove Anže. In ko ga vprašam, kakšen nasvet da mladim hokejistom, ki si želijo postati novi 'Kopi' kot ga kličejo prijatelji, z žarom v očeh zaupa: "Ne glede na to, kaj delajo, ali je to hokej ali katerikoli drug šport, naj to delajo s srcem in ne morda zato, ker jih v treniranje silijo starši. Treba je delati s srcem in veseljem in če je prisotno oboje, potem mislim, da se ni problem odreči kakšni stvari ter še malo bolj stisniti zobe na treningu. Mislim, da je to ključ do uspeha."

Hokej velja za enega bolj nasilnih športov, kjer se posamezni igralci večkrat pomerijo tudi s pestmi. In v NHL se igralci med seboj lahko udarijo popolnoma legalno. Oglejte si še nekaj najbolj razburljivih hokejsko-boksarskih dvobojev v zgodovini NHL-a.

 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 1
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 2
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 3
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 7
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 8
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 4
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 5
 • Anže Kopitar - trening - Jesenice - 6
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 3,0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
3,0
glasov 41
Komentarjev: 2
 
namorje 26.08.2010 15:19:38
bravo, anže!
 
berry.blue 24.08.2010 22:18:12
on je luškaaan:D
Več komentarjev

Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast