Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Seksi

Najpogostejša vprašanja o orgazmu

Moškisvet.com
23. maj 2017, 15:50
1
Velikost pisave:

Orgazem nekaterim predstavlja neznanski užitek, tistim, ki ga ne morejo ali ne znajo doseči, pa pravo uganko. Preberite, kaj je orgazem in ali je seks brez njega lahko prav tako dober.

Seksi
Orgazem ne sme biti končna destinacija, temveč potovanje, med katerim znova in znova odkrivate nove stvari.

Orgazem velja za končni cilj vsakega spolnega odnosa. Zaradi pritiska, ki ga marsikdo občuti, ker si želi doseči orgazem, ga številni pravzaprav ne morejo doseči. Manj kot se boste torej obremenjevali z njim in več kot boste vedeli o njem, lažje ga boste dosegli.

Kaj pravzaprav je orgazem?

Orgazem je intenziven občutek spolnega zadovoljstva, ki ga doživimo med spolno aktivnostjo tako moški kot tudi ženske. Med orgazmom začne srce hitreje biti, dihanje pa postane pospešeno in globlje. Ženske med doživljanjem orgazma običajno občutijo ogromno olajšanje in sprostitev napetosti, kar je posledica krčenja genitalnih mišic. Ženske lahko poleg tega doživijo več zaporednih orgazmov, če stimulacija ni prekinjena. Pri moških krčenje mišic povzroči ejakulacijo, izbrizg semenske tekočine iz penisa. Za tem moški ne more takoj doživeti ponovnega orgazma, temveč potrebuje nekaj časa, da si "opomore". Čas med enim in drugim orgazmom se razlikuje od moškega do moškega in lahko traja od nekaj minut do nekaj ur, je pa to čas, v katerem se penis in testisi skrčijo nazaj na svojo primarno velikost.

Orgazem
Orgazem ni edini, ki določa, ali je bil seks dober ali ne. (Foto: iStockphoto)

Je odličen seks mogoč tudi brez orgazma?

Čeprav je orgazem več kot prijeten, ni nikakršno merilo za to, ali je seks dober ali ne. Intimnost, ljubezen, strast in kemija med partnerjema namreč lahko povzročijo popolnoma enak, če ne še boljši občutek. Poleg tega imajo številni ljudje težavo z doseganjem orgazma, zato začnite uživati v vseh vidikih spolnosti in se ne obremenjujte, če je orgazem za vas neznanka. S partnerjem raziskujta telesi, privoščita si skupno kopel, masažo, poljubljajta se, božajta, slačita in predvsem prisluhnita eden drugemu. Če orgazma ne morete doživeti s penetracijo, si privoščita oralni seks ali skupno masturbacijo. Tudi to je del zdrave spolnosti.

Kako vem, da sem doživel/-a orgazem?

Večina ljudi bi na to vprašanje odgovorila, da vsakdo zelo dobro ve, kdaj ga doživi. Splošni simptomi orgazma so sicer pospešeno dihanje, hitrejše bitje srca, krčenje mišic, predvsem v predelu genitalij, topel val, ki "pretrese" telo, in sprostitev napetosti. Vendar ljudje orgazme doživljamo na različne načine, zato univerzalnega odgovora na zastavljeno vprašanje ni.

Kakšna je razlika med klitoralnim in vaginalnim orgazmom?

Razlikovanje med klitoralnim in vaginalnim orgazmom je populariziral Sigmund Freud, ki je orgazem pripisal človeškemu psihološkemu razvoju. Freud je trdil, da je klitoralni orgazem značilen za mlade in nedozorele ženske, vaginalni pa za zdrave odrasle ženske. Po njegovem mnenju je bila ženska, ki je lahko dosegala le klitoralni orgazem, zaostala v razvoju in ni bila spolno dozorela v celotnem pomenu besede. Vendar je bila ta njegova teorija ovržena, saj se mnogi strokovnjaki niso strinjali z njim in so trdili, da je orgazem pač orgazem, ne glede na to, s stimulacijo katerega dela telesa je bil dosežen. Glavna razlika med orgazmoma je, da klitoralni orgazem dosežemo s stimulacijo klitorisa oziroma ščegetavčka, vaginalnega pa s penetracijo.

predigra
Ženske lažje doživijo orgazem s stimulacijo klitorisa kot s penetracijo. (Foto: Reuters)

Kako pripeljati žensko do orgazma?

Številne ženske trdijo, da je orgazem težje doseči s penetracijo kakor s stimulacijo klitorisa, in večina se strinja, da so najbolj priljubljeno orodje za stimulacijo ščegetavčka prsti in jezik. Masaža, predigra, direktna stimulacija ščegetavčka in vaginalne odprtine s prsti in jezikom, draženje točke G, drgnjenje penisa ob klitoris, vse to so načini, kako žensko pripeljati do orgazma. Kombinirajte, preizkušajte in raziskujte.

Kako preprečiti prezgodnji izliv?

S prezgodnjim izlivom se vsaj nekajkrat v življenju sreča prav vsak moški. K sreči je tovrstne težave večinoma mogoče premagati, veliko lažje pa bo moškemu spoprijeti se s to težavo, če bo imel ob sebi razumevajočo in potrpežljivo partnerko. Pred spolnim odnosom naj se moški samozadovoljuje, pri učenju podaljševanja časa od erekcije do izliva pa lahko pomaga tudi partnerka. Partnerjev penis naj draži toliko časa, da bo tik pred izlivom, on pa naj jo na to opozori, da partnerka pravočasno preneha, stisne penis tik pod glavico in tako prepreči izliv ter potisne spermo nazaj. Izliv odlagajta večkrat zapovrstjo, pri zadnjem poskusu pa naj pride do izliva. Zaradi nakopičene semenske tekočine bi namreč lahko prišlo do vnetja prostate. Ko sta to stopnjo osvojila, naslednjič nadaljujta z enakim početjem, le da draženje z roko zamenjata s penetracijo, vajeti pa naj v svoje roke vzame moški. Če te vaje ne pomagajo, lahko v lekarni kupite posebno razpršilo, ki podaljšuje erekcijo.

Slaba erekcija
Težave z erekcijo je mogoče preprečiti in premagati. (Foto: iStockphoto)

Zakaj nekateri hlinijo orgazem?

Razlogov za to je več, večinoma pa ljudje hlinijo orgazem zato, da bi ugodili partnerju in ga spodbudili, naj čim prej zaključi. Razlogi pri ženskah so predvsem pomanjkanje samozavesti in prikrivanje tega, slab spolni odnos s partnerjem, ki se jim "smili", ter zdravstvene težave, zaradi katerih ne morejo doseči orgazma, ne želijo pa, da bi partner mislil, da je bil seks slab. Moški orgazem najpogosteje hlinijo zato, da bi prikrili težave z erekcijo ali to, da so se pred spolnim odnosom samozadovoljevali, ker so utrujeni, neizkušeni ali jim je enostavno dolgčas med seksom in si želijo, da bi se seks čim prej zaključil.

Zakaj je orgazem koristen?

Orgazem naj bi imel izjemno blagodejen učinek na naše zdravje. Številne raziskave so tako pokazale, da naj bi orgazem podaljševal življenje, pozitivno vplival na zdravje srca in ožilja, pomagal v boju proti depresiji, ščitil moške pred rakom prostate, branil pred migrenskimi glavoboli, zagotavljal kakovosten spanec, zniževal željo po prehrani in cigaretah ter pomagal pri hujšanju.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 1
kajenje je zdravo 25.05.2017 09:05:48
Orgazem je podla prevara matere Narave in oceta Boga, da ga ne mors vzet tapravcajt vn in posledicno je na svet 6 miljard ldi prevec.
Več komentarjev