Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

moški spolni ud

Če ga zviješ, se lahko zlomi

Ma.K.
13. september 2017, 08:51
1
Velikost pisave:

Večina odraslih žensk bolj malo ve o moškem spolovilu. Pa čeprav poznavanje moškega penisa lahko dodobra izboljša seksualno življenje ženske. Zato vam ponujamo nekaj informacij o anatomiji, erekciji in delovanju moškega spolovila.

Čudež narave
Dolžina ni bistvena, pomembni so detajli.

Povprečna dolžina: 13 do 17 cm

Je moj penis dovolj velik? S tem vprašanjem je že od nekdaj obseden marsikateri moški. Zato so se strokovnjaki temeljito lotili iskanja odgovora. Razsikave so pokazale, da je povprečna velikost moškega spolovila od 13 do 17 centimetrov, ko je v erekciji in od 7,5 do 10 centimetrov, ko je v stanju ' uplahnjenosti'. Nekateri penisi so videti manjši, kot so v resnici, to pa je zaradi maščobnega tkiva na spodnjem delu trebuha, ki prikriva njihovo pravo velikost.

Ni vse v centimetrih

Je velikost pomembna? Sploh ne! Ženski orgazem je odvisen predvsem od stimulacije klitorisa. Zato so bolj kot dolžina, pomembni gibi moškega med samim seksom. Če kljub vsemu partnerja čutita potrebo po povečanju penisa, naj si v erotični trgovini kupita črpalko ali obroček za penis. S pripomočki je penis mogoče povečati zato, ker se z njihovo uporabo v tem delu telesa nabere večja količina krvi.

Marlenna z zlatotičem
Nekatere so za ekstreme! (Foto: Max Modic)

Jutranja erekcija

Če si ženske še tako zelo domišljate, da se moški zbujamo z erekcijo, ker spite poleg nas, je resnica, žal, drugačna. Jutranja erekcija je zgolj posledica sanj ali REM faze spanca oziroma  nevrološke aktivnosti in sproščanja testosterona. Zdrav moški med spanjem doživi v povprečju tri do pet erekcij. Ženske seveda opazijo le tisto jutranjo.

Če ga zviješ, se lahko zlomi

Čeprav v penisu ni kosti, je 'corpus cavernosum' ali kavernozno erektilno tkivo, ki ga med erekcijo zapolni kri, grajeno iz takega tkiva, ki v primeru, da ženska hitro in nespretno zvije penis, lahko poči. Kako običajno pride do tega? Ženska je na moškem, strastno seksata, eden od njiju naredi napako in … penis se zlomi. V takem primeru mora moški poiskati zdravniško pomoč, saj je potreben operativni poseg, nato pa še šest tednov popolnega mirovanja.

Njegovi testisi ne bodo počili, če ne bo ejakuliral

Zdravniki so razkrili resnico o znanem moškem izgovoru, s katerim mnogi več ali manj uspešno prepričajo svojo žensko za seks. Saj poznate stavek: "Če mi stopi in ne bova seksala, me bo bolelo, ker mi bo razneslo jajca!" Resnica je, da so testisi dokaj fleksibilni in se v času vzburjenega stanja lahko razširijo za 25 do 50 odstotkov. Zaradi zastoja krvi sicer lahko moški občutijo rahlo bolečino, če ne ejakulirajo. Testisi celo rahlo pomodrijo, ker kri izgublja kisik. Ampak, roko na srce, vse kar se lahko v takem primeru poškoduje, je moški ponos.

Se ne 'dvigne'? Ni kriva ženska!

Težave z erekcijo se velikokrat pojavijo zaradi odnosa, ki ga imajo moški do svojega telesa. Kajenje denimo oži krvne žile v penisu. Te so že tako ali tako ozke, saj v premeru merijo od pol do enega milimetra. Upoštevaje, da je erekcija odvisna od pretoka krvi v penisu, vsakršno ožanje zmanjša njegovo trdoto. Kadilci imajo veliko več možnosti, da postanejo impotentni kot nekadilci. Veliki sovražnik potence je tudi alkohol.

Občasne težavice sicer še niso vzrok za skrb, če pa se težave pojavljajo pogosto, mora moški obiskati zdravnika. Erektilna disfunkcija je namreč lahko znak za resne zdravstvene težave, saj se lahko že v treh letih pojavijo bolezni ožilja in v osmih letih diabetes. Če pa ima moški tudi povišan krvni pritisk, tvega infarkt ali pa možgansko kap. "Penis je barometer za moško zdravje,"  trdi dr. Ridwan Shabsigh, profesor urologije na Univerzi Columbia v New Yorku.

Lizika
Tudi pretrdega si ne želite. (Foto: iStockphoto)

Predčasna ejakulacija je težava, ki jo je mogoče odpraviti

Raziskave kažejo, da ima kar tretjina moških predčasno ejakulacijo. To seveda ne pomeni, da moški ne more uživati v maratonskem seksu. Pogoj je le, da k zadevi pristopi odprto in potrpežljivo. O težavici se mora odkrito pogovoriti s svojo partnerico, ona pa mu mora zaupati, kaj jo vzburja. Seks lahko podaljšata z 'metodo ohlajevanja'. Ko začutita, da se je vzburil, prekineta igro in pustita, da se on malce ohladi. Nato lahko začneta znova. Tak način bo odličen trening za daljši seks. Drugi učinkovit način je božanje brez penetracije. Na ta način se bo moški naučil, kako čim dlje obdržati erekcijo brez občutka, da mora nekaj narediti v zvezi s tem.

Če erekcija traja predolgo ...

Kadar erekcija traja še dve do tri ure po ejakulaciji, lahko gre za zdravstvene težave, vzrok zanjo je namreč nabiranje krvi v gobastem tkivu uda. S tem ko se arterije penisa širijo in učvrščujejo, pritiskajo na vene, ki sicer odvajajo kri. Zaradi tega se kri zadrži v penisu. Posledica je, da vse več krvi prihaja v penis in vse manj je odteka, to pa omogoča močno erekcijo. Po ejakulaciji se krvne žile sprostijo, kri pa odteče iz penisa. Če kri ostane ujeta v udu, postane erekcija boleča. In če je ne zdravimo, je lahko posledica impotenca. Stanje, bolj znano pod imenom priapizem, v glavnem nastane pri moških, ki bolehajo zaradi anemije srpastih celic, diabetesa ali levkemije. Če ima vaš moški take težave, naj čimprej obišče zdravnika, saj se z odlašanjem njegovo zdravstveno stanje lahko le poslabša.

Moško mednožje
Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasova 2
Komentarjev: 1
24pišancov 13.09.2017 16:04:53
Jaz pa mojga kar na vozelj zavežem
Več komentarjev