Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Googlovi podatkovni centri - 13

Googlovi apetiti po energiji

A.M.
27. november 2012, 08:31
3
Velikost pisave:

Ameriški velikan spletnih vsebin je razkril svoje energetske potrebe in šokiral svetovno javnost. Morda le niso tako "zeleni", kot se je zdelo.

Googlovi podatkovni centri - 16
(Foto: Google)

Googlove strežniške "farme" za svoje delovanje stalno porabljajo 260.000 kW električne energije, kar predstavlja približno četrtino električne energije, ki jo proizvede povprečna jedrska elektrarna.

Takšna poraba seveda zahteva svoj okoljski davek, saj so v letu 2010 pri Googlu v ozračje izpustili 1,5 milijona metričnih ton ogljikovega dioksida. Pri spletnem velikanu so zagotovili, da četrtino porabljene električne energije pridobijo iz obnovljivih virov, zlasti vetra, pred kratkim pa so investirali 131 milijonov evrov v največjo sončno elektrarno na svetu. Kakorkoli že, pri Googlu so energetsko potratnost upravičili z velikim številom uporabnikov spletnih storitev. Teh naj bi bilo po zadnjih ocenah kar 1,5 milijarde, izračuni pa pokažejo, da povprečni uporabnik mesečno porabi zgolj 0,18 kWh električne energije, kar je primerljivo s količino, ki jo v treh urah porabi 60-vatna žarnica.

Po njihovih besedah je treba upoštevati tudi dejstvo, da njihova spletna orodja uporabnikom prihranijo ogromno časa in energije. Uporabnikom ni treba v knjižnico, po nakupih ne gredo z avtomobilom, temveč jih opravijo iz udobnih domačih naslanjačev.

Googlovi podatkovni centri - 14
(Foto: Google)

Svoje mnenje pa lahko izrazite tudi na naši Facebook strani!
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasovi 3
Komentarjev: 3
Matija-Gubec 28.11.2012 10:09:54
glede na velikost in količino podatkov ki jih prenese vsako sekundo to sploh ni velik!!!!
mkmorfius 27.11.2012 16:36:18
Preko Googla se opravi cca 80% VSEH iskanj na planetu... a ni tko?
Več komentarjev