Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

težave parov v spolnosti - 8

To je razlog, zakaj vedno manj seksate!

Ma.K.
16. januar 2018, 08:06
8
Velikost pisave:

Pravijo, da moški težje zadržijo svojega korenjaka v hlačah in se ne predajo spolnosti kot ženske, a to naj bi bil po besedah strokovnjakov samo mit, v katerem je bolj malo resnice. Dejstvo pa je, da sodobni pari vse manj seksajo in spolnosti namenjajo občutno premalo časa. Kako življenje z vse manj seksa vpliva na moške in kako na ženske?

Glede na podatke večletnih raziskav različnih inštitutov vsak peti človek v zakonu ali resnem razmerju v preteklem mesecu ni seksal niti enkrat, vse več je tudi takih, ki v partnerski skupnosti živijo zgolj kot cimri, ne kot spolni partnerji. Najpogostejši razlogi za zamiranje spolnosti v odnosu so hiter tempo življenja, poln stresa, skrb za bolne starše ali rojstvo otroka, a veliko večjo težavo pomeni fizično in čustveno oddaljevanje partnerjev, ki se kaže v zmanjšanju privlačnosti in želje po intimnosti.

težave parov v spolnosti - 9
(Foto: iStockphoto)

Vse pogostejša težava

Gre za težavo, na katero naleti večina zakoncev in partnerjev in na katero se je treba odzvati ter jo primerno obravnavati v trenutku, ko se zgodi, ne mesece ali celo leta pozneje, ker je takrat škoda v odnosu že tako velika, da se je ne da več popraviti. To ne vključuje okoliščin, v katerih je seks onemogočen, temveč tiste, v katerih se eden ali drug, morda celo oba, seksu namenoma izogibata. Če se začne spolnosti izogibati samo eden izmed partnerjev, za drugega to lahko predstavlja izjemen čustven in fizični stres. Trčita lahko celo ega – partner, ki si ne želi seksa, ne razmišlja o občutkih in potrebah svoje boljše polovice. Pogosto ga celo obtožuje, da mu gre v odnosu »samo za seks«.

V resnici je seks v razmerju povsem normalna in naravna stvar, njegova pogostost pa je odvisna od vrste samega odnosa med partnerjema. Po predsodkih sodeč so moški oziroma vsaj večina njih tisti, ki jim v zakonu primanjkuje seksa. A izsledki številnih raziskav razkrivajo, da sta na spolnost enako navezana oba spola, torej se ne sme posploševati.

težave parov v spolnosti - 10
(Foto: iStockphoto)

Abstinenca v razmerje vnaša nervozo

Naj bo slab, odličen ali nekaj srednjega – seks je osnovna potreba vsakega človeka. Medtem ko nekateri lažje prenašajo abstinenco, lahko drugi v »dnevih suše« ponorijo in se začnejo vesti povsem v neskladju s svojim karakterjem. Čeprav se o tem, kako moški prenašajo pomanjkanje seksa, več govori, pa na račun žensk obstaja veliko vicev in teorij o histeriji ter nervozi, ki naj bi ju povzročal celibat. Že stari Grki so za ženske, ki so bile daljši čas 'na suhem', govorili, da trpijo zaradi histerije, histera pa je latinski izraz za maternico.

Stari Grki so verjeli, da ženske pri seksu dobivajo impulz užitka, ki potuje od maternice po celotnem organizmu. Če seksa ni, tudi tega impulza ni, zato ne more potovati po telesu, posledično pa trpijo vsi organi. Rezultat tega naj bi bila po njihovem prepričanju nervozna ženska, ki vse svoje frustracije zdravi na ljudeh okoli sebe. In če so nekoč brez kakršnih koli raziskav verjeli tej teoriji in zato še v prejšnjem stoletju histerijo pri ženskah zdravili tudi z vibratorji, so današnji strokovnjaki odkrili znanstveno razlago za vedenje žensk v daljših obdobjih abstinence od spolnosti.

težave parov v spolnosti - 8
(Foto: iStockphoto)

Biologija potrebe

Pri ženskah v plodnem obdobju, to je od začetka menstruacije do menopavze, se želja po seksu povečuje in zmanjšuje glede na dneve menstrualnega cikla. Med ovulacijo, to je po navadi sredi cikla, je želja po seksu največja. Prav tako se poveča v dneh pred nastopom menstruacije, v tem času pa jim seksa najbolj 'primanjkuje'. Ker spolnost spodbuja sproščanje hormona sreče, človeški psihi zagotovo manjka ta 'izpušni ventil', posledice na ženskah pa niso nič hujši od moških, pravijo zdravniki.

Če je bilo masturbiranje pri ženskah nekoč tabu tema, rezultati številnih sodobnih raziskav potrjujejo, da se tudi ženske na ta način razbremenijo, se sprostijo in vržejo s sebe breme stresa, še posebej v obdobjih abstinence. Čeprav se pripadnice nežnejšega spola, gledano v svetovnem merilu, nekoliko manj samozadovoljujejo kot moški, vsekakor gre za običajen in pogost pojav pri obeh spolih, ki se ga nihče ne bi smel sramovati. Navsezadnje koristi tako telesu kot duševnemu in čustvenemu stanju posameznice in posameznika.

težave parov v spolnosti - 4
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,3
glasov 8
Komentarjev: 8
 
ceta69 17.01.2018 13:42:05
ženske denar akcija...........................
Frane Šajn 17.01.2018 13:03:04
Mogoče je kriv položaj na naslovni sliki, zato ker v taki pozi rabiš res dobro one ne pa pimpek!
 
dirham 17.01.2018 04:38:56
ZATO KER MOGOCE NI SVOBODE GOVORA IN KOMENTIRANJA??????!!!!!!
 
userData 16.01.2018 21:15:33
Stanje v državi odseva dejansko stanje na preostalih področjih življenja. Ustvarili ste sistem kjer ljudje delajo po cele dneve za minimalen denar, da pa to še ni vse, so pa službe začinjene še z obilo stresa. Kdor pa nima službe, se pa obremenjuje z dejstvom, da je nima. Kam mislite, da to pelje? V bistveno višjo mortaliteto prebivalstva. V bistvu uničujete lasten narod. Če ne bo sprememb, boste v parlamentu samo še sami sebi namen...
 
exdetektiv 16.01.2018 18:48:27
končno,,,bitkonj gre dol ali bolje rečeno na smetišče zgodovine ,,,rekcija je stekla ,,,hvalabogu končno
slovenc79 16.01.2018 15:25:31
mogoče je problem, to, da moški skoraj ženske niti pogledat več ne sme, ker je takoj obtožen nadlegovanja? tudi moški smo ljudje, nismo seks mašine, ki bi divjali, kadar bi ženskam to zapasalo, in popolnoma hladni, ko jim ne paše.
Mejduš 16.01.2018 16:47:16
nekaterim moškim že mine ki hoče da bi res jo obdaril vse kar se želi,za tiste par minut,so pa ženske ki niso takšne, pa imaš več od sex in tudi ji z veseljem darilo podariš še več.
BŠK 16.01.2018 18:14:08
To je danes postal drag šport in večina omenjeno kar lahko nadomesti z drugimi zadevami Danes tudi žal delujemo celi dan od doma in večina živi samsko življenje ter ob priložnosti skoči na katero od strani Zamislite se!
Več komentarjev