Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Črvi iz pekla - 2

Našli 'peklenske črve'!

R.B.
08. junij 2011, 11:49
0
Velikost pisave:

Znanstveniki z moderno tehnologijo prodirajo vse globlje v zemeljsko litosfero, kjer so temperature že blizu vrelišča. Pred kratkim so prišli do zanimivega odkritja.

Pri vrtanju 1,3 kilometra globoke luknje so znanstveniki iz univerze Princeton našli persenetljivo dobro razvite žive večcelične organizme, natančneje pol milimetra dolge črve Halicephalobus mephisto, ki so jih poimenovali v čast Faustovemu ponudniku nesmrtnosti.

Črvi iz pekla - 1
Rilec črva 'Halicephalobus mephisto' (Foto: New Scientist)

Princetonski profesor Tullis Onstott išče globokozemljske črve že petnajst let. Veliko so raziskovali južnoafriške rudnike, kjer so poskušali najti različne organizme tudi do 3 kilometre pod zemeljsko površino, kjer se temperature kamnin gibljejo med 80 in 110 stopnijami Celzija. Nekaj živih bakterij so našli tudi pod morskim dnom, vendar tako velikih organizmov, kot je 'mefisto', niso pričakovali.

Zelo zanimovo dognanje, do katerega so prišli ob odkritju novih črvičkov, pa je tudi to, da je voda, v kateri črvi živijo, stara okrog 2900 let. Črvički so torej že nekaj časa med nami, oziroma pod nami. Reproducirajo se nespolno, torej brez oploditve. Prehranjujejo se s preprostimi bakterijami, ki jih najdemo v podobnih okoljih.

Peklenski črvi, ki prihajajo iz velikanskih globin, živijo v okolju, kjer je zelo malo ali nič kisika. Znanstveniki že povezujejo to okolje s tistim, ki ga je najti tudi na Marsu oziroma pod njegovim površjem, kjer naj bi se skrivala tudi voda. Jasno je namreč, da ima Mars tekoče jedro iz železovega sulfida, kar pomeni da je temeperatura na določeni oddaljenosti od jedra primerna za tvorbo zapletenih beljakovinskih struktur. Kdo ve, morda nas pod površjem redčega planeta čakajo pravi marsovci v obliki malih, zlobnih mesojedih črvov.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,7
glasovi 3
Komentarjev: 0
Več komentarjev