BRANE, POMAGAJ

Ančka je obupana

16.03.2018, 7:11
3
Zdravo Brane! Redno berem vaše članke in tudi odgovore, ki jih pišete obupanim ljudem. Všeč so mi vaše zgodbe, zato bi se rada sedaj obrnila na vas. No, zdaj imam jaz problem, sem v dilemi. Stara sem 24 let, fant je leto mlajši. Fanta ljubim z vsem srcem, obožujem ga. Problem je v tem, da mislim, da se njegova čustva do mene ohlajajo, mogoče zato, ker mu večino časa težim, da mu nisem pomembna, da je raje v stiku z drugimi kot z mano. Večkrat je tudi ukazovalen. Sicer se dobivava še kar pogosto, ampak takrat, ko se dobiva se prepirava zaradi stvari, ki so meni bolj pomembne kot njemu. Na primer, o tem, da bi se preselila na svoje in da bi se osamosvojila. Ampak on noče nikamor, hoče ostati tam, kjer je, noče se premakniti. Potem se zaradi tega kregava. Še en problem je, da kar naprej hodi k svoji teti in stricu, ki sta mu sicer dala veliko materialnih stvari in ga razvajala, ampak zaradi tega mene zapostavlja. Njegova teta je tako zaščitniška, da obrekuje vsako dekle, ki mu je kdaj stopilo na pot, in s tem tudi mene, četudi sem jo videla le dvakrat očitno nisem dovolj dobra za njenega nečaka. Mogoče se mi je samo zdelo, ampak je izgledalo, kot da ima do njega neko obsesivno ljubezen, ki mi ni všeč. On pa hoče zaradi hvaležnosti in pritiska pogosto hoditi tja. Zdaj me pa zanima, kaj naj naredim, ker nikoli ne vem, kaj mu bo rekla o meni, ker jo on zelo upošteva in gre tja vsakič, ko ga ona pokliče. Jaz pa hočem, da se preseliva na svoje in pustiva vse za seboj. On se pa zgovarja s tem, da nama nič ne bo ostalo za zabavo in za druge stvari. On mi sicer pravi, da lahko živim pri njemu in njegovi družini, ampak mi zaradi okoliščin to ni všeč (vse bi mogla delati po njihovo). Naj bom s takšnim fantom, v katerega sem sicer zaljubljena, ampak žalostna zaradi najine prihodnosti, zaradi katere se pogosto jokam, ker bom mogoče nesrečna? En problem je tudi to, da je on večkrat zaradi tega zloben in nesramen do mene. Hvala za odgovor. Lp Ančka

strast
strast/ FOTO: iStockphoto

Draga Ančka!

Škoda, ker mi nisi napisala, koliko časa sta se s tem fantom skupaj … Zdi se mi, da sta kljub še zelo mladim letom (ti 24, on 23) skupaj že kar nekaj časa (leto, dve, morda celo več). Po eni strani zato, ker bi ti rada, da ni se preselila na svoje oziroma se osamosvojita, po drugi pa zato, ker je fant do tebe večkrat ukazovalen, zloben in nesramen. Noben fant ni tak do dekleta na začetku in malo kakšen tudi prvo leto, dve. Nikoli ne bi smel noben fant tak do punce. Zakaj je tak do tebe? Delno vsekakor zato, ker mu dovoliš, da se tako vede do tebe. Delno morda zato, v “samoobrambi”, ker misli, da prehitevaš dogodke s tem, ko želiš, da bi se preselila na svoje. Mlad je, komaj 23 let ima in pri teh letih je malo moških, ki si želijo (pre)resnih razmerij, pa veliko takih, ki si želijo seksa, zabave, druženja s prijatelji …

Ko gre za prihodnost, o kateri ti resno razmišljaš, je pri fantih teh večinoma bolj kratkoročna, omejena na nocoj in jutri. Sama misliš, da se (čustveno) ohlaja do tebe “mogoče zato, ker mu večino časa težiš, da mu nisi pomembna in da je raje v stiku z drugimi kot s teboj”. Mu res… težiš? Občutka, da so mu drugi pomembnejši kot ti si ne bi izmislila. Je možno, da je ta občutek pretiran? Možno, vendar očitno ni brez podlage. Če nekoga ljubiš in obožuješ si želiš prej ko slej tudi živeti z njim. Ga imeti samo zase, pri čemer nekateri pretiravajo. Morda si med temo tudi ti, čeprav povsem razumem, da te moti ta očitno (pre)velik vpliv, ki ga ima nanj njegova družina, posebno ta teta (je lepa za pogledat’?)e, ki si ga vse preveč prilašča. Ne tvoj fant ne njegova teta ne bi bila prva nečak in teta, ki se malo preveč rada “vidita”.

težave parov v spolnosti - 10
težave parov v spolnosti - 10/ FOTO: iStockphoto

Ona je očitno ljubosumna nate (kot je bila na tvoje predhodnice), njega pa morda privlači samo to, da ga skupaj s stricem razvajata z materialnimi dobrinami in drugim. To, da steče k tetici vsakič, ko si ga želi videti (in razvajati), ni prav. Posebno, če tebi ni prav. Posebno, če tebe s tem, kot praviš, zapostavlja. Praviš, da se dobivata še kar pogosto (koliko je še kar pogosto?) in se takrat prepirata o rečeh, ki so tebi bolj pomembne kot njemu. Pa sva spet pri preselitvi na svoje, ki se je ta tvoj fant očitno zelo brani. Po drugi strani pravi, da se lahko živiš pri njem in njegovi družini. Lepše bi bilo, če bi ti govoril, da si želi tega, da bi živela pri njem, da bi zaspal ob tebi in se prebujal ob tebi. V tem primeru bi zelo verjetno lažje premagala strah pred tem, da bi, če bi se preselila k njemu, “vse moralo biti po njihovo”. A tudi pri tem vsaj malo pretiravaš? Tega, ali naj ostaneš s tem fantom, ali ga zapustiš, ti ne morem in ti ne bom svetoval, ker ne vem, kako on doživlja trenutno stanje vajine zveze.

Z jokom in žalostjo oziroma smiljenjem sami sebi, ne boš ničesar dosegla in rešila. Zakaj ne bi – zato pač, ker fanta ljubiš z vsem srcem in ga obožuješ - vseeno poskusila zaživeti z njim pri njem? V tem primeru boš lahko veliko bolj vplivala nanj (brez “teženja” in prepiranja, prosim!), in ga na novo omrežila v pravem kraju (postelja!), predvsem pa kmalu veliko realnejše “videla” fantov odnos do tebe in do njegove družine, posebej te tetice, njegovo družino in posebno vajino zvezo. In se veliko lažje odločila. Morda boš po tednu, dveh pobegnila iz doma njegovih staršev in vajine zveze, kar je veliko bolj verjetno, morda pa bo fant spoznal, kako lepo je živeti s teboj in bo to prvi korak v vajino osamosvojitev, kar je veliko manj verjetno, a če ne boš poskusila, nikoli ne boš vedela. Srečno!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Peter Solina
19.03.2018, 6:45:27
+1
brane kar preseliti se k nekomu ni kar tak važen je tudi ugled in vse druge posledice ki to prinese za sabo. to da greš k nekomu živet lahko vzameš podobno kot posojilo za celo življenje, vedno te spremlja nekje zadaj če se ne izteče vse vredu.
paradoxal
18.03.2018, 10:24:06
-3
Brane spet pise pisma sam sebi....ne morem verjeti da mu placujete za te nebuloze
tornadotex
17.03.2018, 14:54:28
+8
Očitno se boš morala ti preseliti na svoje....seveda brez njega,to ti je edina rešitev...beži od njega...