Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kaj vam je pri ženski najbolj pomembno?

strast
E igrače - 3

4 tehnološki napredki, brez katerih ne znamo več živeti!

N.J.
17. december 2015, 09:47
6
Velikost pisave:

Če smo še nedolgo nazaj brez težav shajali brez pametnih telefonov, tablic, USB ključkov in podobnih naprav, si danes življenje brez vsega tega težko predstavljamo. Pred vami so štirje izumi iz osemdesetih let preteklega stoletja, ki so doživeli velikanske napredke in brez katerih praktično ne znamo več živeti.

Polnilci telefonov

1. Polnilci za telefone

Vsakomur se je že kdaj zgodilo, da se mu je baterija telefona popolnoma izpraznila, recimo med izletom v gore, oziroma nekje, kjer ni imel dostopa do električne vtičnice. Neskončne ure brez mobilnega telefona, ko ne moremo ne fotografirati pomembnih trenutkov in ne nikogar poklicati, če smo v težavah, so preteklost. V žep lahko preprosto spravimo prenosno polnilno postajo in kjerkoli in kadarkoli napolnimo izpraznjeno baterijo mobilnega telefona, tablice, MP3 predvajalnika, fotoaparata ...

radio

2. Od kasete do MP3 predvajalnikov

Verjetno ste že videli, kako v filmih kar na ramenih prenašajo stari kasetnik in kar na ulici poslušajo glasbo, morda se celo spomnite dobrih starih 'walkmanov', prenosnih kasetnikov. Čeprav so bili to že prenosni predvajalniki, so imeli eno velikansko omejitev: na kaseto si lahko posnel nekaj pesmi, nato pa jo obračal in obračal in poslušal istih nekaj izbranih melodij.

Tablica
(Foto: Thinkstock)

MP3 predvajalniki omogočajo, da naložite široko paleto skladb in več ur poslušate glasbo, ne da bi se pri tem ponovila ena sama pesem.

3. Od 'stacionarca' do tablice

Bili so časi, ko ni bilo računalnikov, nato časi, ko so imeli računalnike za službene namene, potem je imela skoraj vsaka družina po en računalnik. Otroci so se kregali, kdo bo kdaj igral katero igrico, starši so imeli pri tem le toliko, da so umirjali prepire in odrejali, kdaj naj bo novi družinski zabavljač vklopljen in kdaj ne. No, vsaj pri mnogih je bilo verjetno tako. In zdaj? Nemalo je družin, kjer ima vsakdo svojo tablico (ali vsaj pametni telefon). Današnje tablice so neprimerno hitrejše, kar se delovanja tiče, kot računalniki nekoč, res pa da zaradi tega mnogi sploh ne znajo več normalno komunicirati. Izražanje preko sporočil in emotikonov je skorajda že prevzelo običajno pogovarjanje, pogovarjanje o tem, kaj je kdo objavil na katerem izmed socialnih omrežij pa osrednja tema pogovorov. Vredno je poskusiti, če sploh znate preživeti teden ali dva brez vseh teh naprav ...

Disketa

4. Od diskete do prenosnih diskov

Morda se nam zdi dandanes nekaj povsem običajnega, da lahko posnete na razmeroma majhno napravo naokoli prenašamo za cele fascikle dokumentov, na stotine filmov, na tisoče, deset tisoče fotografij ... Da, vse to omogočajo zunanji diski. Nekoč se je bilo pač treba zadovoljiti z disketami, na katere smo lahko shranili okoli 2 megabajta podatkov, današnji zunanji diski pa lahko hranijo tudi po 8 TB podatkov! Si predstavljate, koliko disket bi potrebovali za toliko podatkov?
 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 3,0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3,0
glasova 2
Komentarjev: 6
 
PonovnoRojen 14.08.2015 08:48:47
Boljši naslov bi bil: 4 tehnološki napredki ki dokazujejo da je človek hlapec tehnologije in samega sebe. To bo tudi poguba ki nas bo doletela. V resnici so to drugi štirje ampak ok...
Garrett 14.08.2015 08:05:09
Približno 5,5 Miljard disket (par miljonov gor al dol :-P ) bi rabl za en 8TB disk... poleg tega pa disketa ni prenesla 2 MB ampak 1,44 MB (seveda so bli različni tipi disket, ki so kvečjemu imele manjšo kapaciteto vendar je bla ta najbol razširjena )
Gašper Kumer 14.08.2015 11:38:00
5.5 miljonov pa res. Ti si pa napisal miljard.
McSurfer 13.08.2015 17:09:44
Jaz,ob vsakem koncu tedna ugasnem vse te igrače.Super se imam.
xtenzy 14.08.2015 06:45:08
lažeš
smajess 15.08.2015 09:41:45
jp lažeš... kko si pa napisu kle gor??? pamet...
Več komentarjev