Kofein

Arhiv
Matej Drnovšek - 1

Matej se je s kolesom pognal po bob stezi in posnel tole!

Adrenalin, napor, vonj po naravi, neizmeren užitek in še več - vse to doživlja kolesar med spustom po strmih pobočjih, gozdnih poteh. Pogovarjali smo se s kolesarjem Matejem Drnovškom, ki se je nedavno spustil s kolesom po nekdanji bob stezi v Sarajevu, dogajanje pa posnel s športno kamero. Poglejte si adrenalinski posnetek in preberite, kaj vse nam je zaupal.

Anketa

Arhiv

Kakšne prsi so najbolj seksi?

Dekolte
E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Števec za gorivo

Storite TO in porabili boste manj goriva!

M.J.
19. januar 2018, 09:12
24
Velikost pisave:

Za vas smo zbrali nekaj drobnih nasvetov, s katerimi ne boste zmanjšali samo porabe goriva, ampak boste v ozračje izločili tudi manj ogljikovega dioksida in s tem poskrbeli za bolj čisto ozračje.

Tankanje
Z upoštevanjem preprostih nasvetov lahko bistveno zmanjšate porabo goriva. (Foto: iStock)

1. NASVET: Izogibajte se odvečnemu zaviranju in pospeševanju, vozite čim bolj tekoče in enakomerno, prestavljajte po potrebi in vedno spremljajte dogajanje daleč pred seboj. Namesto da stisnete zavoro neposredno pred ovinkom, semaforjem ali stoječo kolono vozil, poskusite predvideti razvoj situacije in hitrost prilagodite potrebam. Če opazite, da se zeleni val zaključuje, prestavo premaknite nižje in se počasi ustavljate s pomočjo zaviranja z motorjem.

2. NASVET: Avtomobila ne vozite v prenizki prestavi. Pri majhni hitrosti zato čim prej pospešite do hitrosti, za katero je primerna višja prestava. V prvi prestavi speljemo, ko dosežemo 15 ali 20 km/h, že prestavimo v 2. ali 3.prestavo, ko dosežemo 50 km/h, pa že lahko prestavimo v 4. ali 5. prestavo. Tisti, ki ste vajeni gledati na števec obratov, naj vam bo merilo naslednje: v avtomobilu z bencinskim motorjem prestavite v višjo prestavo že pri 2500 obratih, pri dizelskih motorjih pa že pri 2000 obratih. Vožnja v višji prestavi pri nižjih obratih bo zmanjšala porabo tudi do deset odstotkov ter prihranila tudi morebitno dolgoročno škodo na motorju. 

3. NASVET: Redno preverjajte tlak v pnevmatikah. Pnevmatika s prenizkim tlakom se zvija, neenakomerno obrablja in je manj vodljiva, poleg tega pa povzroča tudi večjo porabo goriva – že z 0,5 bara premalo napolnjenimi pnevmatikami porabite 5 odstotkov več goriva.. 

Preverjanje tlaka v pnevmatiki
Redno preverjajte tlak v pnevmatiki. (Foto: iStock)

4. NASVET: Klimatsko napravo, gretje in druge velike porabnike energije uporabljajte premišljeno in po potrebi. Res je, da klimatska naprava lahko porabi tudi do 10 odstotkov goriva, vendar vam priporočamo, da jo pri 80 km/h raje vključite, saj odprto okno bistveno poveča zračni upor, kar posledično pomeni tudi večjo porabo goriva. Klimo raje ugasnite, ko stojite v kolini, saj lahko takrat avto prezračite s pomočjo odprtih oken. 

5. NASVET: Če boste na semaforju, parkirišču, v koloni, pred trgovino, blokom ali hišo čakali dlje kot 1 minuto, ugasnite motor. S takšnim početjem boste dolgoročno gledano prihranili veliko litrov goriva. 

6. NASVET: Strešne prtljažnike, prtljažnike za kolesa, dodatna ogledala in podobne dodatke namestite le takrat, ko jih potrebujete, saj povečujejo zračni upor in s tem porabo goriva. Če se le da, v avtu tudi ne prevažajte nepotrebne opreme, oradja in prtljage, saj se vsak dodaten kilogram pozna na porabi goriva. 

7. NASVET: Avtomobil redno servisirajte. Potrudite se, da pravočasno zamenjate filtre za zrak, olje, hladilne tekočine ipd. Na ta način boste zmanjšali ne le porabo goriva, ampak se boste izognili tudi popravilom vseh pomembnih sistemov in komponent. 

Pošlji prijatelju Natisni

Oceni:

  • Ocena članka: 2,9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2,9
glasov 10
Komentarjev: 24
 
BŠK 25.01.2018 15:55:33
Koga spet farbate? Kaj boste pa naredili ko bo Elvis na vas spustil pse, ki lajajo? A to ni ekološko?
 
lejsnk 20.01.2018 08:46:23
1. Prestavljanje v višjo prestavo zato da prišparaš % na porabi, sploh ni ekonomično. Čiščenje EGR ventila ni poceni, kaj šele menjava. Poleg tega pa bo avto z leti postal "len" in ga tudi takrat ko bi radi izkoristili svoje konje, enostavno ne boste mogli, ker ni vajen da "diha". 2. Tlak v pnevmatikah mora bit tak kot predpisan in ni omembe vredno. Če ga je premalo/preveč, se hitro čuti na voznih lastnostih. Da ne boste sedaj pumpali prekomerno, ker bo obraba gume neenakomerna (tudi gume niso glih đabe), še hujše, da vas ne bo kakšen ovinek "pojedel" še v drugo vozilo. Bum! 3. Klimo in gretje uporabljajte zmerno - že že. Ampak ne bit škrti za tist deci goriva, pa se voziti z zarošenimi stekli, tako da gledate čez 5x5cm luknjico, ki jo še ni dobila rosa. Neverjetno - ampak takih je veliko. 4. Ko ugasnete vozilo in vidite da se prižge rumena - vžgite vozilo, in se pripravite na speljevanje. Ne da grejo potem samo 3je čez zeleno, 10 za vami jih bo pa spet čakalo. 5. Vrjetno ne bo nihče po "nepotrebnem" poslušal prtljažnika na strehi, ali pa vozil cement v prtljažniku, a? Skratka, kot pri vsaki stvari, poznajte meje in ne bit škrt pa it v ekstreme. Sicer pa...če je poraba pod 10l/100km, je to čist ok. Buhu.
testosteron 19.01.2018 23:06:20
...najbolje,da avta sploh ne vozite in to je to !...pa ne fižola jest-prdenje tudi zastruplja ozračje,....pa ne dihat...pa ne...BLA BLA BLA ....
procesoid 19.01.2018 22:58:52
zame je cena goriv in poraba vseskozi enaka.. vedno tankam za 20 eur... pa to...
ni_mi_vse_eno 19.01.2018 22:45:33
Za manjšo porabo vozite "u leru".
waco 19.01.2018 18:55:09
kaj je to "kolina"??
 
DeBill 19.01.2018 15:50:38
ker be.bec je tole pisal
JE-BI-GA 19.01.2018 19:44:49
Pri nizkih obratih in višji predstavi avto pokuri več goriva, predvsem pri dizlih, tako da kje so dobili ta članek morajo biti res strokovnjaki .............hahaha
štrekeljc 19.01.2018 21:01:06
je-bi-ga, je že tako, da ima motor najboljši izkoristek v območju največjega navora. Torej bo pri prenizkih vrtljajih deloval v neoptimalnem območju in porabil več, kot pri malo višjih.Tega ne veš le, če si be.bec.
 
DeBill 19.01.2018 15:50:26
klimo čim več prižigajte in ugašajte, po možnosti na visokih vrtljajih da crkne sklopka klime al pa cela klima, tko da nau dolgcajt
 
DeBill 19.01.2018 15:49:39
1. flajsajte avto od semaforja do semaforja, tako da pride za vami še 5 avtov skozi in da je gneča nepopisna, pol na konc vas pa še en na zobe in se pol leta spoh vozt ne rabte.
oježeš 19.01.2018 15:40:54
Če želite konkreten in 100% delujoč nasvet. Pustite avto v garaži ali na parkirišču in se vozite s kolesom! Me pa prav zanima, zakaj teh priporočil ne povedo pripravnikom na tečajih za vozniški izpit?
Več komentarjev