Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Letalonosilka klase USS Enterprise

Vojni velikani morja

U.K.
09. maj 2010, 17:31
8
Velikost pisave:

Prevlada na morju je že od nekdaj izjemnega strateškega pomena, zato ni nič nenavadnega, da svetovne velesile veliko vlagajo v razvoj vojaških ladij.

Bojna ladja je praktično vsaka ladja, predvidena za spopad in praviloma ne prevaža dodatnega tovora razen orožja, streliva in hrane za posadko. Navadno so hitrejše in bolj okretne kot komercialne ladje ter dodatno zavarovane, da zdržijo škodo, ki jo povzroči sovražni napad.

 

V starih časih so večkrat zaplenili trgovske ladje in jih spremenili v bojne, uporabljali pa so jih tudi za prevoz vojakov.
V preteklosti so bile najpogostejše bojne ladje galeje, ki so imele ojačan premec in z njim prebile sovražnikov bok. S pojavom katapultov in drugih balističnih naprav pa se je začel boj tudi na daljavo.
V 19. stoletju so je začela tako rekoč pomorska revolucija z razvojem novih pogonov, orožij in ladijske konstrukcije. Eksplozivni izstrelki so razvoj pripeljali do oklepnih ladij, lesene vojaške ladje pa so postale zastarele. Z razvojem orožja, ki se lahko vrti neodvisno od ladje, se je spremenilo tudi oboroževanje. Najbolj pa je morsko bojevanje spremenil izum torpeda.
Ladja, ki je spremenila pravila igre pri izdelavi ladij, je bila angleška Drednought, ki jo je splavila britanska mornarica leta 1906. Z dvema parnima turbinama je bila večja, hitrejša in bolje oborožena kot katera koli ladja v tistem času, a kmalu so ji sledile podobne ladje drugih držav in začela se je nova doba velikih bojnih ladij.

Letalonosilke, rušilci, fregate in raketni čolni so danes sestavni del vseh pomorskih velesil. 'Do zob' oborožene ladje sodelujejo praktično v vseh večjih bojnih operacijah po svetu in v galeriji si lahko ogledate deset ladij, ki so trenutno v uporabi.

 • Letalonosilka klase Centaur
 • Letalonosilka klase Charles de Gaulle
 • Letalonosilka klase USS Enterprise
 • Letalonosilka klase Príncipe de Asturias
 • Rušilec Type 45
 • Fregata klase Brandenburg
 • Fregata klase La Fayette
 • Fregata klase Vasco da Gama
 • Bojni raketni čoln klase Rauma
 • Seehund ROV čistilec min
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

 • Ocena članka: 3,7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
3,7
glasov 70
Komentarjev: 8
 
mislion 12.10.2010 13:49:26
Dreadnought - se napiše
 
mirkoTRETJI 08.07.2010 22:11:23
Bojna ladja je praktično vsaka ladja, predvidena za spopad in praviloma ne prevaža dodatnega tovora razen orožja, streliva in hrane za posadko. Navadno so hitrejše in bolj okretne kot komercialne ladje ter dodatno zavarovane, da zdržijo škodo, ki jo povzroči sovražni napad.

Tole NI RES!

Pišete o BOJNIH ladjah, namesto o VOJNIH ladjah.

Bojna ladja je samo ena vrsta VOJNIH ladji...
 
alvir28 02.06.2010 16:48:21
Yamato class je bila bojna ladja in ne križarka in je bila precej večja od Bismarcka.
Pozabili ste tudi Iowa class ki je najdaljša bojna ladja in je še vedno v rezervni sestavi ameriške mornarice, plus Nihče ni omenil niti ene ruske ladje kljub temu da imajo poleg amerike najdaljšo letalonosilko in npr. Kirov class bojna križarka na jederski pogon ki je trenutno najdaljša in najtežja vojna ladja (brez letalonosilk) v aktivni sestavi mornaric na svetu in npr. podmornica razreda Typhoon ki ima potopljena izpodriva okrog 48.000 ton.
yarrick 30.05.2010 15:52:07
Le zakaj so v tem članku pozabili eno največjih ter najmočneših ladij vse zgodovine?
Marsikdo pozna nemško bismarck, ki je bila registrirana kot trgovska ladja v resnici pa je imela izpodriva 52.000bruto ton.Da ne omenjam vse oborožitve in opreme. Angleži so se precej namatrali, da so jo onesposobili(ne POTOPILI!-to je naredil kapitan z samopotopitvijo).Poleg tega je imel sestrko ladjo tirpitz, ki pa je na žalost prista na dnu fjorda med zadnjimi pripravami na izplutje. RAvno tako ni nikjer omenjena križarka Yamato...
 
moelmol 11.05.2010 11:54:37
nimitz je razred letalonosilk
 
wolf123 10.05.2010 13:55:25
a se samo meni zdi da nisem opazil al pa res niste dale še letalonosilke uss nimitz
Viggen 10.05.2010 07:30:15
La Fayette pluje v tajvanski mornarici (Republika Kitajska), ne kitajski (Ljudska Republika Kitajska) ;) Pa posebna je v tem, ker je zasnovana kot "nevidna"
 
strozx 10.05.2010 07:02:29
a USS Nimitz pa nebi dali noter sej tta je sam super letalonosilka
Več komentarjev