Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Kendra Wilkinson in Hugh Hefner

Seks pri 70? Zakaj pa ne?!

Moškisvet.com
15. maj 2017, 15:50
11
Velikost pisave:

Dejstvo je, da spolnost v zrelih letih ni enaka najstniški spolnosti. Kljub vsemu pa v njej lahko uživajo tudi starejši, še posebno če se svojim zmožnostim prilagodijo in najdejo nove načine, s katerimi lahko zadovoljijo tako sebe kot partnerico.

Težave
Ne le zdravstvene težave, na spolnost močno vplivajo tudi čustvene težave. Pri tem bo najbolje pomagal odkrit pogovor s partnerjem. (Foto: iStockphoto)

Aktivno spolno življenje pripomore tako k fizičnemu kot tudi duševnemu zdravju. A ko se moški stara, raven testosterona začne nihati. Tako lahko nastanejo motnje erekcije, šibkejše ejakulacije, manj intenzivnih in krajših orgazmov ter podobno. Poleg tega na spolnost močno vpliva tudi zdravje, še posebno če trpite za kroničnimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, artritis, če ste pred kratkim prestali operacijo, če jemljete nekatera zdravila, kot so zdravila za visok pritisk, antihistamine, antidepresive ali beta blokatorje.

Ne le zdravstvene težave, na spolnost močno vplivajo tudi čustvene zagate. Čeprav veliko starejših parov pravi, da je njihova spolnost bolj zadovoljujoča, saj imajo več časa zase, več zasebnosti, niso več obremenjeni z neželeno nosečnostjo, pa po drugi strani občutijo pritisk zaradi zdravstvenih, finančnih težav in drugih sprememb življenjskega stila. V teh letih je pogosta tudi depresija, ki prav tako zmanjša željo po spolnosti.

Zdravnik
O svojih težavah se odkrito pogovorite tudi s svojim zdravnikom. (Foto: iStockphoto)Kljub vsem spremembam, ki jih človek doživi s staranjem, je pomembno, da ne obupate in raje najdete načine, s katerim se boste prilagodili svojim omejitvam in še vedno uživali v spolnosti. Nekaj nasvetov vam ponujamo spodaj:

Pogovorite se s svojo partnerico: Včasih je težko spregovoriti o spolnosti, sploh če ste odraščali v okolju, kjer je to tabu tema. A če o svojih željah, potrebah in skrbeh odkrito spregovorite s svojo partnerico, bosta skupaj veliko lažje našla rešitve in bosta pri iskanju teh manj obremenjena in bolj kreativna.

Obiščite zdravnika: Svoje težave zaupajte zdravniku. Ta vam bo namreč lahko pomagal s primernim zdravljenjem ali pa prilagodil zdravljenje kroničnih bolezni tako, da bo čim manj oviralo vaše spolno življenje. Če ste na primer zaskrbljeni glede spolnosti po srčnem napadu, tega nikar ne skrivajte pred zdravnikom, saj vam bo ta znal natanko pojasniti, kdaj začeti spolnost, in vam razjasnil vsa napačna prepričanja o spolnosti in srčnih boleznih. Če zdravljenje poteka normalno, lahko namreč spolnost po srčnem infarktu začnete že četrti teden po infarktu. Če na primer trpite za artritisom in so bolečine pri spolnosti premočne, vam bo zdravnik svetoval, da si pred spolnostjo privoščite toplo-hladno kopel, ki bo zmanjšala bolečine v sklepih. Pomembno je, da se zavedate, da se zdravniki vsak dan srečujejo z najrazličnejšimi vprašanji in naj vas zato nikar ne bo sram zastaviti tudi tistih najbolj neobičajnih.

Razširite svojo definicijo spolnosti: Spolni odnos je le eden izmed načinov za izpolnjujočo spolnost. Dotiki, poljubi in druge intimnosti so lahko prav tako prijetni za vašo partnerico in vas. Pri tem se zavedajte, da je normalno, da imata s partnerico s staranjem drugačne potrebe in zmožnosti v spolnosti. Tako bodite odprti za eksperimentiranje in poiščite nove načine, ki vama ustrezajo.

Starejši par
Nikar ne obupajte. Namesto tega se raje prilagodite svojim omejitvam in najdite nove načine do zadovoljive spolnosti tudi v starosti. (Foto: iStockphoto)

Opustite rutino: Le majhne spremembe lahko močno izboljšajo vaše spolno življenje. Namesto da imate spolne odnose zvečer, jih prestavite na bolj zgodnjo uro, ko imate največ energije. Poleg tega si vzemite več časa za predigro, saj bo lahko trajalo dlje, da se vzburite kot pred leti. Poskrbite za romantično ter sproščeno vzdušje in preizkusite nove položaje.

Ne obupajte: Pogosto je to najtežje, če ste pred kratkim izgubili partnerja in si niti predstavljate ne več, da bi kdaj lahko začeli novo razmerje. Čeprav se vam trenutno to ne zdi mogoče, pa je pomembno, da ostajate v družbi in se ne zapirate med štiri stene. Tako boste lažje preboleli smrt partnerja, poleg tega imate več možnosti, da boste nekoč, ko si boste znova zaželeli družbe, lažje spoznali novo partnerico. In zapomnite si: nihče ni prestar za čustveno bližino in intimnost.

In kar je najpomembnejše: pazite na svoje zdravje. Uživajte zdravo prehrano, ostanite aktivni, izogibajte se alkoholu, kajenju in prepovedanim drogam. Ne izpuščajte rednih zdravstvenih pregledov, še posebno če ste kronični bolnik ali jemljete zdravila, in nikar se ne pozabite smejati.

starejši moški in mlajša ženska med predigro
(Foto: iStockphoto)
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,9
glasov 8
Komentarjev: 11
Divja Ženska 18.05.2017 08:20:16
Čas je, da začnemo rušiti tabuje in neumnosti, ki nam jih "prodajajo" razni mediji. In potem z njimi omejujemo sami sebe... S starostjo se življenje ne ustavi in poslabša, ampak je lahko tako izpolnjujoče in navdihujoče, kot še nikoli prej. Meni se je po 50. letu šele začelo dogajati. :-) Prej sem svojo energijo usmerjala v delo in družino, zdaj pa jo vase in v nov partnerski odnos. Kako čudovite reči odkrivam! Magična formula za izjemen sex tudi po 60. letu je tantra. Moj partner je zaradi nje pri 68 letih vzdržljiv kot mladenič . No, seveda spada zraven tudi dobra skrb za telo, čustva in duha! Poznate zgodbo o tekmovanju žab? Zmagala je tista, ki je bila gluha in ni slišala negativnih komentarjev gledalcev, kako nemogoče je premagati vse ovire na poti... Tako nekako naj bi bilo tudi v življenju! Raziskovati stare modrosti ( ja, nismo najbolj modra generacija) , preizkušati in deliti pozitivne izkušnje, ne pa rekla- kazala!
Katalizator 18.05.2017 08:32:36
Ti se kar tolaži....
emilzapata 20.05.2017 08:25:27
pred kratkim sem spoznal divjo 65 letnico, pa mi ni "potegnilo", verjetno ne bi niti tantra, pri mlajših imam vsaj željo, tu pa še tega ni bilo.
pepcaXkunaverjeva 17.05.2017 18:37:06
ali bi bila potrebna na tem področju medgeneracijska solidarnost oz. sodelovanje, ne glede na starost?
biggbrader 17.05.2017 20:46:44
Ja, seveda, poglej Cmerarja, Trumpa in podobne tipčke iz Hollywooda
 
bodipameten 17.05.2017 16:35:38
tud pri 90 bi če bi bla taka zraven hehe, sam bi moral meti zajetno denarnico
Katalizator 17.05.2017 14:58:26
Tistle Playboyev ata ga lahko da not samo še z beštekom.
bodipameten 17.05.2017 16:33:24
hehe ampak ga da ,kaj pa ti ?
kor22 17.05.2017 17:12:39
in to najboljšim na svetu, zaj mi bojo sicer nabili minuse ker jih večina zagovarja svoje debele, ampak ok daš žakl čez glavo pa glih tak gre, al pa v temi še boljše če je tud postava slaba.
 
jankoa 17.05.2017 09:39:06
Zdravilo za visok pritisk? Zdravilo PROTI visokemu pritisku!
slice1 17.05.2017 14:40:26
Če je zdravilo ZA visok pritisk je lahko PROTI nizkemu :) kaj pa ta možnost?
Več komentarjev