Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

baterija

Nova tehnologija, ki premika meje!

N.J.
28. januar 2015, 11:17
2
Velikost pisave:

Izraelsko podjetje Steredot trdi, da bodo v roku leta dni na tržišče poslali nov sistem, ki naj bi omogočal napolnitev baterije električnega avtomobila v pičlih treh minutah.

StoreDot

Takšna možnost bi pomenila velik poskok v razvoju električnih avtomobilov in korak naprej v uporabnosti tovrstnih vozil. Ena največjih težav električnih avtomobilov je namreč prav dolgotrajno polnjenje baterij in kratek doseg avtomobila v primerjavi z dosegom avtomobila na bencin oziroma dizelsko gorivo.

Številna podjetja se tako trudijo razviti tehnologijo, ki bi omogočala bodisi hitrejše polnjenje bodisi daljši doseg, ali celo oboje. Izraelsko podjetje StoreDot obljublja, da bo njihov polnilni sistem na tržišču že v roku leta dni. Njihove baterije bodo uporabljale 'organsko kemijo', v razvoj katere je podjetje vložilo okoli 42 milijonov dolarjev. Delovale naj bi s pomočjo 'nanodot' tehnologije, za katero najbolj preprosta razlaga, ki jo ponujajo, je, da gre za posebne nanokristalčke, dolge po 2 nanometra. "So bioorganske peptidne molekule, ki pišejo nova pravila v razvoju pametnih telefonov in njihovih zmogljivosti," še dodajajo. 'Nanodots' naj bi bile zelo prilagodljive glede velikosti in oblike, ker naravno oddajajo rdečo, zeleno in modro svetlobo, pa naj bi predstavljale korak naprej v razvoju zaslonov.

baterija

Za polnjenje baterije za električni avtomobil z novo tehnologijo naj bi tako, kot poroča transportevolved.com, potrebovali toliko časa, kot za polnjenje rezervoarja z gorivom. Podjetje je sicer preteklo leto že predstavilo tehnologijo, ki omogoča polnjenje baterije za pametne telefone v 30 sekundah.

Ali jim bo uspelo razviti tehnologijo za električne avtomobile ali ne, bo pokazal čas. Dejstvo pa je, da je takšnih podobnih najav raznovrstnih podjetij razmeroma veliko, glede na to, da je zadeva še v fazi raziskav, pa utegne biti pot od eksperimenta do proizvodnje še nekoliko daljša od predvidene.

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 5,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5,0
glasovi 4
Komentarjev: 2
Witmajer Franc 28.01.2015 17:23:16
firma se imenuje Storedot..in ne Steredot kot pišete..
polnjenapaprika 30.01.2015 03:17:44
verjetno je od konkurence :) adidas-adios, adibas, adihas, Reebok-Rebuke it'd
Več komentarjev