Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
Konec brezplačnih filmov. Zaprli BTjunkie

Konec brezplačnih filmov. Zaprli BTjunkie

M.J.
06. februar 2012, 15:03
10
Velikost pisave:

Spletno stran BTjunkie so sicer zaprli prostovoljno in to zaradi strahu, da njeni lastniki ne bi končali kot Kim Dotcom. In kot kaže je zaprtje MegaUploada in aretacija Dotcoma naredila to, za kar si nekateri lobiji tako mrzlično prizadevajo.

S tem je bilo poslano jasno sporočilo ostalim 'ponudnikom' za izmenjavo datotek in stranem za iskanje torrentov. Danes so tako, po sedmih letih delovanja, zaprli enega izmed najpopularnejših iskalcev torrentov BTjunkie, ki se v svetovnem merilu uvršča na 390. mesto po številu obisku.
Za razliko od MegaUploada, strani BTjunkie ni zaprl FBI, temveč so jo zaprli prostovoljno, na strani pa je sedaj moč prebrati samo še sporočilo: ''To je konec moji prijatelji. Odločitev ni bila enostavna, toda odločili smo se za prostovoljno zaprtje. Več let smo se borili za vašo pravico do komuniciranja, toda sedaj je čas, da krenemo naprej. Bila je življenjska izkušnja in želimo vam vse najboljše.''

Z zaprtjem iskalnika torrentov si želi ekipa BTjunkija izogniti vsem potencialnim problemom in tožbam, zaradi katerih bi lahko stopili po stopinjah Kima Dotcoma. Ta je namreč v priporu in čaka na izročitev in sojenje. In če bo spoznan za krivega po vseh točkah obtožnice, ga lahko čaka tudi do 50 let zapora.

Tudi nekatere druge spletne strani za izmenjavo datotek, so svoje spletne strani zaprle prostovoljno, ali pa so prepovedale deljenje datotek z ostalimi uporabniki. Vsi ti dogodki kažejo, da trenutno za zapiranje internetnih strani in za borbo proti spletnemu piratstvu niso potrebni niti SOPA niti ACTA, temveč obstoječi zakoni. Zato lahko le upamo, da Evropski parlament ne bo ratificiral kontroverzne ACTE. V prihodnje lahko pričakujemo zapiranje še nekaterih strani za izmenjavo datotek in iskalnike torrentov, saj njihovi lastniki ne želijo končati kot Dotcom.

Preberite tudi o Anonymousu, ki je napovedal napada na slovensko vlado.


Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!

 

 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 4,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4,0
glasovi 4
Komentarjev: 10
 
Mirhollio 07.02.2012 13:10:42
Kaj pa če si si recimo film Forrest gump kupil na VHSu ... Zdaj pa bi rad imel blue ray. Takrat bi po mojem moral plačati samo medij, pa recimo še kak dodatek, ne pa celotno copyright filma. Film je morda banalen primer, ampak pri glasbi je zadeva drugačna. Določene pesmi lahko kupiš pa 300 krat če sis trasten zbiratelj določenega žanra glasbe... Ni zakonodaja spiljena dobro ne v eno, in ne v drugo smer...Je pa definitivno da nekdo z minimalcem ne bo mogel kupiti filma za 30 eurov. Posledično se lahko upočasni prodaja zabavne elektronike. Te pravice lahko sprožijo domino efekt po mojem. Vem da ni kul da downloadaš nek film, katerega je nekdo moral kupit, ampak če je bila opcija si pač tole naredil...
AfactSk8s 07.02.2012 10:32:32
bo že potrpu teh pol leta v zaporu, potem pa itaq sistem pade in bomo spustil vse zapornike...
xGLACIERx 06.02.2012 21:01:10
bedarija od bedarije...tolk o naši svobodi izražanja in komunikacije
blabla33 06.02.2012 21:58:29
Tle ne vem če gre za svobodo izražanja. Če ti vzameš nek produkt in ga začneš deliti zastonj je to kraja patenta. Tako kot da bi jaz kopiral iPhone in ga prodajal pod mojo znamko. Ljudje samo nočejo sprejet da ne bo več nič zastonj. Če pa dobro premisliš noben ni reku da smo upravičeni do zastonj filmov, to je kraja.
Šnaus Pinmur 06.02.2012 22:19:18
v bistvu ni kraja patenta. v tvojem primeru bi iphone kopiral in prodajal ter tako služil na tuji ideji. film pa nekdo kupi in ga nato brezplačno naloži na splet kjer ga drugi brezplačno downloadajo. se strinjam da lahko takšne spletne strani služijo denar (ko uporabniki lahko kupijo upload namesto dejansko uploadajo) ampak v večini se tudi takšne spletne strani preživljajo z oglaševanjem, ki nima nobene veze z krajo in preprodajo. kar pa se tiče albumov glasbenih skupin bi pa tako ali tako mogli biti zastonj. zakaj? glasbeniki služijo svoj denar z koncerti album pa je zgolj reklama za koncert. to je tako kot da bi v trgovini moral kupiti tiste vzorčke k jih študentke ponavadi ponujajo vsakemu k gre mimo. to da so albumi plačljivi je zgolj in samo zato da založbe služijo mastne denarje. sploh pa verjemi dejanski avtorji glasb od ACTA-e in SOPA-e ne bojo imeli nič.
Breacher 07.02.2012 10:37:39
Ti govoriš o mainstreamu. Tukaj se res da preživljati z koncerti.

V alternativi in nasploh v "underground" sceni je pa to malce drugače in pride skupini vsak cekin zelo prav, tako je prav da se kupuje albume in s tem podpira skupino.
Šnaus Pinmur 07.02.2012 12:16:00
edin problem je da od albumou skupina ne dobi nič oz.skoraj nič ker use pobere založba. tist k so pa brez založbe pa mislem d izredno težko spravjo svoj album na prodajne police in jih povečini glasbeniki fizično sami prodajajo
Breacher 07.02.2012 12:19:10
Ni ravno tako. Majhne založbe ne delujejo tako kot delujejo tiste velike kot je EMI, Universal, Virgin,...
Tristokosmatih 06.02.2012 18:59:41
Kim com hahaha
 
hawk2 06.02.2012 15:39:56
škoda.
Več komentarjev