Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Zgodovina otroškega dela v slikah - 1

Zgodovina otroškega dela v slikah

U.K.
07. april 2011, 11:15
4
Velikost pisave:

"Vsak otrok ima osnovno pravico do otroštva." Čeprav se mnoge države trudijo izkoreniniti otroško delo, predvsem v manj razvitih državah to še zdaleč ni izkoreninjeno.

Skozi vso zgodovino so bili otroci, predvsem iz ne privilegiranih družin, sredstvo delovne sile. Sprva lahko večinoma govorimo o delu na kmetiji in vajeništvu, ki je bil pač sestavni del takratnega življenja, a z industrializacijo se je otroško delo preselilo v tovarne, rudnike in tako naprej.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 5
(Foto: wikimedia.com)

Razlog je v tem, da z razvojem strojev ni bila več potrebna moč odraslega človeka in vsaj določena opravila so lahko opravljali otroci, ki so za delo dobili nižje plačilo in mnogokrat tudi slabše delovne pogoje.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 3
(Foto: wikimedia.com)

Otroci so začeli delati, ko so bili stari okoli šest ali sedem let, delali pa so šest dni v tedno, od 12 do 18 ur na dan. Otroci seveda niso mogli izbirati zaposlitve ali kaj bodo v določeni proizvodnji delali. Med najpogostejšimi opravili so bila čiščenje in popravljanje strojev, potiskanje tovornih vozičkov po rudniških jaških, čiščenje dimnikov, proizvodnja za trakom, trgovina na drobno in nenazadnje prostitucija.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 6
(Foto: wikimedia.com)

V zahodnih državah je bilo okoli leta 1800 zaposlenih približno dva milijona otrok. Neki lastnik tovarne stekla je zaposlil otroke, ki jih je imenoval "vražički", večina jih je bila mlajša od dvanajst let. Delati so morali ponoči, njihovo delo pa je bilo, da so vlačili velike lonce staljenega stekla. Lastnik je okoli tovarne napeljal bodečo žico, da mu "vražički" ne bi pobegnili, kar otroke dejansko naredi za sužnje. Novinar Bertrand Russel je za časnik The Impact of Science on Society zapisal: "Otroke so morali pretepati, da med delom niso zaspali. Kljub temu nekateri niso zdržali in so jih pohabili, celo ubili, ali pa so zaspali kar med prenašanjem žarečega stekla, ki so ga polili po sebi. Starši preprosto niso imeli izbire, saj so bili tudi sami v veliki stiski."

Zgodovina otroškega dela v slikah - 10
(Foto: wikimedia.com)

Otroci so bili glede na poročilo Bertranda popolnoma prepuščeni tovarnarjem in delovodjam, ki so lahko z njimi počeli kar koli. Večinoma nihče ni odgovarjal, če je kateri med delom umrl. To so preprosto pripisali nesreči. Mnogi tovarnarji so otroke kupovali v sirotišnicah, kar je pomenilo, da jim niso plačevali ničesar in je šlo v resnici za sužnje.

In prvi korak pri ustavitvi te brutalnosti se je zgodil v Angliji. Leta 1819 so prisilili angleško vlado, da je sprejela zakon, imenovan "Factory Ads", ki je v tovarnah omejil delo otrok, mlajših od 18 let, na največ 12 ur na dan. Vendar tega bolj ali manj ni nihče upošteval.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 7
(Foto: wikimedia.com)

Do leta 1833 so sprejeli nov zakon, ki je omejil delo otrok, starih od 11 do 18 let, na največ 12 ur na dan, delo otrok, mlajših od 11 let, pa največ na osem ur na dan, prepovedali pa so delo mlajšim od devet let.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 4
(Foto: wikimedia.com)

Navkljub tem zakonom je število zaposlenih otrok naraščalo in ocenjuje se, da je bilo do leta 1910 samo v ZDA zaposlenih čez dva milijona otrok, mlajših od 15 let.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 8
(Foto: wikimedia.com)

V zahodnem svetu se je delo otrok precej omejilo, po svetu pa je še zmeraj prisotno. Trenutno naj bi bilo po svetu 218 milijonov zaposlenih otrok. Po podatkih različnih ustanov je največji delež teh otrok v Afriki in Indiji, pri čemer je večina otrok zaposlenih v kmetijstvu. Približno 20 milijonov otrok naj bi bilo zaposlenih v industriji.

Vendar je resnica verjetno še precej hujša kot uradna statistika in v realnosti so številke precej višje. Saj mnogo otrok nima rojstnih listov in so pod nadzorom organiziranih ljudi, ki imajo dovolj vpliva, da jih skrijejo. Poleg tega mnogi otroci pristanejo kot sužnji nezakonitih organizacij ali celo paravojaških skupin, ki jih z drogami in mučenjem prisilijo, da postanejo vojaki.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 2
(Foto: wikimedia.com)

Zdi se, da bi bil najboljši korak do uničenja otroškega dela, da se preprosto prepove, vendar so primeri pokazali, da stvar le ni tako enolastna. V Bangladešu je zaradi zakona o prepovedi otroškega dela na cesti končalo 50.000 otrok, ki so bili v večini zaposleni v tekstilni industriji. Večina od teh je končalo v kamnolomih, ječah, še več pa v prostituciji, torej v sektorjih, ki so precej nevarnejši od tekstilne industrije.

Zgodovina otroškega dela v slikah - 9
(Foto: wikimedia.com)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,2
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,2
glasov 31
Komentarjev: 4
Boris Blagotinšek 04.11.2011 17:16:05
Novinar Bertrand Russel

KHMMMMM!!!
 
GR.GO. 09.04.2011 00:19:46
Jejžeš
 
Morana7 08.04.2011 07:12:21
A o sirotišnicah, ki so na veliko prodajale gojence o tam pa nič ? Pa to je bila ja človekoljubna organizacija....dobrodelnost ja obstaja že od Jezusa dalje ...organizirane socialne mreže pa se v Evropi ustanavljajo v 13stol...toliko časa so ljudje rabili, da so se spomnili še zakonsko umestit dobrodelnost...žal pa najdemo tudi zakon,ki pravi, da se je treba dajanju denarja revežem čim bolj ogniti...treba jih je zavajati...
Današnja podoba humanosti pa zgleda tako kot tale zadnji odstavek ....zakon je izvaja se ga ne....na koncu pa se še drznejo zagovarjati v stilu saj jim je bilo v tekstilni tovarni bolje , kajti prostitucija je še hujša....
Yugoslavia1992 07.04.2011 20:43:57
strašnu.
Več komentarjev